במקביל למשא ומתן המתחדש, צה"ל חוזר לעיר הגדולה בדרום הרצועה ומגביר את הלחץ הצבאי על חמאס. יממה עברה מאז פשטו כוחות אוגדה 98 על ח'אן יונס לאור יום, בעזה כבר מדווחים על נזק רב ועשרות הרוגים. אבל איך למרות זאת צה"ל יכול לשמור על אלמנט ההפתעה והאם ניתן ללכוד את המחבלים לא מוכנים?
על מנת להזהיר את האוכלוסייה מפני התקיפות ועדיין לשמור על אלמנט ההפתעה, צה"ל נוקט שתי פעולות עוקבות: כיתור מהיר של המרחב ואז הטלת כרוזים לפינוי וניקוז האוכלוסייה. במלחמה כמו במלחמה אין 100% הצלחה. קיים סיכוי גדול שישנם מחבלים שיצליחו להימלט בחסות הטלת הכרוזים ולמרות הכיתור המסיבי.
עם זה, קשה להעריך מה היקף הימלטות המחבלים, ובכל מקרה, מעובדות בשטח ניתן לקבוע שצה"ל מצליח לחסל כמות גדולה של מחבלים בפשיטות ולהשמיד תשתיות חמאס שנבנות מחדש. קצינים בכירים במילואים דווקא טוענים כי צה"ל אומנם קורא לאוכלוסייה להתפנות מהמרחב, אך לא דואג לבצע כיתור ונקזים שיימנעו בריחת מחבלים והברחת חטופים.
משפרים יכולות בצפון
בצפון – צה"ל משפר את שיעור יירוט הכטב"מים. אתמול יורטו 8 מ-8 כטב"מים, ובמקביל נעשים שיפורים תמידיים ביכולות גילוי הכלים במרחב האווירי במטרה לשכלל את יכולת היירוט. צה"ל נמצא ב"מרוץ למידה", כדי שאפשר יהיה מחד לגלות את השיגורים בזמן ומאידך ליירט כטב"מים מטווחי תעופה קצרים ובתנאי טופוגרפיה קשים. נדגיש כי היירוט מתבצע גם באמצעות מטוסי קרב וגם בכיפת ברזל.
למרות ההצלחות, פורום המפקדים והלוחמים במילואים פרסם סרטון ובו קרא להכניס למטכ"ל קצינים חדשים, ש"אינם חלק מהקונספציה". "גולדה עשתה את זה ביום כיפור ועשו את זה בלבנון השנייה. אחרי 9 חודשים הגיע הזמן לעשות את זה גם בחרבות ברזל", אמרו.
קצינים בכירים במילואים: "מנו קצינים שאינם חלק מהקונספציה"
"צה"ל מנהל מתקפה ברצועת עזה קרוב לעשרה חודשים", אמר אל"ם (במיל') יהודה ווגמן, מדריך בפו"ם לשעבר ומי שעמד בראש צוות כתיבת תורת הלחימה של זרוע היבשה אחרי מלחמת לבנון השנייה. "ההתקפה, כמו המגננה שכשלה ב-7 באוקטובר, מתנהלת בניגוד גמור לעקרונות המלחמה וכלליה האוניברסליים".
"אנו דורשים מראש הממשלה ושר הביטחון לחזק את המטה הכללי בקצינים בעלי ניסיון קרבי עשיר שמכירים את אמנות המלחמה, עקרונותיה וכלליה, שכן, רק איתם ניתן יהיה לחתור לסיומה המהיר של המערכה ברצועת עזה בניצחון צבאי מכריע, כניצחונות צה"ל במלחמות העבר", המשיך אל"ם (במיל') רונן כהן, קמ"ן פיקוד המרכז לשעבר.
תא"ל (במיל') דן בירן, קצין המילואים הראשי לשעבר הוסיף כי "אחרי תשעה חודשים של לחימה, אין מנוס משינוי של הפורום המוביל את הלחימה. נתנו עד עכשיו גיבוי לפורום אך ניכר שהוא זקוק לחיזוק חיצוני".