מאז פרוץ המלחמה חיזבאללה השתמש במאות כטב"מים נגד ישראל, שחלקם אף גרמו לנפגעים ולנזקים. כעת תוהים במערכת הביטחון שאולי דווקא הטכנולוגיות הוותיקות הן אלה שיכולות לתת מענה לבעיות החדשות. בישראל בוחנים בין השאר בימים אלה שימוש בתותחי וולקן, שימוקמו סמוך לגבול על מנת להתמודד עם איום הכטב"מים. 

תותחי הוולקן הוצאו מהשירות בצה"ל כבר לפני עשרות שנים ומאז ישבו במחסנים. אם הפתרון יצליח והפיתוחים הנוספים של מערכת הביטחון יתקדמו כמתוכנן, התותחים עתידים לעשות "קאמבק" גדול ומפתיע ולהפוך לחלק מרכזי מפתרון בעיית הכטב"מים שחודרים מלבנון.

תותח "וולקן"
תותח "וולקן"

הכטב"מים של חיזבאללה הפכו כידוע לאחד האיומים המרכזיים והקשים במלחמה בצפון. אתמול חדרו שני כלי טיס מדרום לבנון למרחב קריית שמונה, ובתיעוד יוצא הדופן ששידרנו אמש (שלישי) ב"מהדורה המרכזית" נראה יירוט מוצלח של אחד מהם בידי מערכת כיפת ברזל.

אבל לא תמיד זה מסתיים בהצלחה. בשבוע שעבר נהרג מיכאל סמארה, בן 27 מכפר יאסיף, מרסיס מיירט של כיפת ברזל שניסה לפגוע בכטב"ם חיזבאללה מדרום לנהריה. בנוסף, ביום שבת נפגע מרכז השיקום במועצה האזורית מבואות החרמון, גם הוא ממיירט שהחטיא כטב"ם.

מיכאל סמארה ז"ל (צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים)
מיכאל סמארה ז"ל | צילום: לפי סעיף 27א' לחוק זכויות יוצרים
 

פגיעה ישירה בצומת מזרעה. תיעוד: כטב"מ בשמי נהריה (וידאו AVI: חדשות)
תיעוד: כטב"מ בשמי נהריה | וידאו AVI: חדשות

הטיסה בגובה נמוך והחתימה הקטנה של הכלים מהווה אתגר של ממש למערכות ההגנה. "האירוע האחרון שהיה אצלנו בצומת כ"ח במבואות החרמון הוא אירוע שאולי היה אפשר למנוע אותו בטכנולוגיה אחרת ובהרבה פחות כסף", טוען בני בן מובחר, ראש המועצה האזורית מבואות החרמון. "יש שמועות על פיתוחים חדשים שנמצאים בבדיקה, ולכן יש להמשיך ולקדם את המיזמים הללו".

"חייבים כמה שיותר מהר לתת לנו התושבים פתרון כדי שהאיום הזה לא יפריע לנו", מוסיף אורי קלנר, ראש המועצה האזורית גולן. "כאשר רואים תמונות של כטב"ם חוצה יישובים וכבישים ומתפוצץ במקומות בתוך מדינת ישראל, המציאות הזאת לא יכולה לקרות. צה"ל ומשרד הביטחון צריכים לתת פתרון מהותי".

תותח "וולקן"
תותח "וולקן"

המערכת עדיין לא מוגדרת מבצעית, אך היא כבר נבדקת באזור הצפון. מדובר בעבודה קשה של חודשים ארוכים בהובלת משרד הביטחון, חברות ביטחוניות וחברות אזרחיות שהתגייסו לנושא, ובמערכת הביטחון מקווים להציב אותה בשטח בהקדם.

"הגנת שמי המדינה ובתוך כך נגד רחפנים מעופפים, כטב"מים למיניהם היא בהחלט משימה מרכזית בחיל האוויר הישראלי", מבהיר תא"ל במיל' רן כוכב, מפקד מערך ההגנה האווירית לשעבר. "נכון היה שניירט באחוזים טובים יותר, לפחות כמו שאנחנו מיירטים בהצלחה רבה רקטות וטילים, אבל אני משוכנע שנלך ונשתפר".