המגעים לעסקת חטופים נמשכים במקביל ללחימה - שאחת ממטרותיה היא הפעלת לחץ על צמרת חמאס. בדיווח גורמים רשמיים בארה"ב ובמזרח התיכון טוענים כי ההרס הגדול בעזה מתקיפות צה"ל בתשעת החודשים האחרונים הוא שסייע בין היתר לדחוף את חמאס לרכך את דרישותיו ולהביע נכונות לעסקת חטופים ולהפסקת אש.
בסוכנות הידיעות AP פרסמו כי כמה בכירי חמאס בעזה ששוחחו בהתכתבות פנימית הביעו נכונות לדחוק בהנהגת חמאס לקבל את הצעת הפסקת האש שהציג נשיא ארה"ב ג'ו ביידן. ההודעות הגיעו לידי גורם במזרח התיכון המעורה בפרטי המשא ומתן.
לדבריו, הבכירים תיארו את האבדות הקשות שספג ארגון הטרור במהלך חודשי הלחימה ואת התנאים הקשים בשטח. בהמשך הדגיש כי תחילה לא היה ידוע אם הלחץ הפנימי הוא שגרם להתגמשות חמאס, אך מההודעות משתקפת מחלוקת מהותית בתוך הקבוצה על הנכונות להמשיך בלחימה או להגיע להסכם במהירות.
אותו גורם דיבר עם סוכנות הידיעות בעילום שם כדי לשתף איתם את תוכן התקשורת הפנימית ללא חשש. לשיטתו, השיחות התקיימו בחודשים מאי ויוני בין כמה בכירים צבאיים, שהפצירו במנהיגים שיושבים בקטאר לקבל את העסקה, למרות גרירת הרגליים של יחיא סינוואר.
בתגובה לדיווח צייץ שר האוצר בצלאל סמוטריץ': "חמאס בקריסה ומתחנן להפסקת אש. זה הזמן ללחוץ על הצוואר עד שנמחץ ונשבור את האויב". עוד כתב כי "לעצור עכשיו, רגע לפני הסוף, ולתת לו להשתקם כדי להילחם בנו שוב זו איוולת חסרת היגיון שתוריד את הישגי המלחמה שנקנו בדמים מרובים לטמיון. חייבים להמשיך עד הניצחון".
גל תקיפות ברצועה
במקביל גם הפלסטינים עצמם מדווחים על המצב הקשה ועל גל תקיפות משמעותי בדרום העיר עזה. אמש (בין ראשון לשני) הודיע צה"ל לתושבים להתפנות, ועל פי הפלסטינים אלפי תושבים המתגוררים בשכונות רימאל ותל אל-הווא עזבו את בתיהם בעקבות זאת.
לפי הדיווחים הפלסטינים, מוקד התקיפות בשעות הלילה היה בשכונת דרג' תופאח, ולאחר התקיפה האווירית הלילית החלה פשיטה קרקעית לשכונה, וכן לשכונות תל אל-הווא, סברה וחלקים משכונת רימאל.