עם הידיעות החוזרות ונשנות על מצבם של החטופים בשבי חמאס, עולה השאלה כיצד יודע צה"ל להסיק מי נמצא בחיים ומי נרצח או נהרג בעודו בידי חמאס. בנוסף, עולה השאלה כיצד צה"ל שם ידיו על סרטונים ותמונות של חטופים בעודם מוחזקים בעזה. למרות שחלק מהמידע מבוסס על עדויות של חטופים שהוחזרו בעסקה בסוף חודש נובמבר, כמו במקרה של גיא אילוז ז"ל, שהחטופה מיה רגב העידה שהייתה עדה למותו בבית חולים ברצועה, חלק גדול מהמידע מגיע באמצעות פעילות של יחידת אמש"ט.

יחידת אמש"ט (איסוף מודיעין ושלל טכני) היא היחידה שאמונה על הטיפול באמצעים הטכנולוגיים שנתפסים במהלך פעילות כוחותינו ברצועה, בהם מחשבים, טלפונים ניידים, שרתים, מסמכים וכל מאגרי המידע של חמאס. בחלק מהמקרים מדובר בתפיסה ישירה של מחבלים שברשותם טלפונים ניידים ומצלמות גו-פרו. ברגע שהאמצעים נתפסים הם נאספים, נשלחים לבדיקה ולניתוח, וכתוצאה מכך, במקרים מסוימים, עשויים להוביל להפקת סרטונים ופיסות מידע שונות.

בחודשים האחרונים הציבור נחשף, במקרים רבים בהחלטת משפחות החטופים, למידע על החטופים. לפני כחודשיים הורי התצפיתניות החטופות הסכימו לחשוף את צילומי הגו-פרו שבהן נראה רגע תפיסתן של לירי אלבג, נעמה לוי, קרינה ארייב, אגם ברגר ודניאלה גלבוע. לפני כשבועיים המשפחות אישרו לפרסם תיעודים חדשים של בנותיהן התצפיתניות בשבי חמאס, כשהן חבולות. במקרה נוסף פורסם תיעוד של החטוף מתן צנגאוקר מובל על אופנוע לקול ההמון הצוהל בח'אן יונס.

בחלק רב מהמקרים מדובר בתיעודים ופיסות מידע שהגיעו למשפחות החטופים בזכות עבודה של יחידת אמש"ט והניתוח הקפדני שלה של החומרים הרבים שיוצאים מהרצועה. כל מידע שקשור לחטופים ויכול לשפוך אור על גורלם, מוצג למשפחות.

התצפיתניות שנחטפו ממוצב נחל עוז בשבי חמאס
חלק מהמידע על החטופים נאסף באמצעות יחדית אמש"ט, התצפיתניות החטופות

אף על פי כן, בקרב המשפחות נמתחת לא פעם ביקורת על כך שחלק מהמידע לא מוצג להן, אך יש לציין שמדובר במצב שאינו שכיח. במקרים מסוימים מגיע מידע על חטופים ממקורות מודיעיניים קריטיים, וישנו חשש שאם סרטונים אלו יועברו למשפחות, המקורות הללו עלולים להיחשף.

מידע שמוביל למשמעויות מבצעיות

עבודת יחידת האמש"ט אינה מוגבלת רק למידע אודות החטופים. לעבודתה יש משמעויות מבצעיות בשטח שבאות לידי ביטוי גם בשדה הקרב. תוך חודשיים מתחילת המלחמה היחידה הצליחה לשים את ידיה על יותר מחצי מיליון מסמכים של ארגון הטרור חמאס, בהם תוכניות מבצעיות ותורת לחימה. 

נייר מיקומי המטענים (צילום: דובר צה"ל)
נייר שמפרט מיקומי מטענים | צילום: דובר צה"ל

באחד המקרים היחידה עזרה לאתר פירי מנהרות בביתו של קצין בגדוד בית חאנון של הזרוע הצבאית של חמאס. זאת לאחר שכוחות שונים מצאו מפה של פירים ומקרא מפה שלא ניתן היה לפענח באזור. עם הגעת החומרים למכלול, יצרה היחידה את הקישור בין המפה למקרא – ובכך התאפשרה סגירת המעגל והשמדת הפירים בשטח.