ישראל ומצרים שיתפו פעולה במהלך השנים לטיפול בתשע המנהרות שמתחת לציר פילדלפי וחוצות משטח עזה למצרים. כשכוחות צה"ל הגיעו למקום בשבועות האחרונים, הם איתרו את המנהרות הללו וגילו שכולן אטומות בצד המצרי. מסריקה וניתוח של המנהרות עלה שהן לא היו בשימוש בשנים האחרונות.
בישראל הבינו שמצרים אטמה והרסה את מרבית המנהרות שחצו לשטחה. אמצעי לחימה כמעט שלא הוברחו דרך הגבול בפילדלפי מעל הקרקע, כך שגם מעל הקרקע וגם מתחתיה - היקף ההברחות היה לכל היותר מצומצם.
בעקבות שיתוף הפעולה בין ישראל למצרים, חמאס פנה לשתי דרכים חלופיות לייצור אמצעי לחימה. הראשונה - הברחת אמצעים שונים דרך מעבר רפיח באמצעות שוחד לפקידים. שם עברו דברים שהוא לא הצליח לייצר בעצמו ברצועה כמו רחפנים ורכיבים אלקטרוניים, ובעיקר חומרים דו-שימושיים שלא היו בהישג ידו בתוך הרצועה. חלק מהחומרים שימשו כחומרי נפץ. לכן, ישראל דורשת להעתיק את מיקום מעבר רפיח לכיוון משולש הגבולות, ושתהיה שם בקרה בין-לאומית וישראלית.
הדבר השני שעשה חמאס הוא הקמת "תעשייה צבאית". בהתחלה הפעיל חמאס מתחמים לייצור אמצעי לחימה מעל הקרקע. אחרי שחיל האוויר הפציץ את המתחמים, חמאס העביר אותם אל מתחת לאדמה. שם הוא ייצר את מרבית אמצעי הלחימה שבהם הוא השתמש בשנים האחרונות ומשתמש בהם גם היום. מדובר ברקטות ארוכות וקצרות טווח, טילי RPG ומטענים.
המודיעין הישראלי ידע על חלק מהמתחמים התת-קרקעיים הללו וגם הפציץ אותם. בדיעבד רק כשצה"ל נכנס לשטח הרצועה התברר שההפצצות לא נטרלו לגמרי את יכולות הייצור של חמאס. במהלך התמרון אותרו כ-40 מתחמים תת-קרקעיים בסדרי גודל שונים שהפכו למפעלי רקטות מתחת לאדמה. את כולם צה"ל פוצץ. צה"ל ממשיך לחפש מתחמים דומים ולפעול נגדם, משום שכדי לשקם מפעל כזה נדרש זמן.
ראש הממשלה בנימין נתניהו הבהיר שלשום במסיבת עיתונאים שכינס כי ישראל לא תצא מציר פילדלפי. "שלוש מתוך מטרות המלחמה עוברות דרך מקום אחד, ציר פילדלפי", אמר ראש הממשלה וטען: "זהו צינור החמצן וההתחמשות של חמאס".
לדברי נתניהו, "רק כשנכנסנו לפילדלפי הרגשנו שינוי במלחמה. חודשים ארוכים חמאס לא זז במגעים לעסקה. הסדק הראשון בא אחרי שנכנסו לרפיח ופילדלפי. השליטה על ציר פילדלפי מונעת הברחת חטופים החוצה לסיני. הם יכולים להופיע באיראן או בתימן".