סוף לסערה סביב החלפת ראש אמ"ן? שופטי בית המשפט העליון דחו היום (רביעי) את עתירת ההורים שכולים שיקיריהם נפלו ב-7 באוקטובר נגד מינויו של תא"ל שלומי בינדר לתפקיד ראש אגף המודיעין. בעתירה, שהוגשה גם על ידי עמותת "לביא", ביקשו העותרים לדחות את העלאתו של תא"ל בינדר בדרגה. כמו כן הם דרשו לעכב את מינויו מתפקיד ראש חטיבת המבצעים לתפקיד ראש אמ"ן - עד שתתבצע חקירה ביחס לאחריותו לאירועי 7 באוקטובר. לחלופין, העותרים ביקשו להביא את שאלת מינויו לדיון והחלטה בממשלה.
לקריאת פסק הדין המלא - לחצו כאן
"דומני כי האמור לעיל (בעד מינויו של תא"ל בינדר) יפה גם לענייננו", נכתב בפסק הדין. השופטים נאחזו בטענות המשיבים והקצינים הבכירים, לפיהן "דרוש מינוי קבע לתפקיד ראש אמ"ן בעת הנוכחית, לנוכח הודעתו של האלוף היוצא אהרון חליוה על רצונו לסיים את תפקידו ולנוכח הצורך באיוש תפקיד זה בזמן המלחמה שממשיכה להתנהל".
מתוקף כך החליטו כבוד השופטים דפנה ברק-ארז, עופר גרוסקופף ויחיאל כשר: "אין לנו להתערב בהחלטה זו. כמו כן, משהרמטכ"ל עיין בממצאים שנאספו במסגרת תחקיר בעניין פעילותה של חטיבת המבצעים, ובחן את התנהלותו של תא"ל בינדר לפני פרוץ המלחמה ובמהלכה, אינני סבור כי ניתן לומר שההחלטה על מינויו לתפקיד ראש אמ"ן התקבלה מבלי שקיימת תשתית עובדתית מספקת, במיוחד בהתחשב בנסיבות הצורך בקבלתה".
עוד צוין בפסק הדין כי "לאחר שהתקבלה ההחלטה על מינויו של תא"ל בינדר בידי הגורמים המוסמכים לכך (הרמטכ"ל ושר הביטחון), לא הייתה חובה בדין להביאה בפני הממשלה, ובפרט בהינתן שמינוי ראש אמ"ן טעון את אישורו של שר הביטחון, שהוא הגורם האחראי מטעם הממשלה על צה"ל".
העותרים התנגדו להחלטה והדגישו: "משטרם מוצתה חקירה בלתי תלויה של אירועי 7 באוקטובר, לא קיימת תשתית עובדתית המאפשרת לקבל החלטות בדבר קידום קצינים הקשורים במישרין לפגמים שנפלו בהיערכות ובהתמודדות צה"ל". אלה דרשו כי "מינויים הקצינים לתפקידים בכירים, ובהם גם מינויו של תא"ל בינדר, יובא לדיון בממשלה" - אך הדבר לא נעשה.
המשיבים, שר הביטחון, הרמטכ"ל, ראש הממשלה ותא"ל בינדר עצמו, ציינו כי "ההחלטה למנותו לתפקיד ראש אמ"ן התקבלה בהתאם להוראות הדין, בהליך סדור ותקין ובהתבסס על מלוא התשתית העובדתית הנדרשת". לשיטתם של המשיבים, תא"ל בינדר נבחר לתפקיד על רקע היותו קצין מקצועי ועתיר זכויות, אשר צבר ניסיון רלוונטי במגוון תפקידי פיקוד מורכבים המצויים בליבת העשייה הצבאית.
המשיבים טוענים כי במסגרת החלטתו למנות את תא"ל בינדר לתפקיד ראש אמ"ן, הביא הרמטכ"ל בחשבון גם את תפקודו והתנהלותו לפני פרוץ המלחמה ובמהלכה. בתוך כך, עמדת הרמטכ"ל הינה כי כל קצין בכיר נושא באחריות, בגזרתו שלו, לאירועי 7 באוקטובר".