הקבינט המדיני-ביטחוני העניק סמכות מלאה לרה"מ בנימין נתניהו ולשר הביטחון יואב גלנט, לגבש ולהוציא לפועל את התגובה הישראלית לרצח 12 הילדים והצעירים במג'דל שמס. במסגרת זו, נשקלים יעדים אסטרטגיים של ארגון חיזבאללה, כמו גם מטרות אזרחיות בתוך לבנון עצמה, כחלק ממערך התגובה הישראלי הפוטנציאלי. אלה אפשרויות התגובה של ישראל.

צה"ל ומערכת הביטחון נוקטים בגישה של עמימות מכוונת, ונמנעים מלחשוף פרטים אודות אופי הפעולה המתוכננת, במטרה לשמר את יתרון ההפתעה האסטרטגי.

מטרות בחיזבאללה:

  • חיסול בכירים בארגון חיזבאללה.
  • תקיפת מטרות של ארגון הטרור, כמו מפקדות צבאיות ברובע הדאחיה בבירות.
  • פגיעה משמעותית במערך הרקטות, מערך סוללות נ"מ וטילי חוף ים, ובמערך הסייבר ולוחמה אלקטרונית.
  • השמדת מחנות אימונים של פעילי הארגון ומאגרי נשק שפזורים ברחבי לבנון.
מטרות בחיזבאללה
מטרות בחיזבאללה
מטרות בחיזבאללה (צילום: google earth)
מטרות בחיזבאללה | צילום: google earth
מטרות בחיזבאללה (צילום: google earth)
מטרות בחיזבאללה | צילום: google earth

מטרות במדינת לבנון:

  • תקיפת סמלי שלטון, תשתיות אנרגיה, תחנות כוח, גשרים, סכרים וכן נמל התעופה והנמל הימי בבירות.
מטרות במדינת לבנון (צילום: google earth)
מטרות במדינת לבנון | צילום: google earth

ישראל נערכת ליישום תוכנית התגובה, תוך היערכות מקבילה לתגובת הנגד האפשרית מצד חיזבאללה. נכון לעת הזו, לא חל שינוי בהנחיות פיקוד העורף, אך ייתכנו עדכונים בהתאם להתפתחויות.

קיימת אפשרות כי ישראל ניצבת בפני מספר ימי לחימה אינטנסיביים. עם זאת, חשוב להדגיש: אם ישראל מעוניינת להימנע מעימות כולל עם חיזבאללה, אך בד בבד שואפת להנחית מכה משמעותית על הארגון, עליה להתחשב בהערכות אגף המודיעין של צה"ל לגבי יכולות התגובה של ארגון הטרור. יש לקחת בחשבון את האפשרות שהערכות אלו עלולות להיות שגויות, ועל כן על הדרג המדיני והצבאי להיערך למגוון תרחישים אפשריים.

החשש בלבנון מהתגובה הישראלית

בלבנון ניכרת דאגה מפני התגובה הישראלית הצפויה. בדומה ללחץ הבין-לאומי שהופעל על ישראל להימנע מתגובה לאחר מתקפת הכטב"מים האיראנית ב-13 באפריל, מופעל כעת לחץ על חיזבאללה לגלות איפוק לאחר התגובה הישראלית הצפויה, במטרה למנוע הסלמה אזורית.

שר החוץ הלבנוני, עבדאללה בו-חביב, קיים פגישה עם האחראי על קשרי החוץ של חיזבאללה, במהלכה העביר את בקשת מדינות המערב להפעיל לחץ על ארגון הטרור להימנע מתגובה לתקיפה הישראלית. בתגובה, נציגי חיזבאללה הבהירו כי בכוונתם להגיב על התקיפה הישראלית, אך נמנעו מלפרט את אופי התגובה.

חסן נסראללה בהצהרה טלוויזיונית בבירות (צילום: reuters)
בחיזבאללה הבהירו כי הם יגיבו על התקיפה הישראלית | צילום: reuters

במקביל, גורמים בלבנון פנו למתווכים בבקשה להפעיל לחץ על ישראל להימנע מתקיפת יעדים בביירות, מטרות אזרחיות או אזורים מאוכלסים. גורמים לבנוניים טוענים כי המתווכים חשפו בפניהם את "גבולות הגזרה" של התגובה הישראלית, וציינו כי ישראל צפויה לתקוף מתקני הדרכה, אימונים, פיקוד ושליטה של חיזבאללה בדרום לבנון ובבקעא.

חברות זרות מבטלות טיסות; איראן: לתקיפה יהיו השלכות חמורות

לקראת התגובה הישראלית הצפויה, ניכרת דריכות בנמלי התעופה. חברות תעופה בין-לאומיות רבות משנות את לוח הטיסות לנמל התעופה הבין-לאומי של ביירות וממנו, כאשר חלקן מבטלות טיסות לימים הקרובים ואחרות עד להודעה חדשה. מספר חברות תעופה אירופיות ביטלו טיסות גם לישראל על רקע המתיחות.

מדינות רבות, ביניהן ארצות הברית, צרפת, גרמניה, איטליה וסעודיה, קראו לאזרחיהן לעזוב את לבנון מיד. ג'ון קירבי, דובר המועצה לביטחון לאומי בבית הלבן, הצהיר כי ארצות הברית מגנה את המתקפה במג'דל שמס ומכירה בזכותה המלאה של ישראל להגיב למתקפת חיזבאללה. הוא הדגיש כי איש אינו מעוניין במלחמה נרחבת, וכי ארצות הברית בטוחה ביכולתה למנוע תרחיש כזה.

נמל התעופה רפיק אל-חרירי בביירות (צילום: רויטרס)
חברות תעופה בין-לאומיות משנות את לוח הטיסות. נמל התעופה רפיק אל-חרירי בביירות, ארכיון | צילום: רויטרס

במקביל למתיחות הגוברת, נמשכת הלחימה בשטח עם שיגורים מלבנון לעבר הגליל ותקיפות של צה"ל. שני מחבלים חוסלו בתקיפות של חיל האוויר הישראלי במהלך היום בדרום לבנון.

נשיא איראן החדש, פזשכיאן, הזהיר בשיחה עם נשיא צרפת מקרון כי אם ישראל תבצע "טעות" בתקיפה המתוכננת בלבנון, "תהיינה לכך השלכות חמורות".