ויכוח סוער התגלע לאחרונה בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לצוות המשא ומתן על רקע המשך רגישות המגעים והתנאים של ישראל לעסקת חטופים. בצמרת נערכים לפסגה שתתקיים ביום חמישי, ככל הנראה בדוחא, וכפי ששידרנו אתמול (שלישי) ב"המהדורה המרכזית", נראה כי בשל ההתקרבות להכרעות הדרמטיות, המתח בין הצדדים הגיע לנקודת רתיחה. ביידן נשאל הלילה על הסיכוי להגיע לעסקה, וענה שזה נעשה קשה, אבל שהוא אינו מוותר.

למרות שהמדינות המתווכות וגורמי המקצוע בישראל כבר הבהירו כי זאת ההזדמנות האחרונה, בצמרת נמשך הוויכוח על המנדט בין נתניהו לראשי צוות המשא ומתן. בישראל עובדים סביב השעון על צמצום הפערים, אולם כעת נשאלת השאלה הגדולה: עד כמה רחב יהיה המנדט שאיתו ייצא הצוות לפסגה המכרעת.

ההצעה המקורית לעסקה וההבהרות שדרש נתניהו (צילום: חדשות 12)
ההצעה המקורית לעסקה וההבהרות שדרש נתניהו | צילום: חדשות 12

היקף המנדט ייקבע בדיון אצל ראש הממשלה וניתן להעריך כי הצדדים עומדים בפתחו של דיון דרמטי במיוחד. לאחר הדיווח בניו יורק טיימס על התנאים החדשים שהוסיף לכאורה ראש הממשלה לשיחות המו"מ, הבהיר נתניהו מצדו בהודעה רשמית של לשכתו כי הוא לא הוסיף תנאים לעסקה. לעומת זאת, בצוות המשא ומתן טוענים כי זה נכון מילולית, אך לא מהותית ומעשית.

ההצעה המקורית לעסקה וההבהרות שדרש נתניהו (צילום: חדשות 12)
ההצעה המקורית לעסקה וההבהרות שדרש נתניהו | צילום: חדשות 12

ארה"ב והמתווכות נערכות להניח גם מתווה משלהן. הן רואות בזה כהזדמנות האחרונה ומתכוונים להציג מתווה שמגשר על הפערים ומשוכנעים שניתן להתגבר על כל הפערים, השאלה אם הצדדים ירצו ונדרשת גמישות.

"ראש הממשלה עומד על התנאים שהציג", הדגיש גורם מדיני בשיחה עם חדשות 12. "זה כולל את מנגנון הפיקוח על עליית חמושים לצפון הרצועה". מדובר בנקודה קריטית, אולי הקריטית ביותר, מכיוון שכל ראשי מערכת הביטחון הבהירו שלפי שעה אין מנגנון שמאפשר זאת. נראה כי רק בדיון עצמו ידעו בצוות המשא ומתן אם מדובר בטקטיקה מתוכננת היטב של ראש הממשלה או בעמדה עקרונית שלא יוכל להתפשר עליה.

"ראש הממשלה עומד על התנאים שהציג, כולל מנגנוני הפיקוח על עליית חמושים לצפון הרצועה"

גורם מדיני המעורה בפרטים

"ניתן להגיע להסכם, זה דורש להתגמשות גם מסינוואר שהציג 29 הסגות ויודע שלא יכול לקבל אותן וגם מנתניהו", הוסיף הגורם הבכיר. "מחר נדע אם ההתעקשות על ההבהרות היא טקטיקה של מו"מ קשוח או שזו דרך לדחות את ההסכם. הבעיה היא שהפעם זה לא רק ישראל מול חמאס, אלא שההימור עלה ואם ישראל תיתפס כמי שהכשילה את המו"מ - היא תהיה זו שגם חתומה מול איראן".

ההצעה המקורית לעסקה וההבהרות שדרש נתניהו (צילום: חדשות 12)
ההצעה המקורית לעסקה וההבהרות שדרש נתניהו | צילום: חדשות 12

גורמים בצוות המשא ומתן הדגישו כי אם המנדט לא יורחב, אין להם טעם לנסוע ולהמשיך "למרוח את המשפחות". נזכיר כי בישיבת הצעקות שפרסמנו בשבוע שעבר ב"אולפן שישי" הטיחו ראשי מערכת הביטחון האשמות קשות בראש הממשלה. ראש השב"כ רונן בר טען כי הוא "מרגיש שראש הממשלה לא רוצה את המתווה שעל השולחן", וביקש שיגיד לו אם זאת כוונתו. האלוף במיל' ניצן אלון טען כי "אנחנו על האפס", ואמר שראש הממשלה יודע היטב שהפרמטרים שהוסיף לא יתקבלו, ושלא תהיה עסקה.

המוני מפגינים בהפגנה בשער בגין (צילום: ישראל גבירצמן, חדשות 12)
גורם המעורה בפרטים: "אם המנדט לא יורחב, אין וטעם לנסוע ולמרוח את המשפחות" | צילום: ישראל גבירצמן, חדשות 12

גם הפעם, בכירים במערכת הביטחון אמרו בתום הישיבה הסוערת כי "ראש הממשלה נתניהו לא רוצה עסקה בעת הזו". הוא ממשיך להתעקש למרות שאלה מבהירים לו שהמערכת יודעת להתמודד עם המשמעויות של העסקה וטוענים כי הוא ויתר על החטופים.

בינתיים ניתן להתנחם בכך שלפי שעה האסטרטגיה של האמריקנים הצליחה: המהלכים נדחו וכל תשומת הלב הועברה לעסקה. נזכיר כי בפסגה שתתקיים מחר צפויים להשתתף ראש ה-CIA ראש ממשלת קטאר וראש המודיעין המצרי. מצד ישראל, ראש המוסד ברנע ומסתמן שגם היועץ המדיני אופיר פאלק, שיצטרף מטעמו של ראש הממשלה. כעת יש הבנה כי חשוב שגם נציגי חמאס יהיו נוכחים סביב שולחן הדיונים. במיוחד כאשר באיראן טוענים כי הפסקת אש בעזה עשויה למנוע תקיפה משולבת בתגובה על חיסול הנייה.

גם נשיא ארה"ב ביידן נשאל הלילה על הסיכוי להגיע לעסקה, והשיב: "זה נעשה קשה. נראה מה איראן עושה, ונראה מה יקרה אם תהיה תקיפה כלשהי. אבל אני לא מוותר". כשנשאל אם הוא חושב שאיראן תימנע מלתקוף את ישראל אם תהיה עסקה, אמר: "זו הציפייה שלי. נראה".