המגעים האחרונים לעסקה נותנים פתח לאופטימיות זהירה. גורמים שמעורים בפרטי המשא ומתן הדגישו אתמול כי "חמאס הלך לקראת מתווה נתניהו שאומץ על־ידי ביידן" - וכבר היום (שישי) ראש המוסד דדי ברנע יצא לקטאר לבדו, ללא ראש השב"כ והאלוף במיל' ניצן אלון.
ברנע צפוי לחזור עוד היום, כשבידיו הפרטים הנחוצים להמשך. נדגיש כי הפגישה מתקיימת לאחר שאתמול בקבינט נתניהו לא הציג לחברי הקבינט את פרטי ההצעה החדשה וזכה לביקורת על כך – בעיקר מהשר בן גביר שהלין על כך ש"הקבינט הפך לקישוט".
האיום של בן גביר
"מיד אחרינו אני מבין שמתכנסת הישיבה האמתית", הטיח השר בן גביר ברה"מ בישיבת הקבינט. "אנחנו כאן קישוט, ואחרי שנסיים – אתה וגלנט תשבו עם ראשי מערכת הביטחון ותסגרו את הדברים. אנחנו תפאורה. אומר לך, ראש הממשלה, אם אתה מקבל החלטות לבד – זה על אחריותך וגם תישאר לבד. לא בחרו בי חצי מיליון אנשים כדי שאשב בממשלה, אבל מי שיכריע יהיו ראשי מערכת הביטחון.
"אתה מאיים", בחנה אותו השרה גמליאל. "לא מאיים, זו המציאות", השיב השר בן גביר. "אם מחליטים לבד, שלא יצפו ממני אחר כך להחזיק הממשלה". מזכיר הממשלה יוסי פוקס ציין כי "תמיד היה מטבחון". השר בן גביר הוסיף: "אם אני לא שותף למטבחון, זה אומר שאתם מדירים חצי מיליון איש. בסוף תישארו במטבח לבד".
אופטימיות זהירה
למרות הודעת רה"מ (בשם המוסד), לפיה ישראל קיבלה מהמתווכות את תשובת ארגון הטרור, גורמים המעורים בפרטי המו"מ מדגישים כי צריך להנמיך ציפיות. לדבריהם זה ייקח בין שבועיים לשלושה – ואולי אפילו יותר. הדרך ארוכה ויש נושאים כבדי משקל שיכולים להכשיל את העסקה באמצע, הם מדגישים.
עוד הם מבהירים שאם סינוואר יתגמש וישראל תתגמש – תהיה עסקה. עם זאת, אף אחד לא מוציא מכלל אפשרות פיצוץ אפשרי נוסף בין הצדדים. כידוע הפערים גדולים – והם ייסגרו באמצעות משא ומתן מתמשך עם מעורבות של כל המתווכות. נדגיש כי הנסיעה לא מצביעה על פריצת דרך, אלא על תחילת תהליך.
לאחר מסירת תשובתו למתווכות, בחמאס הדגישו כי הם "מתייחסים בחיוב לתוכן השיחות". גורם מדיני ששוחח עם N12 הבהיר ש"גם אם חמאס ישיב בחיוב למתווה, המשא ומתן יימשך זמן רב". גורמים שמעורים בפרטים הבהירו כי "תשובת חמאס מאפשרת לראשונה התקדמות, יש בסיס למשא ומתן".
תשובת חמאס מקבלת את עיקרי המתווה הישראלי, אבל דורשת ערבויות וביטחונות להפסקת הלחימה כפי שמופיע בשלבי ההסכם – וכן הקדמת שיקום הרצועה. גורמי מקצוע שבוחנים את התשובה מעריכים שאפשר יהיה להיכנס למשא ומתן. בסביבת ראש הממשלה הוציאו תגובה מוקדמת ומסתייגת בשם גורם ביטחוני וכעת ההערכה היא שהמשך השהייה בציר פילדלפי ובפרימטר כצורך חיוני יועלו אולי כתנאי.