יותר מתשעה חודשים לאחר הפלישה האכזרית של חמאס לקיבוץ בארי, הוצגו היום (חמישי) ממצאי התחקיר הצה"לי בפני חברי הקיבוץ. התחקיר, שהוצג על ידי נציגי צה"ל בראשות אלוף (במיל') מיקי אדלשטיין, עסק במחדל ההגנה על הקיבוץ ובאירועים הטרגיים של 7 באוקטובר.

במהלך ההתקפה, נרצחו לפחות 100 מחברי הקיבוץ ו-31 נחטפו לרצועת עזה. התחקיר התמקד גם באירוע שבו הורה תא"ל ברק חירם על ירי פגז מטנק לעבר הבית של פסי שבו התבצרו מחבלים ובני ערובה, אירוע שגרם למותם של 12 בני אדם.

לאחר התחקיר, תושבי קיבוץ בארי הסכימו ש"התחקיר היה יסודי, ועזר לחברי הקיבוץ להבין במעט את עומק ומורכבות הלחימה בגזרות השונות בקיבוץ". עם זאת, חברי הקיבוץ דורשים הקמת ועדת חקירה ממלכתית ש"תבחן את התנהלות כלל הגורמים ותספק תשובות שאיתן יהיה אפשר להשתקם ולהסיק מסקנות אופרטיביות לעתיד".

"נציין שקיבוץ בארי לא היה זקוק לתוצאות התחקיר כדי להרגיש את כישלון צה"ל בכל דקה ודקה מאז 6:29 ביום שבת השחור", הוסיפו חברי הקיבוץ. "אנו מרגישים זאת באובדן 101 חברינו, אהובינו ובני המשפחות שלנו, ב-11 חברינו שעוד נמצאים בעזה, חלק מ-120 שחייבים לחזור הביתה; אנו רואים זאת בהרס הקיבוץ ובהיותנו פליטים בארצנו כבר תשעה חודשים. כישלון הצבא נצרב בגופנו ובלבבותינו כבר לפני תשעה חודשים, התחקיר מתחיל לספק תשובות לעומק המחדל, ואנחנו מקווים שהמסקנות החמורות מהתחקיר ייושמו באופן הנחרץ ביותר".

עוד ציינו חברי הקיבוץ כי למרות התחקיר היסודי, יש תשובות שעדיין לא התקבלו: "מדוע לא נכנסו לקיבוץ במשך שעות ארוכות כוחות צבא רבים שהתכנסו בשער, כאשר הקיבוץ בער ותושביו זעקו לעזרה? מה גרם למחדל המודיעיני שאפשר את תכנית הפלישה של החמאס, ואיך נפרצה גדר הגבול ללא מענה מיידי של צה"ל? האם החיילים שהגיעו לקיבוץ הבינו שהמטרה המרכזית ביותר שלהם היא הגנה על אזרחים?".

"ברגעים כמו אלו, גבורתם של כוחות הביטחון והמתנדבים שנלחמו בבארי והגיעו במטרה להצילנו בולטת מתמיד. אנחנו מודים ומוקירים אותם. ליבנו עם המשפחות השכולות שאיבדו את יקירם בפעילות זו", הוסיפו בקיבוץ. "בארי מורכב מחברים שעברו טראומות וטרגדיות רבות ושונות, ותגובות החברים לתוצאות התחקיר, ובפרט לאלו הקשורות לבית של פסי, מגוונות בהתאם. ככלל אנו מעריכים את עבודת התחקיר של המודים בכישלונם".

תחקיר הקרבות בבארי שהוצג לרמטכ"ל (צילום: חדשות 12)
תחקיר הקרבות בבארי שהוצג לרמטכ"ל | צילום: חדשות 12
ההרס בקיבוץ בארי (צילום: אייל בן יעיש)
ההרס בקיבוץ בארי לאחר הטבח | צילום: אייל בן יעיש

תגובות החברים לממצאי התחקיר היו מעורבות. שרון שרעבי, שאחיו אלי ויוסי נחטפו לרצועת עזה, כשיוסי ז"ל נרצח בשבי חמאס, מתח ביקורת חריפה על התנהלות הצבא: "הצבא התנהל ברפיסות בעוטף עזה, והצמרת הפיקודית צריכה להסיק מסקנות".

הוא הדגיש את האיחור המשמעותי בהגעת כוחות מסיביים לקיבוץ וקרא למפקדים שכשלו לפנות את מקומם. "הגרי פתח ואמר 'כשלנו בהגנה על בארי'. גם בצבא אומרים שהיה מחדל. הותירו את חברי כיתת הכוננות של בארי לבד. רק בשעה 18:00 נכנסו כוחות מסיביים לקיבוץ - 12 שעות לאחר החדירה. עד אז היו כוחות קטנים. אנשים נשחטו בבתים שלהם. הצמרת הפיקודית צריכה להסיק מסקנות ואלה שכשלו צריכים לפנות את מקומם".

חבר קיבוץ בארי שנכח בהצגת הממצאים ציין כי "נראה שהצבא עשה תחקיר רציני ויסודי". חבר קהילה אחר שיצא מהשיחה הביע אכזבה מכך שלא נדונו מסקנות וקבלת אחריות אישית: "עלו קצת הטונים בחלק מהשיחה. יצאתי בתחושות בינוניות. הציגו את העובדות כמו שהיו, אבל לא דיברו על המסקנות מהתהליך ועל לקיחת אחריות אישית".

התחקיר המלא יפורסם לציבור הרחב ובכלי התקשורת רק בשעות אחר הצוהריים. במקביל לפרסום, דובר צה"ל ימסור הצהרה וצפוי להציג את הדוח בקצרה. מדובר בתחקיר הראשון של צה"ל על מתקפת חמאס, שאחריו יבואו עוד רבים אחרים. הוא מוצג למשפחות ולציבור אחרי שהשבוע הוצג לרמטכ"ל ולדרגים הרלוונטיים בצבא.

גדי ירקוני ראש המועצה האזורית אשכול, התייחס גם הוא לתחקיר שהוצג: "אנו מעריכים מאוד את חיילי צה"ל הנלחמים בעוז להגנת ישראל. יחד עם זאת, התחקיר שהוצג ממשיך את הקו השולט בישראל - אף אחד לא אחראי. אף אחד לא אשם. מדובר באסון הגדול בתולדות המדינה, וכל המנהיגות המדינית והצבאית ללא תזוזה".

"עבורנו מדובר בתחקיר חלקי שכן במהלכו לא התנהל כלל שיח עם המועצה, ועל כן לא משקף תמונה מלאה של האסון הכבד", הוסיף ירקוני. "בעת הזו חשוב לנו להוקיר שוב את לחימתם האמיצה של חברי כיתות הכוננות, שנלחמו לבדם באומץ וגבורה שעות ארוכות, וחלקם אף שילמו בחייהם. גם כעת, דורשים ועדת חקירה ממלכתית, ומקווים כי הלקחים והמסקנות ייושמו עכשיו".