על רקע הניסיונות לקדם עסקה לשחרור חטופים, בחמאס מסרבים לקבל חלק מהתיקונים שהוכנסו בידי ישראל למתווה. לפי מקורות בחמאס, הסירובים הללו בין היתר נוגעים לחטופים הישראלים שצפויים להשתחרר במסגרת העסקה, ולווטו הישראלי על שחרור המחבלים מבתי הכלא בישראל. כמו כן, חמאס מתנגד לגירוש אסירים שישוחררו - מחוץ לגבולות רצועת עזה והגדה המערבית. לפי המקורות בחמאס, קטאר ומצרים תומכות בהסתייגויות של ארגון הטרור מהצעת נתניהו.

בנוסף אנו מפרסמים לראשונה ב-N12 כי נתניהו הסכים להעביר הצעה מרוככת של ישראל לחמאס בנושא בידוק עזתים במעבר לצפון הרצועה. הנוסח המעורפל שהציעה ישראל: "שני הצדדים יגיעו לתשתית מוסכמת של מנגנון בידוק חמושים".

יחיא סינוואר, בנימין נתניהו (צילום: רויטרס, פלאש 90)
בחמאס האשימו את נתניהו ב"סחבת"; ראש הממשלה השיב: "הנהגת חמאס מונעת הסכם". | צילום: רויטרס, פלאש 90

למה חמאס מסרב כעת?

  • להעביר לישראל רשימה של חטופים חיים. הסיבה, לטענתו: נדרשת הפוגה כדי לאסוף את השמות - לא ניתן תחת אש.
  • לשחרר את החיילות החטופות שבחיים בשלב הראשון של העסקה.
  • לקבל את הווטו הישראלי על חלק מהאסירים הפלסטינים שאמורים להשתחרר.
  • למהר לעסקה עם ישראל בשלב זה - בעקבות לחץ של חיזבאללה ושל איראן.

בצל המגעים, חמאס אתמול פרסם הודעה - ובה האשים את ראש הממשלה ב"סחבת והתחמקות מהגעה להסכם על ידי קביעת תנאים ודרישות חדשות שבהן הוא נסוג ממה שסוכם". 

זמן קצר לאחר מכן, מלשכת ראש הממשלה נמסר: "הנהגת החמאס מונעת הסכם. ישראל לא שינתה ולא הוסיפה שום תנאי במתווה. להפך, עד לרגע זה חמאס הוא זה שדרש 29 שינויים ולא נענה למתווה המקורי. ישראל עומדת על עקרונותיה לפי המתווה המקורי - מקסום מספר החטופים החיים, שליטה ישראלית בציר פילדלפי, ומניעת מעבר מחבלים ואמל״ח לצפון הרצועה".

ההודעה של חמאס הגיעה לאחר הפסגה ברומא. ביום ראשון, לשכת ראש הממשלה הודיעה שראש המוסד דדי ברנע שב מפגישתו עם ראש ה-CIA, ראש ממשלת קטאר וראש המודיעין המצרי ברומא. בפגישה  דנו הצדדים במסמך ההבהרות שהועבר מישראל. "בימים הקרובים יימשך המשא ומתן אודות הסוגיות המרכזיות", נכתב בהודעה.

אתמול דווח בעיתון הלבנוני אל-אח'באר כי בסבירות גבוהה לא יקבל חמאס את ההצעה הישראלית החדשה שהוגשה. עוד דווח כי בפגישות ברומא נידונה בפירוט הדרישה לנסיגה ישראלית מציר פילדלפי בשלב הראשון של העסקה. לדברי מקורות המעורים בפרטים, "הדבר הותנה בהתקנה מהירה ויעילה של חיישנים למעקב וניטור לאורך רצועת הגבול שבין רצועת עזה לשטח מצרים".