ישראל מגבירה את הפעילות נגד חמושים פלסטינים בלבנון, כשתקיפות רבות שמבוצעות במדינה מכוונות דווקא אל אנשי חמאס בדרג ביניים, כך לפי דיווח שפורסם הלילה (בין שישי לחמישי) ב"וושינגטון פוסט". גורמים ששוחחו עם העיתון הזהירו שדווקא אותן תקיפות מגבירות את הלגיטימציה של חמאס, ומקרבות בינו לבין חיזבאללה ואיראן. 

"כל הפלגים הפלסטינים בלבנון צריכים להיות מודעים לכך שבכל רגע, כל אחד עלול להיפגע", אמר לעיתון איימן שנה, סגן המפקד המדיני של חמאס בלבנון. התקיפות לעבר אנשי חמאס מכוונות לא לפעילים בכירים, אלא לדרגי ביניים שמעורבים בכספים או בלוגיסטיקה של הארגון. לפי הוושינגטון פוסט, התקיפות הן עדות ליכולות המודיעין הישראליות.

תיעוד: תקיפת חיל האוויר בדרום לבנון (צילום: AFP)
תקיפה בדרום לבנון, ארכיון | צילום: AFP

למרות שחמאס וחיזבאללה חולקים בעלת ברית משותפת, איראן, הפער האידיאולוגי בין הארגונים יצר קושי בשיתוף פעולה במשך השנים. גורמים רשמיים, כמו גם מומחים בלבנון, אמרו שהתקיפות דווקא קירבו בין חמאס לחיזבאללה. גורם ביטחוני לבנוני שדיבר עם העיתון בעילום שם הבהיר: "ישראל משדרת מסר שלמלחמה עם חמאס אין גבולות". אמיל הוקיים, אנליסט במזרח התיכון במכון הבין-לאומי למחקרים אסטרטגיים בלונדון, הזהיר: "המערכה הזו הולכת להגדיר את עתיד חמאס בלבנון, הוא יהיה תלוי עוד יותר בסיוע ובפיקוח של איראן וחיזבאללה". 

המלחמה בין ישראל לחיזבאללה סיפקה לישראל אפשרות לתקוף גם פעילי חמאס. "לפני שבעה באוקטובר היינו חוששים שתקיפות יגרמו למלחמה, אבל אנחנו כבר במלחמה", אמר יורם שוויצר, ראש התוכנית לטרור וסכסוכים בעצימות נמוכה במכון למחקרי ביטחון לאומי. "המיקום שלהם לא נותן להם חסינות יותר". 

תקיפת רכב בלבנון
תקיפת רכב בלבנון, ארכיון

גורמים בחמאס בלבנון קראו לפעילים להגביל את תנועותיהם, כמו גם את השימוש בטלפונים סלולריים, שלדעתם משמשים למעקב אחריהם. ככל שהתקיפות הישראליות מובילות את מנהיגי חמאס למחתרת, אנליסטים צופים שהקבוצה תהפוך לתלויה יותר בחיזבאללה לביטחון - אך גם חזקה יותר ככוח לוחם בתוך לבנון.

מאז אירועי שבעה באוקטובר חמאס צבר פופולריות בקרב קבוצות מסוימות בלבנון. אלפי פלסטינים מילאו את הרחובות הצרים בעין אל-חילווה בפאתי צידון בחודש שעבר, אחרי שבכיר חמאס חוסל. "בדם ובנפשנו נקריב את עצמנו למענך", אמר הקהל. 

"ההתנקשויות יתנו לחמאס יותר לגיטימציה", אמר מוהנאד האגה עלי, מנהל מחקר במרכז קרנגי למזרח התיכון בביירות. "הם יוכלו לגייס יותר פעילים".