בתחילת השבוע נערך דיון חשוב ודרמטי בפיקוד הדרום ובאוגדת עזה. בדיון השתתפו כל צמרת צה"ל והשב"כ, וכן ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון גלנט. במהלך הדיון הוצגה התקדמות הצבא ברצועת עזה - וגם המוכנות לשלבים הבאים, וזאת לקראת היערכות ל"שלב ג'" במלחמה, שמשמעותו סיום השלב העצים בתמרון הקרקעי ומעבר למצב של פשיטות ממוקדות במקרה הצורך.

הרמטכ"ל הרצי הלוי בהערכת מצב במרכז רצועת עזה (צילום: דובר צה"ל)
הרמטכ"ל הרצי הלוי בהערכת מצב במרכז רצועת עזה בחודש שעבר | צילום: דובר צה"ל

במהלך הדיון הצבא ביקש מהדרג המדיני עוד 4 שבועות להשלמת הפעולה ברפיח, כלומר עד סוף יולי. חלון הזמנים הזה נדרש לצבא כדי לטפל במנהרות שנותרו ברפיח, אך גם בציר פילדלפי שצה"ל כבר השיג שליטה עליו כבר בסוף חודש מאי.

בכירי צה"ל והשב"כ הציגו לראש הממשלה ולשר הביטחון את ההתקדמות עד כה בתמרון בעזה. הם סיפרו שכבר עכשיו ההישג הצבאי מספיק גבוה, כך שבמקרה שישראל תצטרך לעצור את הלחימה - אם בשל הנעת עסקת חטופים חדשה או בשל אפשרות להסדרה בצפון - הצבא אכן יוכל לעשות זאת.

ראש הממשלה אמר לצבא שהוא התרשם שנעשתה עבודה יסודית ורצינית, ואמר שעליו לספר על ההתפתחויות לשרי הממשלה, כדי שגם הם יכירו את המידע החדש. בצבא הדגישו בפניו שלמרות ההתקדמות שנעשתה, אין לצאת בהכרזות על "סיום המלחמה", וזאת בשל משימה גדולה אחת שנותר להשלים: החזרת כל החטופים שנותרו בשבי חמאס, החיים והמתים, לישראל.

מסדרון נצרים (צילום: n12)
מסדרון נצרים | צילום: n12

בינתיים ברצועה, צה"ל הודיע לתושבי ח'אן יונס שעליהם להתפנות לקראת מה שנראה כמו כניסה מחודשת לעיר, ממנה יצא באפריל. ההודעה שקיבלו התושבים התקבלה שעות בודדות לאחר שבוצע מהמרחב מטח חריג בהיקפו - כ-20-15 רקטות - לעוטף עזה.

גם אחרי סיום התמרון, הצבא צפוי להישאר בשני מוקדים

גם אם הפעילות העצימה תימשך עוד חודש, כפי שהצבא רוצה, או תיפסק בשל שתי האפשרויות שציינו - כוחות צה"ל לא ייסוגו מרצועת עזה, אלא יישארו בשני מוקדים טקטיים וחשובים: ציר נצרים ומעבר רפיח. ציר נצרים הוא למעשה פרוזדור שחוצה את עזה עד לקו החוף, מעין פרימטר שמבתר את הרצועה ומחלק אותה. עם המשך השליטה על אותו ציר, הרצועה תמשיך להיות מחלוקת באופן שיאפשר לצבא שליטה טובה יותר בשטח.

מסדרון נצרים (צילום: דובר צה"ל)
מסדרון נצרים | צילום: דובר צה"ל

המוקד השני שבו יישארו הכוחות הוא מעבר רפיח, שצה"ל חולש עליו כבר חודשיים. אותו מעבר שימש במשך שנים את חמאס להברחה של אמצעי לחימה רבים, ולאחר טיהור ציר פילדלפי, שזכה לכינוי "צינור החמצן" של חמאס - כך ישראל תוכל לשמור מקרוב על כל ניסיון של ארגון הטרור לשקם את עצמו מבחינה צבאית.