צה"ל פתח היום (ראשון) במבצע חיסונים נרחב נגד נגיף הפוליו בעקבות הימצאות ריכוז גבוה של הנגיף במקורות ביוב בתוך רצועת עזה. החיסונים לכוחות צה"ל יבוצעו בתחומי ישראל, והכוח הראשון שיחוסן הוא לוחמי אוגדה 98. יתר החיילים שחוצים את קו הגבול יחוסנו כחלק מסבב הרענונים המתוכנן בצה"ל.
למרות הריכוז הגבוה של הנגיף שאותר במי הביוב, על פי המידע שיש בידי צה"ל נכון להיום אין התפרצות פעילה של המחלה ברצועה ולא אותרו נדבקים בנגיף ברחבי עזה. ראש אגף שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות ד"ר שרון אלרעי-פרייס המליצה על מבצע חיסונים לחיילי צה"ל, כדי למזער את הסיכון להדבקה, וקצין הרפואה הראשי בצה"ל ד"ר זיוון אביעד-בר קיבל את המלצתה.
פוליו היא מחלה נגיפית מידבקת, המועברת על ידי נגיף, ומוכרת גם בשם "שיתוק ילדים" וכמעט נעלמה מהעולם המערבי. דרך ההדבקה במחלת הפוליו נעשית בחשיפה למקורות מים מזוהמים. כך או כך, ב-90% מהמקרים הנדבקים לא יחוו תסמינים כלל, או שיחוו סימפטומים קלים.
מהמידע שיש בידי צה"ל מגורמים שונים, המחלה לא התפשטה ברחבי הרצועה, ולכן הסיכון להדבקה של לוחמים הוא מאוד נמוך. לאור עובדה זו, בצה"ל לא ראו דחיפות להכניס חיסונים לתוך שטח הרצועה וגורמים במערך הרפואה מציינים שרמת הסיכון נמוכה מאוד ולא מצדיקה פעולה דחופה בתוך שטח הלחימה.
עם זאת, ניתנה הנחיה גורפת לכוחות שלא לשתות מים בשטח רצועת עזה. לכן, מדי יום אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה מכניס עשרות אלפי בקבוקי מים לשימוש שוטף של הכוחות בשטח. עוד הוחלט במפקדת קצין הרפואי הראשי, על הצבת מקלחות והעברת הנחיות של שמירה על ההיגיינה ושטיפת הידיים.
במהלך מבצע החיסונים, צה"ל יאפשר לחיילים את זכות הבחירה וחייל שיסרב להתחסן, לא יחויב בכך. כמו כן, 90% מחיילי צה"ל כבר חוסנו נגד נגיף הפוליו בילדותם.
אין כל חשש לאזרחי ישראל. משרד הבריאות הפיץ בשבוע שעבר מסמך בו כתוב שאנשים שיצאו מרצועת עזה לא נדרשים להתחסן וכי יותר מ-95% מהאוכלוסייה במדינה מחוסנת – כך שרמת הסיכון להתפרצות המחלה בישראל נמוכה מאוד.
לצד מבצע החיסונים לחיילים, צה"ל פועל בשיתוף עם ארגונים שונים על מנת להכניס לרצועה חיסונים המיועדים לאוכלוסייה בה. מתחילת המלחמה הוכנסו בשיתוף הארגונים הבין-לאומיים לרצועת עזה כ-300 אלף חיסוני פוליו, אשר מספיקים למעל מיליון אזרחים עזתים.