83 טונות של פצצות הוטלו על מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה באחד מהחיסולים המהדהדים והמשמעותיים ביותר בעשרות השנים האחרונות. חיסולו של מנהיג ארגון הטרור שנחשב על פי רבים לחזק בעולם התאפשר בזכות יכולות מודיעיניות שנבנו במשך עשרות שנים ובהשתתפות כל זרועות הביטחון של ישראל ובראשם אמ"ן, המוסד וחיל האוויר. עם זאת, אותה תקיפה עוצמתית לא יכולה הייתה לצאת לפועל ללא החימוש הכבד שקיים בחיל האוויר. מטוסי ה-F15i נשאו איתם חימוש מסוג BLU-109 שעליו הורכבה מערכת JDAM.  

BLU-109 ‏(Bomb Live Unit) היא פצצה חודרת בטון שפותחה ב-1985 ונמצאת בשימוש חיל האוויר של ארצות הברית. היא נועדה לחדור לבונקרים, מקלטי בטון ומבנים קשים אחרים לפני הפיצוץ. BLU-109 יכולה לחדור 1.2–1.8 מטר של בטון מזוין. היא נמכרה לבעלות בריתה של ארצות הברית ובין היתר ישראל, דרום קוריאה, יוון, ערב הסעודית, איחוד האמירויות הערביות, פקיסטן וטורקיה.

ברד כבד
ברד כבד
ברד כבד
ברד כבד
ברד כבד
ברד כבד

עליה הורכבה מערכת JDAM (ראשי תיבות של Joint Direct Attack Munition) המכונה בצה"ל "ברד כבד". היא מערכת שהופכת פצצות "טיפשות" ל"חכמות" ומאפשרת להן דיוק רב. זאת מערכת זנב ההופכת פצצות אוויר פשוטות, שנפלו מהמטוס במסלול בליסטי חופשי, בעזרת כוח המשיכה, לפצצות מדויקות. JDAM פותחה על ידי חיל האוויר האמריקני יחד עם חיל הים האמריקני ומיוצרת על ידי חברת בואינג. השימוש המבצעי הראשון שלה היה בשנת 1999. מחיר הערכה עומד על 21 אלף דולר שהוא סכום נמוך משמעותית ממחיר של חימוש מונחה אחר. הן גם דורשות תחזוקה מועטה יחסית.

פצצת JDAM היא מסוג "שגר ושכח", מה שמאפשר למטוס להטיל מספר פצצות ביעף אחד, כאשר כל פצצה מונחית אל מטרה אחרת. פצצות לייזר, לדוגמה, דורשות לעיתים סימון רציף של המטרה. הסימון נעשה על ידי כוח קרקעי או על ידי מטוס שחג באוויר. פצצת ה־JDAM אינה תלויה במטוס או בכוח קרקעי, מכיוון שהיא מונחית באמצעות לווייני GPS.

פצצת JDAM (צילום: reuters)
פצצת JDAM | צילום: reuters
פצצת JDAM (צילום: reuters)
פצצת JDAM | צילום: reuters
BLU-109 (צילום: military.com)
BLU-109 | צילום: military.com
חיסול נסראללה (צילום: AFP)
חיסול נסראללה | צילום: AFP

הצבא הזר הראשון שרכש את הערכה הוא חיל אוויר של ישראל שקרא לו "ברד כבד". בחודש מאי דווח כי ארה"ב מעכבת משלוח של ערכות JDAM לישראל. לפי הדיווח מפי גורמים המעורים בפרטים, המשלוח כולל 6,500 ערכות המאפשרות להפוך פצצות "טיפשות" (לא מונחות) ל"חכמות" ומונחות מטרה. העיכוב מגיע בצל לחץ על הממשל בקונגרס שיצמצם את אספקת הנשק לישראל "כדי למנוע הרג של אזרחים בעזה", ועל רקע הפעולה הצבאית ברפיח שארה"ב התנגדה לה.