מכת המנע אתמול לתגובת חיזבאללה הייתה רגע של שיא בהפגנת היכולות המודיעיניות של ישראל בחודשים האחרונים. המלחמה אומנם פרצה בין היתר גם בגלל אחד ממחדלי המודיעין הגדולים בתולדות המדינה. אבל נראה שמאז מערכת הביטחון מצליחה לצבור הישגים משמעותיים, שמקורם באיסוף מודיעין ברמה גבוהה.
"יש לנו כאן שני סוגים של מודיעין", אומר ראש אמ"ן לשעבר תמיר הימן, על הצלחת מכת המנע בלבנון. "הראשון הוא התרעה. זה סוג המודיעין שהיה חסר ב-7 באוקטובר. הוא מורכב מהרבה פיסות מידע שמעבדים אותן לידי תמונה אחת. אחרי כן כל המערכת יודעת להיערך מבעוד מועד".
"המודיעין השני הוא מודיעין המטרות", מסביר הימן. "מה שנתקף במכת המנע זה מרחב אדיר ממדים בשטח הפתוח בדרום לבנון, שנראה מבחוץ כסתם צמחייה שמתחתיה אלפי רקטות ומשגרים רבים. להגיע ליכולת לאתר את המצבור הזה נדרשות שנים".
מאחורי השיפור בהצלחה המודיעינית
שיתוף הפעולה האזורי: נראה שישראל הצליחה לנצל את האיום במלחמה אזורית, ולגייס בסיוע ארה"ב, קואליציה רחבה של מדינות שמסייעות לישראל מבחינה מודיעינית, וגם בהגנה כפי שראינו במתקפה האיראנית. לפי דיווחים שונים, אותה קואליציה ידעה להתריע ולהזהיר את ישראל מפני מי שמתכנן לפגוע בה, מה שסייע למערכת הביטחון לחבר את ההתרעות לתמונה המודיעינית שייצרה בעצמה.
שיתוף הפעולה בין זרועות הביטחון עצמם: בהרבה מהמבצעים שהצליחו ברצועה ודרשו תמונת מודיעין מדויקת ומהימנה, צה"ל ושב"כ פרסמו הודעות משותפות, מה שמעיד על שיתוף פעולה הדוק בין הגורמים, שבשגרה פועלים כמסגרות נפרדות. אומנם גם בשגרה ישנו שיתוף פעולה שלהם, אבל נראה שבמלחמה העבודה המשותפת שלהם אף התגברה, ומאפשרת למקסם את היכולות שיש לישראל.
שימוש בכל האמצעים האפשריים: לפי הדיווחים על המבצעים המוצלחים של צה"ל בכל הגזרות, נראה שמערכת הביטחון עושה שימוש בכל האמצעים המודיעיניים שיש. מאדם שמשתף פעולה על הקרקע סמוך למקום הפעילות (לפי דיווחים זרים), דרך מודיעין חזותי שמייצר תמונה של גזרת הפעילות - ועד הפעלת אמצעים טכנולוגיים כמו האזנה ועוד.
ההצלחות - ומה שידוע על המודיעין שהוביל אליהן
סיכול מתקפות מאיראן ולבנון
סיכול המתקפה מלבנון: לא הרבה ידוע על האופן שבו זיהתה ישראל את כוונת חיזבאללה לפתוח במתקפה של מאות רקטות וכטב"מים על הצפון ועל נכסים אסטרטגיים במרכז. ישראל הצליחה לדעת מתי בדיוק חיזבאללה רוצה לפתוח במתקפה, ומאיפה יתרחשו השיגורים. וכך, רבע שעה לפני שאמורה הייתה לצאת, ישראל פתחה במתקפת סיכול וגרעה את רוב היכולות של חיזבאללה לצאת במתקפה הזו. ניתן רק לדמיין איזו אחיזה מודיעינית נדרשת בשביל זה.
סיכול המתקפה האיראנית: אחת ההצלחות המשמעותיות מבחינה מודיעינית הייתה סיכול המתקפה האיראנית. במשך זמן רב הצליחו מומחים בחטיבת המחקר לחקור את הכוונות והתכנונים האיראניים, בפעולה רבת תושייה. בצה"ל מספרים כי עשרות אנשים השקיעו ימים ולילות, ו"העלו הילוך" לאחר חיסול בכיר משמרות המהפכה מוחמד-רזא זאהדי בדמשק. המידע הרב שנאסף הוביל לניתוח וממנו לדפ"א – מסמך "דרכי פעולה אפשריות" – שפירט את מגוון האפשרויות לתקיפה.
