צה"ל ושב"כ הודיעו במשותף היום (ראשון) כי ראפע סלאמה, מפקד חטיבת ח'אן יונס בחמאס, חוסל בתקיפה החריגה אתמול בשכונת אל-מוואסי בעיר. במקום התקיפה, מבנה מעל הקרקע שנמצא במתחם שעליו השתלט חמאס, היה גם ראש הזרוע הצבאית של חמאס מוחמד דף. גוברת ההערכה שגם הוא חוסל, בצה"ל מנסים לאמת זאת.

סלאמה היה ממקורביו של מוחמד דף, וכן ממתכנני טבח 7.10 וממוציאיו לפועל. הוא הצטרף לחמאס בתחילת שנות ה-90 ומונה לתפקיד מפקד גדוד ח'אן יונס - קרארה, תחת פיקודו של מוחמד סינוואר, אחיו של יחיא סינוואר מנהיג חמאס בעזה.

ראפע סלאמה מח"ט חאן יונס
 

במהלך שנות פעילותו בחמאס לקח תפקיד מרכזי בחטיפתו של גלעד שליט. סלאמה פיקד על הסיוע הקרבי ותוכנית ההגנה של חמאס במבצע צוק איתן וכן היה אחראי על תוכניות המנהור בחטיבת ח'אן יונס. בשנת 2016 החליף את סינוואר כמפקד חטיבת ח'אן יונס, ופיקד על שתי המנהרות ההתקפיות שסוכלו בח'אן יונס במבצע שומר החומות, בהן חוסלו 18 מחבלים שניסו לחדור לשטח הארץ.

כמו כן, סלאמה פיקד על מחבלי חמאס חטיבת ח'אן יונס והיה אחראי על כלל השיגורים שבוצעו מגזרת ח'אן יונס לשטח ישראל. "חיסולו מהווה פגיעה משמעותית בתפקוד הצבאי של ארגון הטרור חמאס", נמסר מצה"ל. 

מרחב התקיפה בחאן יונס (צילום: דובר צה"ל)
מרחב התקיפה בח'אן יונס | צילום: דובר צה"ל

אם יתברר שגם חיסולו של דף צלח, זה יהווה עוד פגיעה משמעותית בצמרת ארגון הטרור שכבר ספגה מכות קשות. מלבד דף וסלאמה, נותרו מספר בכירי חמאס שטרם חוסלו. זה מה שידוע על האחים סינוואר שעדיין על הכוונת, והכוורת שישראל פירקה עד כה.

יחיא סינוואר

מנהיג חמאס ברצועת עזה, שהיה ממובילי הטבח הרצחני ביישובי העוטף ב-7 באוקטובר. הוא ישב 23 שנה בכלא הישראלי ושוחרר בשנת 2011 במסגרת עסקת שליט. הוא היה מקורב לאחמד ג'עברי ובמהלך שהותו בכלא, למד עברית שוטפת.

מנהיג הזרוע הצבאית של חמאס יחיא סינוואר (צילום: AP)
מנהיג חמאס בעזה, יחיא סינוואר | צילום: AP

כמנהיג חמאס בעזה, סינוואר הציב מטרה לחסל כל משתף פעולה עם ישראל, ולשם כך רצח רבים מאנשיו. הוא הקפיד לדבר בשפה משיחית מאוד ולהשתמש במושגים כמו "ההתקפה הגדולה על ישראל" ו"השמדת הציונים". לפני שחרורו, סירב סינוואר לחתום על התחייבות שיפסיק לעסוק בטרור. למרות זאת הוא שוחרר, מכיוון שאחיו היה המפקד שהחזיק בשבי את גלעד שליט. עסקת שליט העלתה את קרנו בקרב אנשי ארגון הטרור.

בסרטון שנחשף בחודש פברואר האחרון, סינוואר נראה נמלט במנהרה יחד עם אחיו, אשתו ושלושה מילדיו הקטנים. בתיעוד, שנמשך כדקה, נראה סינוואר לבוש בשרוואל, מוזנח למדי, סוחב תיק על כתפו ונועל נעלי בית של אדידס. סינוואר מצולם בגבו ליד אשתו ושלושה ילדים, אחת מהן מחזיקה בובה, וגבר נוסף - אחיו, שהוביל את השיירה של משפחת סינוואר בעוד שמנהיג חמאס עצמו הולך מאחורי כולם. 

מוחמד סינוואר

אחיו של מנהיג חמאס בעזה יחיא סינוואר הוא בכיר במטכ"ל הזרוע הצבאית של ארגון הטרור, ששימש בעבר כמפקד חטיבת ח'אן יונס של חמאס. הוא היה אחד מחוטפיו של גלעד שליט.

סינוואר נולד במחנה הפליטים ח'אן יונס ומאז ראשית שנות ה-90, מכוון פעילות טרור נגד ישראל. באינתיפאדה השנייה הוא ניצל משלושה ניסיונות חיסול, וביתו הופצץ גם במהלך מבצע "עמוד ענן" ו"צוק איתן". במהלך "חרבות ברזל", הוצע על ראשו סכום של כ-300 אלף דולר.

