גורמים בכירים במערכת הביטחון ובצוות המשא ומתן הישראלי מביעים פסימיות גוברת לגבי האפשרות להשיג עסקה לשחרור חטופים בעתיד הקרוב – כך פרסמנו אמש (ראשון) ב"המהדורה המרכזית". במקביל, גוברים החששות מפני הסלמה אפשרית בזירה הצפונית ואף ברמה האזורית.

על פי מקורות המעורים בפרטי המשא ומתן, ההתעקשות הישראלית על שליטה בציר פילדלפי, יחד עם לחצים פוליטיים פנימיים למתווה המוצע, הובילו למבוי סתום במגעים ולהקשחת עמדות מצד מנהיג חמאס בעזה יחיא סינוואר. "היה סיכוי לעסקה, אך ההתעקשות על פילדלפי טרפה את הקלפים", אמר גורם בכיר המעורה בשיחות.

בנוסף, ההתבטאויות האחרונות של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' נגד שחרור מחבלים פלסטינים ונסיגה מציר נצרים, נתפסות כמכה נוספת לסיכויי העסקה. "בעקבות דברי סמוטריץ' ברור שמתווה נתניהו מחודש מאי חדל מלהתקיים", ציינו גורמים בישראל. המשמעות היא שנכון לרגע זה הסיכוי לעסקה בשלבים שואף לאפס.

גורם במשא ומתן ששוחח עם חדשות 12 אמר כי "נראה שהמתווה הנוכחי לא יתממש". לדבריו, "בעת הזו אין היתכנות לעסקה בשלבים. המשמעות היא שלא יהיה ניתן לשחרר בקרוב את החטופים שיועדו להשתחרר בפעימה הראשונה". במסגרת המתווה שנדון, היו אמורים להשתחרר בפעימה הראשונה חיילות, נשים, מבוגרים, חולים ופצועים.

ראש הממשלה נתניהו במסיבת העיתונאים על ציר פילדלפי (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
ראש הממשלה נתניהו במסיבת העיתונאים על ציר פילדלפי | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

למרות מאמצי התיווך האינטנסיביים, נראה כי גם הממשל האמריקני מתקשה לגשר על הפערים בין הצדדים. מקורות אמריקניים מדווחים כי בשלב זה לא צפויה הנחת הצעת פשרה חדשה בגלל שהם לא מצליחים להגיע להסכמות עם המתווכות. עד שלא יקבלו אישור להתקדמות, לפחות עם אחד מהצדדים, או לחילופין הבנות או פריצת דרך, לא ירצו להציג את מתווה הפשרה.

בינתיים, גורמים בממשל עדכנו את משפחות החטופים בעלי אזרחות אמריקנית כי אין התקדמות משמעותית במשא ומתן. בממשל ביידן הבהירו שבכוונתם להפעיל באמצעות המתווכות לחץ על חמאס ומשם לנסות להשיג פריצת דרך.

יחיא סינוואר (צילום: AP)
מקשיח עמדות. סינוואר | צילום: AP

על פי גורמים ביטחוניים בישראל, סגירת ערוץ המשא ומתן עלולה להוביל להסלמה מהירה. "ברגע שנסגר ציר העסקה - פנינו להסלמה", הדגישו הגורמים.

הגורמים הביטחוניים הזהירו עוד כי כישלון המשא ומתן עלול להוביל להסלמה לא רק בעזה, אלא גם בגבול הצפון מול חיזבאללה, עם פוטנציאל להתרחבות לעימות אזורי רחב יותר. "הגענו לרגע גורלי ומכריע", הבהירו במערכת הביטחון. "תמיד אמרנו שזו הפסקת אש שהמהווה עבור חיזבאללה סולם לרדת מהעץ – או הסלמה בצפון שעלולה לגרור להסלמה אזורית בתנאים הכי פחות טובים לישראל".

בימים הקרובים צפויים מאמצים נוספים מצד המתווכות לנסות ולהניע מחדש את המשא ומתן, אך ההערכות הן כי ללא שינוי משמעותי בעמדות הצדדים, הסיכוי לפריצת דרך נותר נמוך מאוד.