כאן נכנס לתמונה גם שיתוף הפעולה המודיעיני ההדוק עם ארה"ב ושאר השותפות לתוכנית סיכול השיגורים. מדובר בפאזל מרובה חלקים, שמדי יום השתנה בהתאם למידע – וממנו "נולדה" תמונת מודיעין מסונכרנת לישראל ולשותפותיה למבצע. לפי דיווחים, סעודיה ואיחוד האמירויות העבירו לארה"ב מודיעין על התוכנית הכללית של איראן לתקוף את ישראל. איראן עדכנה את סעודיה והאמירויות על התוכנית מראש, במטרה לאפשר לשתיים להגן על המרחב האווירי שלהן בזמן המתקפה.
חיסולי בכירים
חיסול רמטכ"ל חיזבאללה: פואד שוכר, מספר 2 בחיזבאללה, נחשב לאיש צללים שמעטים בלבד יודעים על מקום הימצאו. ובכל זאת, ישראל הצליחה לאתר את מיקומו ולחסלו. לפי תחקיר ה"וול סטריט ג'ורנל", באותו הערב קיבל שוכר שיחת טלפון ממישהו שביקש ממנו להגיע לדירתו שבקומה העליונה. אלא שאז הרעידה פגיעת הטילים את הבניין, פגזים פגעו בדירה ובשלוש הקומות שתחתיה.
המקור בחיזבאללה ששוחח עם הוול סטריט ג'ורנל מעלה את ההשערה כי האיש שטלפן לשוכר ומשך אותו לקומה השביעית, שם היה קל יותר לירות בו, היה כנראה איש שהצליח לפרוץ לרשת הקשר הפנימית של חיזבאללה. בארגון הטרור ממשיכים לחקור את כישלון המודיעין יחד עם איראן, אבל מאמינים שישראל הצליחה לחדור לרשת הקשר באמצעים טכנולוגיים ולא באמצעות אנשים שמסרו מידע.
חיסול הנייה בטהראן (ישראל לא קיבלה אחריות): שבועות בלבד אחרי חיסול הנייה בטהראן, עדיין לא ברור מה קרה באותו בית נופש של משמרות המהפכה. משטר האייתוללות עדיין טוען שחיסולו בוצע על ידי טיל מטווח קצר, ולפי דיווחים כוחות הביטחון באיראן פשטו על אתר נופש סמוך לטהראן בחשד שממנו בוצע חיסולו. לפי דיווחים אחרים, החיסול בוצע בידי מטען שהוטמן בחדרו מבעוד מועד.
חיסול דף בעזה: לפי דיווחים שונים חיסול דף הגיע אחרי שישראל זיהתה את המתחם שבו משתמש מח"ט ח'אן יונס מדי פעם. במשך שבועות המתחם היה תחת מעקב צמוד - אבל בישראל החליטו לחכות לדף. ההערכה הייתה שדף סובל מבעיות בריאותיות שלא יאפשרו לו לשהות זמן רב במנהרות. לפי דיווח ב"ג'ואיש כרוניקל" מסתערבים של צה"ל, מחופשים לקבצנים ומוכרי ירקות, השיגו את המידע על מקום הימצאו של דף. הדיווח חושף לכאורה שהתקיפה האווירית שבה חוסל דף, הגיעה לאחר מבצע סודי של צוות סמוי של צה"ל בתוך עזה.
חילוץ חטופים
חילוץ החטופים מדירות מנוסייראת: למבצע ארנון לחילוץ החטופים נועה ארגמני, אלמוג מאיר ג'אן, אנדרי קוזלוב ושלומי זיו קדמו שבועות שבהם הלך ונאסף המודיעין שאיפשר את הפעולה. לפני המבצע בוצע מאמץ ייעודי לקראת המבצע בעולם היומינט - איסוף מידע מאנשים. חוקרי יחידה 504 סייעו לדייק את תמונת המודיעין. המודיעין האיכותי שהתקבל באמצעות אמצעים טכנולוגיים יחודיים של אמ"ן אפשר לכוחות הפועלים בשטח להגיע למתחמים הרלוונטיים.
חילוץ שני חטופים מרפיח: בתחילת פברואר הצליחו כוחות הביטחון במבצע מורכב לחלץ את שני החטופים פרננדו סימון מרמן בן ה-61 ולואיס הר בן ה-70 מעומק רפיח. הפעולה התאפשרה בזכות מודיעין אינטימי ביותר, שהוזרם ללוחמים לאורך כל הביצוע. את המידע המודיעיני הביא שב"כ בשיתוף סוכנויות ביון נוספות: מדובר בפעולה מורכבת בהרבה מעגלים - מהכוח הפורץ ועד המעטפת שנדרשים לספק הכוחות מסביב.
חילוץ אורי מגידיש מדירה בעזה: במבצע החילוץ הראשון במהלך המלחמה חילץ כוח של שב"כ וצה"ל את התצפיתנית אורי מגידיש. השב"כ סיפק מידע על מקום הימצאה של מגידיש ועל כך שהיא הוחזקה לבד בשבי, ומשם הוחלט לצאת לפעולה משותפת שתוכננה ונערכה במשך ימים ארוכים, כשמרבית פרטיה לא הותרו לפרסום.