במבצע התקיפה שהתרחש אתמול (שבת) בתימן השתתפו מספר כלי טייס שונים, אך המרכזי שבהם היה מטוס F35, המכונה בחיל האוויר "אדיר". מדובר במטוס יחסית צעיר בצבא, שמאז שהחלה המלחמה נהיה חלק מרכזי ביכולות התקיפה של חיל האוויר. החות'ים כבר פגשו את ה-F35 בעבר, כשמטוס כזה שהיה בפטרול - הוריד טיל שיוט שהיה בדרכו מתימן לאילת. הפעם, החות'ים ראו את היכולות הקטלניות של המטוס על אדמתם, בזכות היכולת של המטוס להגיע למרחקים ארוכים, ולמרות זאת להוביל ולשגר טילים רבי עוצמה.

רק באפריל של 2023 הגיעו מטוסי ה-F35 האחרונים לצה"ל, ששילם עבור 25 מטוסים כ-3 מיליארד דולר. לחיל האוויר ישנם עוד מטוסים המסוגלים להגיע למרחק של 1,700 קילומטר ולתקוף מטרות מדויקות, כמו שקרה אתמול בתימן - אך למטוסי ה-F35 יש כמה יתרונות בולטים. ראשית, מדובר במטוס שיכול לשאת הרבה, ועדיין לא לאבד את המהירות שלו. המטוסים הללו יכולים להחזיק פצצות של 8 טון, כאשר ניתן להציב פצצות גם על הכנפיים, כך שהצבת הנשק לא תגביל אותו מבחינת נפח מיכל הדלק של המטוס.

מטוס ה"אדיר"
מטוס "אדיר" 35F

יתרון משמעותי נוסף הוא יכולתו לתפקד כמטוס חמקן. ה-F35 הוא וורסטילי מאוד ומתאים לשורה של משימות ואין מטוס בחיל האוויר הישראלי שיכול לתפקד כמטוס חמקן כמו ה"אדיר". משמעות הדבר היא שהמטוס יכול לחמוק ממכ"מים רבים, בזכות המבנה המיוחד שלו ושורה של פיתוחים טכנולוגים שעוזרים לו להיבלע בשטח. 

יתרון נוסף היא הטכנולוגיה שמותקנת בתוך תא הטייס. הסנסורים המתקדמים של המטוס מאפשרים לו ליצור תמונת קרב מדויקת, לזהות אילו מטוסים נמצאים סביבו ולתת לטייס תמונה מאוד ברורה של האיומים סביבו, כולל מערכות נ"מ שנמצאות על הקרקע ומאיימות עליו. עבור משימה כמו תימן, מול אויב שידוע ביכולות הנ"מ שלו - מדובר ביכולת קריטית. 

מטוס ה"אדיר"
מטוס "אדיר" 35F

אותה המערכת, עוזרת ל-F35 לחלוק במהירות מידע עם מטוסים אחרים בסביבה. כך יכול המטוס לקבל מידע בזמן אמת אם מכ"מ של סוללת נ"מ מופעלת מולו, ולתקוף במהירות את הסוללה לפני שזאת תהווה עבורו סיכון.

בחיל האוויר משתמשים במטוסים הללו למספר משימות מגוונות, בין אם בתקיפות מדויקות בעומק לבנון ובין אם בסיור פטרול בים האדום על מנת להגן מפני האיום של החות'ים. המטוסים הללו יכולים להיכנס לפעולה בתוך שניה ולקבל תמונת שטח במהרה, ולמרות זאת עדיין להיות מחוברים למערכת של חיל האוויר ולקבל אינפורמציה קריטית בכל רגע נתון. 

ישראל תוקפת בחודיידה בתימן
התקיפה הישראלית בחודידה שבתימן

לחיל האוויר צפויים להגיע מטוסים נוספים מהדגם הזה ב-2027. בינתיים, נראה שהמטוס ימשיך לבלוט במבצעים שונים של החיל התקופה הקרובה.