חמאס יורה - האוכלוסייה מתפנה: בימים האחרונים גוברים הניסיונות של חמאס לשגר רקטות לעבר שטח ישראל מאזור ח'אן יונס, שבו פועלים כוחותינו. הצעד הזה מאלץ פעם אחר פעם את תושבי הרצועה להתפנות מהאזורים שמהם חמאס מבצע ירי. ברקע, גובר התסכול בקרב העזתים, ובהם יש מי שזועמים על השיגורים.

גם היום (חמישי), דובר צה"ל בערבית אל"ם אביחי אדרעי הורה לעזתים המתגוררים בח'אן יונס שוב להתפנות לאזור ההומניטרי באל-מוואסי. הפעם ההודעה הופנתה לתושבי השכונות אל-קרארה 3 וא-סטר, ובה נכתב: "צה"ל יפעל בעוצמה נגד ארגוני הטרור מיד. למען ביטחונכם, התפנו מיד לאזור ההומניטרי".

מדיניות הפינוי שצה"ל אימץ בעקבות שיגורי רקטות מהרצועה גוררת ביקורת מסוימת מצד העזתים. הביקורת מופנית גם נגד חמאס, שהפך את האוכלוסייה ל"מגן אנושי" והטיל עליה חורבן - אך רובה עדיין במחשכים וברשתות החברתיות. העזתים, שנראה שהתרגלו לפינויים החוזרים מעת לעת, כתבו בזעם: "יאללה, תתכוננו לעוד פינוי. חמאס רוצים לייצר עבודה לאל-ג'זירה". בפוסטים אחרים שכתבו עזתים נשמעה ביקורת ישירה על חמאס: "עוד מעט יהיו קריאות לפינוי נוסף, כל זה כי חמאס הרג דג" (הרקטות ששוגרו לתל אביב ונפלו בים).

התיעוד שחושף: מחסן מפוצץ במזון בדרום הרצועה

בזמן שחמאס ממשיך לנסות להדהד את קמפיין הרעב ברצועת עזה ולשדר מצוקה על מנת להפעיל לחץ בין-לאומי על ישראל לסיים את המלחמה, בתיעוד שהגיע לידי N12 ממקורות בעזה נראה מחסן של אחד הארגונים הבין-לאומיים - מלא במוצרי מזון בדרום הרצועה.

ארגזי מזון במחסן בדרום הרצועה
ארגזי מזון במחסן בדרום הרצועה

לא ניתן להתעלם מכך שמחבלי חמאס ממשיכים לגנוב חלק לא מבוטל מהסיוע ההומניטרי. כך למשל, גורם ביטחוני ששוחח לאחרונה עם N12 העריך כי ארגון הטרור בוזז כ-15%-40% מהסיוע ההומניטרי שנכנס לעזה, כאשר יש מי שסבור שהמספרים גבוהים אפילו יותר.

תיעוד: מאות משאיות ממתינות לאיסוף בכרם שלום

בסרטון אחר שהגיע לידי N12, נראות לפחות 500 משאיות של סיוע הומניטרי שממתינות לאיסוף של ארגוני הסיוע של האו"ם, בצד העזתי של כרם שלום. בישראל טוענים כי ארגוני הסיוע לא עומדים בקצב ומעכבים את כניסת הסחורה לרצועה.

במערכת הביטחון הודפים את הטענות החוזרות ונשנות על רעב בעזה. על פי נתוני היחידה לתיאום פעולות הממשלה בשטחים, בראשות האלוף רסאן עליאן שמובילה את מאמצי הסיוע אל מול הקהילה הבין-לאומית - מתחילת המלחמה נכנסו לרצועת עזה כ-45,471 משאיות המכילות כ-885,556 טונות של סיוע הומניטרי.

מתאם פעולות הממשלה בשטחים רסאן עליאן (צילום: דובר צה"ל)
מתאם פעולות הממשלה בשטחים רסאן עליאן בשיחות עם הקהילה הבין-לאומית | צילום: דובר צה"ל

13 מאפיות פועלות ברצועה - כמה עולה לחם?

בינתיים, 13 מאפיות פועלות ברחבי הרצועה ומייצרות, על פי ההערכות בישראל, כשלושה מיליון כיכרות לחם ביום. בפועל, הפעלת הגנרטורים במאפיות מצריכה כ-5 ליטרים של סולר לכול שימוש של 50 קילוגרם קמח. על פי מקורות בעזה, בצל הכמויות הגדולות של הקמח שנכנסו לאחרונה - מחיר הלחם ירד מחמישה שקלים לקילוגרם לשלושה שקלים - כאשר לפני המלחמה הוא עמד על כעשרה שקלים.

המאפיות חוזרות לפעול בעזה
המאפיות חוזרות לפעול בעזה

המשילות של חמאס מתערערת

פעילות האכיפה של חמאס נמשכת בעצימות נמוכה בח'אן יונס. תושבים בעזה דיווחו לאחרונה על עימות אלים בין פעילים בזרוע הצבאית של חמאס לבין חמולה מקומית. במהלך הפעילות, שמטרתה הייתה לעצור חשודים בשיתוף פעולה עם ישראל, נהרג אחד מבני החמולה.

על פי ההערכות, רק שמונה עיריות מתפקדות מתוך 25 עיריות שקיימות ברצועה - בדרום הרצועה, 5 עיריות פועלות מתוך 17, ובצפון הרצועה, 2 עיריות בלבד פועלות מתוך 8. למרות זאת, הפעילות השוטפת של מערכי החירום ומנגנוני הביטחון הכפופים למשרד הפנים של חמאס נמשכת. מנגד, מחנות המרכז והמרחב ההומניטרי ממשיך להוות אתגר משילות לחמאס שפועל שם עדיין בפרופיל נמוך, בלבוש אזרחי ובמרחבים מסוימים בלבד.

מקור ברצועה: חמאס מונע פרסום אירועים של אלימות

מקור ברצועה אמר ל-N12 כי מתרחשים לא מעט אירועי חיכוך פנימיים בין האוכלוסייה המקומית לנוכח הצפיפות. את חמאס נראה שזה פחות מעניין, אך הוא פועל כדי למנוע פרסומים סביב אירועים מהסוג הזה - על מנת שלא לייצר תמונה של כאוס ופגיעה בחזית הפנימית.

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה הפלסטינית הצביעה על ירידה במדד המחירים לצרכן ברצועת עזה - למרות שהמחירים נותרו גבוהים משיעוריהם הקודמים. כמו כן, נרשמה ירידה בשיעור 2.89% במהלך חודש יולי האחרון, בהשוואה לחודש יוני. הסיבה העיקרית לכך היא ירידת מחירי חלק מהסחורה, למרות עליית מחירי סחורה אחרת. ועדיין, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה הפלסטינית הצביעה על עלייה חדה בשיעור 237% במדד יוקר המחיה ברצועת עזה מתחילת המלחמה ועד לסוף חודש יולי 2024.

כך או כך, ניכר כי האוכלוסייה העזתית עוסקת בעיקר בשרידותה וחוששת מפני הידרדרות המצב. בצל הנסיבות, חלקה הגיבה באופן פסימי יחסית למינוי של יחיא סינוואר כמחליפו של הנייה, ובעיקר תוהה מתי תסתיים המלחמה.