בחלוף 10 חודשים מפרוץ המערכה ברצועת עזה, ישראל ניצבת בעמדת כוח משמעותית בשיחות המו"מ המתקיימות בקטאר. צה"ל, על פי הערכות גורמי הביטחון, מתקרב באופן ניכר להשגת היעדים האסטרטגיים שהותוו על ידי הדרג המדיני: השמדת היכולת הצבאית של חמאס ומיטוט שלטונו ברצועה.
ממדי ההרס הנרחבים ברצועת עזה מעידים על היקף ועוצמת צה"ל. בהתאם לנתונים מקיפים שהציג ד"ר עדי בן נון מהאוניברסיטה העברית, למעלה מ-65% מהמבנים לאורך הרצועה ספגו נזקים משמעותיים. הפגיעה הקשה ניכרת במיוחד במוקדי כוח מרכזיים של חמאס, כגון מחנות צפון הרצועה, מסדרון נצרים, אזור הפרימטר וח'אן יונס. תצלומי לוויין ממחישים את היקף ההרס החסר תקדים שנגרם למבנים, מתקני טרור, תשתיות ומתחמים שונים לאורך כל רחבי הרצועה. זאת, בעקבות חודשים ארוכים של תמרון קרקעי נרחב ופעילות אווירית אינטנסיבית ומדויקת של כוחות צה"ל.
הפגיעה ביכולת הצבאית של חמאס היא עמוקה ומקיפה, ומתבטאת במספר מישורים מרכזיים. ראשית, בהיבט כוח האדם הלוחם, על פי הנתונים העדכניים, כמחצית ממחבלי חמאס חוסלו - מספר המוערך בכ-17 אלף לוחמים. נתון זה מצביע על פגיעה קריטית במערך הלחימה של הארגון. בין המחוסלים נמנים בכירים מרכזיים בארגון כמו מוחמד דף, מרוואן עיסא ורווחי מושתאה, אשר חיסולם מהווה מכה אנושה למערך הפיקוד והשליטה של חמאס. פגיעה זו בשדרת הפיקוד הבכירה צפויה להקשות משמעותית על יכולת ההתאוששות וההתארגנות מחדש של הארגון.
שנית, במישור המבני-ארגוני, מתוך 24 הגדודים שבנה חמאס לאורך הרצועה, 22 פורקו באופן כמעט מוחלט, כאשר 75 אחוזים מכל גדוד חדלו מלתפקד. נתון זה מצביע על פגיעה קריטית במערך הלחימה של חמאס ובכושרו המבצעי, ומשקף את עומק החדירה של צה"ל לתוך מערכי ההגנה המורכבים שבנה הארגון לאורך שנים.
במישור החימוש ואמצעי הלחימה, חמאס ספג מכה אנושה. על פי ההערכות המודיעיניות העדכניות, ברשות הארגון נותרו פחות מ-10 אחוזים ממלאי הרקטות שהחזיק ערב המלחמה. בין הרקטות שנותרו, ישנו מספר מצומצם של רקטות ארוכות טווח, שעדיין מסוגלות להגיע למרכז הארץ. צמצום דרסטי זה במלאי הרקטות מגביל באופן משמעותי את יכולתו של חמאס לאיים על העורף הישראלי ומשנה את מאזן הכוחות באופן מהותי.
הפנים קדימה: מה נשאר לצה"ל לעשות?
צה"ל ממשיך לפעול באופן נמרץ ובלתי מתפשר על הקרקע ומתחתיה, תוך שהוא מאתר ומשמיד באופן שיטתי את מרכזי הכובד של הארגון. בין היעדים המרכזיים שהותקפו נמצאות מנהרות בכירים, אתרי ייצור תת-קרקעיים מורכבים, מתחמי שהייה וחמ"לים. פעילות זו מכוונת לפגוע בעומק התשתית המבצעית והלוגיסטית של חמאס ולשבש באופן מהותי את יכולתו להתארגן מחדש ולשקם את כוחו.
אחד ההישגים המשמעותיים של צה"ל הוא הרחבת מסדרון נצרים המבתר את הרצועה לשניים, ונועד למנוע את עליית המחבלים לצפון הרצועה. רוחבו של מסדרון זה הורחב באופן משמעותי וכעת נע בין 2 ל-4 ק"מ. הכוחות מבצעים ממנו פשיטות למתחמים בהם חמאס מנסה להשתקם. הרחבת המסדרון מאפשרת לצה"ל שליטה מבצעית טובה יותר על תנועת הכוחות ברצועה ומקשה באופן ניכר על חמאס לשקם את יכולותיו ולהעביר אמצעי לחימה בין חלקי הרצועה.
ברפיח ולאורך ציר פילדלפי, הפעילות הצבאית מתמקדת באיתור והשמדת המנהרות האחרונות. מעבר רפיח נמצא בשליטה מלאה של צה"ל ונותר סגור, בעוד לאורך ציר פילדלפי בונה צה"ל מרחב חיץ אסטרטגי שיאפשר שליטה מבצעית מקיפה באזור. רק בשבוע האחרון הושמדו כ-50 תוואים תת-קרקעיים בציר פילדלפי, מה שמעיד על המשך המאמץ האינטנסיבי והבלתי מתפשר לחיסול תשתיות הטרור התת-קרקעיות של חמאס.
>> המאבק על עורק החיים של הטרור: "בזכותו חמאס מאיים על ישראל" | מגזין N12
למרות ההישגים המרשימים והמשמעותיים, מערכת הביטחון מכירה במורכבות האתגר ובעובדה שחמאס, כרעיון אידיאולוגי, לא ייעלם לחלוטין. לאור זאת, ישנה דחיפה אסטרטגית למציאת חלופה שלטונית יציבה ברצועה. צעד זה נתפס כאיום המשמעותי ביותר על המשך קיומו של שלטון חמאס ומהווה נדבך חיוני בתהליך השלמת החלשתו ופירוקו של הארגון.