משרד הבריאות עדכן היום (חמישי) כי נמצאו עדויות לנגיף פוליו תרכיבי מזן 2 בדגימות ביוב מאזור עזה. במשרד הבריאות הסבירו כי תוצאות הדגימות תואמות לתוצאות שמצא ארגון הבריאות העולמי במצרים.

לפי המשרד, הדגימות, שנבדקו במעבדה בישראל שמאושרת על ידי ארגון הבריאות העולמי, מעלות חשש כי יש נוכחות של הנגיף באזור זה. "עוקבים ובוחנים את הצעדים הנדרשים על מנת למנוע סיכון של תחלואה בישראל", מסרו היום במשרד הבריאות.

נציין כי בדיקות פוליו נעשות בצורה קבועה בביוב במטרה לזהות פוטנציאל לתחלואה סמויה. כעת מתברר שבאחת הבדיקות שנעשו לאחרונה אותרו העדויות להימצאות הנגיף מזן 2.

אלפי פלסטינים נמלטו מבתיהם בדרום העיר עזה (צילום: רויטרס)
פוליו אותר במי הביוב ברצועה | בתמונה: אלפי פלסטינים נמלטים מבתיהם בדרום העיר עזה | צילום: רויטרס

פוליו היא מחלה ויראלית מידבקת, המועברת על ידי נגיף, ומוכרת גם בשם "שיתוק ילדים". עם זאת, רק מעט מהחולים בה לוקים בשיתוק. הפוליו הוא ממשפחת נגיפי המעיים, יש לו שלושה זנים - 1, 2 ו-3, והוא תוקף בעיקר ילדים עד גיל 5.

הפוליו הייתה אחת מן המחלות הנפוצות בעולם, עד שבראשית שנות החמישים פותח חיסון נגדה. בין השנים 1954-1950 חלו במחלה 4,700 ישראלים ו-760 מתו כתוצאה ממנה. החיסון נגד המחלה שנכנס לשימוש ב-1957 הקטין את מספר החולים באופן ניכר, והחל משנת 1989 לא התגלתה תחלואה בארץ כלל - עד שבשנת 2022 הנגיף התגלה בבן 4 שלא חוסן.

מנגד, זו לא פעם ראשונה שנמצא פוליו בדגימות שפכים. ביוני 2022 התגלה זן פוליו תרכיבי מסוג 2 בביוב באזור ירושלים. "זן זה מתפשט לאזורים רבים בארץ – מרמת הגולן בצפון ועד באר שבע בדרום", נמסר אז ממשרד הבריאות. בשנת 2013 משרד הבריאות איתר את הנגיף במרכז לטיהור שפכים בירושלים

במשרד הבריאות מדגישים כי עוד לא התגלו מקרי שיתוק מזן זה של הנגיף, אך המליצו שלא לדלג על חיסוני השגרה: "לשיתוק הילדים שנגרם על ידי וירוס הפוליו אין טיפול אך ניתן בצורה קלה ויעילה למנוע את המחלה על ידי חיסון".