ראש המוסד דדי ברנע יצא היום (רביעי) לשיחות פסגה בדוחא – עם סימני שאלה גדולים שמרחפים מעל המשא ומתן. מטרת הפסגה היא כמובן להגיע לעסקה להשבת החטופים, ובצוותים כבר נערכים להכרעה המתקרבת. על מה ישראל לא תהיה מוכנה לוותר – ומה הקשיים שמערים חמאס? N12 עושים סדר 

ישראל הוכיחה פעם אחר פעם גמישות מול חמאס, אך גם הגדירה את גבולותיה האדומים. אחד הסעיפים שראש הממשלה נתניהו הוסיף במסגרת ארבעת העקרונות שעליהם יש לשמור במשא ומתן הוא מניעת עלייתם של אלפי חמושים בחזרה מדרום הרצועה צפונה. סעיף שנתפס גם בקרב גורמים זרים כהחלטה ישראלית להישאר במסדרון שמבתר את הרצועה.

בנימין נתניהו (צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת)
הקו האדום של נתניהו: מניעת עלייתם של אלפי חמושים בחזרה מדרום הרצועה צפונה | צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

הערב אנחנו מפרסמים לראשונה שבמסגרת השיח בין ישראל לארה"ב על מרכיבי העסקה, ישראל אומרת שהיא מוכנה לאפשר עלייה של עזתים לצפון הרצועה, אבל מבקשת שארה"ב תסכים לחתום על ערבות שבמקרה ותהיה עסקה, ומחבלים חמושים יעלו לצפון הרצועה, זו תהיה הפרה ברורה של ההסכם – וישראל תוכל לשוב להילחם.

כך בעצם תיסוג ישראל מהמסדרון, אבל תבטיח שרק עזתים לא חמושים יחזרו לצפון הרצועה. המהלך לא יהיה פשוט כל כך כי להסכם הזה יש עוד צד – והוא חמאס. ברור שארגון הטרור רוצה להחזיר צפונה גם מחבלים כדי שאלו ייטמעו בקרב אוכלוסייה אזרחית.

פינוי רפיח (צילום: reuters)
ארגון הטרור רוצה להחזיר צפונה גם מחבלים כדי שאלו ייטמעו בקרב אוכלוסייה אזרחית | צילום: reuters
ראש המוסד, דדי ברנע (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
בדוחא מתכוננים לרצף דיונים אינטנסיביים במיוחד | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

בדוחא מתכוננים לרצף דיונים אינטנסיביים במיוחד, שיכולים להימשך גם מחר. הדבר החשוב ביותר כעת הוא לעגן את ההסכמות בין הצדדים כדי לפנות מקום לצמצום הפערים. פער משמעותי הוא ציר פילדלפי ומעבר רפיח. כשמתווה נתניהו יצא לדרך באישור ביידן, ישראל לא שלטה בציר פילדלפי ובמעבר רפיח. כעת בישראל מנסים לראות איך מצד אחד ניתן לשמור על הנכס כדי למנוע התעצמות, ומצד שני כן לאפשר את מימוש העסקה.

בקהיר עלו הצעות ישראליות, אמריקניות ומצריות שמדברות על סנסורים לאורך הציר. כמו כן, בישראל הביעו הסכמה לנוכחות הפלסטינים במעבר רפיח, אולם בלי חמאס ובלי דגל הרשות הפלסטינית. כעת צריך לקבל גם את הסכמת חמאס.

משאיות סיוע הומניטרי נכנסות לרצועת עזה דרך רפיח (צילום: רויטרס)
ישראל הביעו הסכמה לנוכחות הפלסטינים במעבר רפיח | צילום: רויטרס

גורמים המעורים בפרטי המשא ומתן אומרים באופטימיות זהירה שלכאורה יש אפשרות להגיע להסכם ושהתנאים – אופטימליים. עם זאת, צריך להישאר עם האצבע על הדופק ולבחון גם את צעדיו של סינוואר ואת נכונותו להגיע להסכם. עוד חשוב להבין שכפי שאנו קרובים להסכם, אנו קרובים לפיצוץ. את החבל ניתן למשוך לשני הצדדים וכעת הכול תלוי בהנהגה.

אסמאעיל הנייה, יחיא סינוואר (צילום: רויטרס)
גורמים המעורים בפרטי המשא ומתן אומרים באופטימיות זהירה שלכאורה יש אפשרות להגיע להסכם | צילום: רויטרס

בלשכת נתניהו טענו מנגד כי "הדיווח אינו נכון. ראש הממשלה נתניהו עומד איתן על העקרונות הביטחוניים לעסקה, לרבות מניעת מעבר אמל"ח ומחבלים לצפון הרצועה, וכן לשליטה ישראלית בציר פילדלפי ומעבר רפיח, ולא רק להסתפק בערבויות חיצוניות לכך".