בתיעוד שפרסם דובר צה"ל בחודש דצמבר, נראה מוחמד סינוואר שהוביל את פרויקט בניית המנהרה בצפון הרצועה, נוסע ברכב בתוך מנהרת ענק שאותרה בצפון הרצועה ומגיעה עד למרחק של 400 מטרים בלבד ממעבר ארז. נחשפו יותר מ-4 ק"מ ממנה והיא מגיעה עד לעומק מרבי של כ-50 מטרים. מדובר ברשת מנהרות רחבה ומסועפת, הכוללת תשתיות ביוב, חשמל וקשר.

מוחמד סינוואר אחיו של יחיא סינוואר, נוסע ברכב בתוך (צילום: דובר צה"ל)
מחמד סינוואר אחיו של יחיא סינוואר | צילום: דובר צה"ל
מפקד חטיבת עזה, עז א-דין חדאד
מפקד חטיבת עזה, עז א-דין חדאד

מוחמד שבאנה

מפקד חטיבת רפיח בזרוע הצבאית של חמאס. באוקטובר חוסלו שניים מבניו שהיו מחבלים בנוח'בה. בחודש מאי בוצע ניסיון לחסלו, כאשר הותקפה מנהרה שבה מתחם תת-קרקעי, אך הוא ניצל.

עז א-דין חדאד

מפקד חטיבת עזה שנחשב לאחת מדמויות המפתח במערך הצבאי של חמאס. בחודש ינואר צה"ל פשט על ביתו שבדרג' א-תופאח - שם נמצאו תמונות שהעידו על קשרים עם מפקדים אחרים בארגון הטרור, בהם עם מפקד גדוד שאטי שחוסל.

אימן נופל, חבר המועצה הצבאית ומח"ט מרכז הרצועה חוס
אימן נופל מח"ט מרכז הרצועה שחוסל

כוורת הנהגת חמאס שפורקה

אימן נופל

בחודש אוקטובר צה"ל חיסל את אימן נופל, שהיה אחד מחמשת ה"אסים" בזרוע הצבאית של חמאס. הוא שימש כמפקד חטיבת מחנות המרכז של חמאס ברצועת עזה, וכראש המודיעין הצבאי של חמאס לשעבר.

אחמד ר'נדור, מפקד בחטיבה הצפונית בחמאס
אחמד ר'נדור, מפקד בחטיבה הצפונית בחמאס שחוסל

אחמד ע'נדור

גם אחמד ע'נדור היה אחד מה"אסים" של חמאס, שחוסל בסוף חודש נובמבר. הוא היה קרוב מאוד לאחמד ג'עברי, האיש שפיקד על הזרוע הצבאית של הארגון וחוסל בתחילת מבצע "עמוד ענן", ונחשב ליד ימינו במועצה הצבאית. ר'נדור היה ממובילי התכנון וההוצאה לפועל של הפשיטה והטבח הרצחני בעוטף עזה בשבת השחורה.

הוא היה אחראי להכווין, לאשר ולנהל את כלל פעולות הטרור של חמאס בצפון הרצועה. בין הפעולות אותן יזם: פיגועי ירי, מטענים, ירי רקטי נגד תושבי ישראל וכן הכוונת פיגועים ברחבי יהודה ושומרון.

מרוואן עיסא
מרואן עיסא, סגן ראש הזרוע הצבאית של חמאס

מרואן עיסא

מרואן עיסא, מספר 3 בצמרת הנהגת חמאס ברצועת עזה, שנחשב היה לסגנו של ראש הזרוע הצבאית של ארגון הטרור מוחמד דף - חוסל בחודש מרץ בתקיפה אווירית במחנה הפליטים נוסיראת. האישור מצה"ל היה החותמת הסופית על מותו של עיסא, אחרי שבארה"ב הודיעו על חיסולו.

ראאד סעד
ראש אגף המבצעים של חמאס, ראאד סעד

ראאד סעד

בחודש יוני צה"ל חיסל את ראאד סעד (אבו מעאד) ראש אגף המבצעים בזרוע הצבאית של חמאס בעזה. הוא הותקף במבנה שבו הסתתר והופצץ במחנה הפליטים שאטי, המחנה הגדול שבצפון מערב העיר עזה.

סעד, שנחשב היה למספר 4 בהיררכיית הארגון ולקח חלק מהותי בקבלת ההחלטות בצמרת הפיקוד, סומן בכוונת של מערכת הביטחון הישראלית מתחילת המלחמה ואף לפניה. מתוקף תפקידו, החזיק סעד במידע מודיעיני רב, הכיר לעומק את תשתית המנהרות, המערך הרקטי ואתרי המסתור שמשמשים את חמאס ופעיליו.