דוח מבקר המדינה שהתפרסם היום (שלישי) מתח ביקורת על התנהלות גורמי הביטחון בשמירה על כבישי יהודה ושומרון. הביקורת התקיימה לפני פרוץ מלחמת חרבות ברזל וממנה עלה שצה"ל לא עמד בכל משימות ההגנה שקבע לעצמו, על אף שתגבר כוחות בגזרה. כמו כן, נכתב שהמשטרה ביהודה ושומרון לא מספקת מענה מהיר ואפקטיבי לאזרחים.
מהביקורת עלה שכ-14%-57% ממשימות ההגנה של החטיבות המרחביות שומרון, בנימין ועציון לא בוצעו לפי התכנון. המשימות כוללות הצבת תצפיות, סיורים רגליים ורכובים, הצבת מארבים, הצבת מחסום זמני על גבי הצירים ואבטחת טרמפיאדות.
לפי דוח המבקר, מחוז יהודה ושומרון של המשטרה לא מספק מענה מהיר ואפקטיבי לאזרחים. המשרד הפיץ סקר שעליו השיבו 5,236 תושבי יהודה ושומרון וממנו עלה כי רק רבע מהתושבים שחוו אירוע ביטחוני בכבישים דיווחו על האירוע למשטרה, בעוד ש-75% דיווחו למוקד החירום של הרשות המקומית. 64% מתושבי יהודה ושומרון שהשיבו לשאלון העידו על שביעות רצון נמוכה מזמני ההגעה של משטרת ישראל לאירועים ביטחוניים בצירים. המבקר התייחס גם לעיכוב בסלילת כבישים עוקפים למניעת פיגועים, כדוגמת כביש עוקף חווארה שסלילתו הושלמה רק לאחר 32 שנים.
על פי נתונים מחמש השנים האחרונות, רוב המחבלים שביצעו אירוע ירי אלו תושבי הערים ג'נין (145 מפגעים), שכם (104 מפגעים) ורמאללה (72 מפגעים). בשנת 2023 חל עלייה במספר הפיגועים שמגיעים מהעיר ג'נין. בעניין זה ציין המבקר שאין ביציאות מהערים האלו מחסומים קבועים: "לא ברור אם ידועה לרמטכ"ל ולקבינט המדיני-ביטחוני העובדה ששיעור ניכר מהמחסומים ביהודה ושומרון פתוחים".
ביהודה ושומרון מתגוררים כחצי מיליון ישראלים. מתחילת שנת 2022 חלה עלייה במספר אירועי הטרור בצירי יהודה ושומרון, בהם נרצחו 19 אזרחים. מנתוני פיקוד המרכז עלה שבאותה שנה, מספר אירועי הטרור העממי, שאינם כוללים ירי, עמד על 3,780 אירועים. 17% מהם כללו הנחת מטענים וזריקת בקבוקי תבערה. עוד עלה מנתוני פיקוד המרכז כי בשנת 2022 מספר אירועי הירי ביהודה ושומרון גדל פי 4 לעומת השנה שקדמה לה.
פרק נוסף בביקורת נגע לכיסוי הסלולרי בכבישי יהודה ושומרון. בדוח צוין שהיעדר קליטה סלולרית מקשה על היכולת להזעיק עזרה במקרה של אירוע טרור. "תוכניות שונות שגובשו במהלך השנים לא הגיעו לכדי מימוש ולא קיימת אכיפה אפקטיבית על חברות הסלולר בנושא", נכתב בדוח.
המבקר אנגלמן המליץ לראש הממשלה ולקבינט המדיני-ביטחוני לקבל החלטה בנוגע לתפיסת ההגנה ביהודה ושומרון ולהצבת מחסומים קבועים באזור. לצה"ל הומלץ לבחון את יכולת הסד"כ כדי לעמוד במשימות ההגנה. למטה הארצי של משטרת ישראל הומלץ לוודא כי מחוז ש"י עומד בזמני התגובה הנדרשים לקריאות מהציבור.
תגובת דובר צה"ל לדוח מבקר המדינה:
"צה"ל רואה חשיבות בביקורת ולומד את ממצאיה. ממצאי הדוח מתייחסים לנתונים שלפני המלחמה עד לספטמבר 2023, ואינם משקפים את המצב הקיים בשטח. פריסת הכוחות והמחסומים במרחב יהודה ושומרון נקבעת בהתאם להערכת המצב, והוצגו לדרג המדיני".
"במקביל לפעולות רבות שנעשו לחזק את מאמץ ההגנה בצירים, מתקיים מאמץ התקפי רב בפיקוד המרכז אשר כולל אלפי פעולות התקפיות בהם נעצרו וחוסלו חוליות המחבלים בתוך הכפרים והערים, טרם יציאה לביצוע פיגוע. מתחילת המלחמה חוסלו מאות מחבלים, נעצרו למעלה מ-4,200 מבוקשים ובוצעו 57 תקיפות מהאוויר על ידי כלי טיס שונים ביהודה ושומרון".
תגובת משטרת ישראל לדוח מבקר המדינה:
"באשר לזמני הגעת שוטרים לזירות ותקינות הניידות הממוגנות, נבהיר שזמני התגובה נמדדים על ידי מערכת 'שיטור חדשה' שמודדת באופן אוטומטי זמני הגעה לאירוע, באופן שבו כל שיחת טלפון שמגיעה למוקד מתועדת ונרשמת. תפקידה של המערכת הוא לבחון את זמני הגעת ניידות המשטרה לאירועים על פי חומרתם (רגיל, סכנת חיים, דחוף, קיצון). מנתוני שנת 2023 המתייחסים למשך זמן האיחור לאירועים הרשומים אצלנו, ניתן להיווכח כי לא קיימת חריגה משמעותית בזמני התגובה של מחוז ש"י".