כמה ימים אחרי ניסיון החיסול של מפקד הזרוע הצבאית של חמאס מוחמד דף בח'אן יונס, שעדיין לא ידוע מה עלה בגורלו, נראה כי בית החולים בח'אן יונס שאליו פונו גופות רבות - הפך למקום מבוצר. העדויות בשטח חושפות כי גוברת התופעה של הפיכת מוסדות אזרחיים למבצרי טרור.

מקור ברצועה מסר היום (שני) ל-N12 כי "בית החולים בח'אן יונס ובתי הספר של אונר"א הפכו למרכזי מקלט של חמאס עם המוני פעילים שפועלים משם. העניין הזה כבר דבר שבשגרה מבחינתם, למרות שישראל תוקפת את הכיתות במקום".

גורם ביטחוני שמעורה בפרטים אמר ל-N12: "מתגברת ההבנה בחמאס ובארגוני הטרור לגבי הצורך להשפיע על מרחב הלגיטימציה במלחמה, לשם יצירת טבעת חנק ולחץ מצד הקהילה הבין-לאומית על מדינת ישראל. לכן, יש מגמה גורפת לאחרונה של ניצול תשתית אזרחית - הכוללת בתי ספר, אזורי מחסות ומרחבים הומניטרי במוואסי ובתי חולים".

פעילות כוחות צה״ל במרחב בית החולים ״נאצר״ (צילום: דובר צה"ל)
כוחות צה"ל פעלו במרחב בית החולים ״נאצר״ | צילום: דובר צה"ל
אמל"ח שנמצא בית החולים נאצר (צילום: דובר צה"ל)
אמל"ח שנמצא בית החולים נאצר | צילום: דובר צה"ל

"הפעולות לא מסתכמות רק בהימצאות של פעילי הטרור במרחב, אלא גם בנקיטת פעולות לגיטימציה לפינוי בלתי יזום של אזרחים מבתי חולים", הוסיף הגורם הביטחוני. "זה קורה על אף הדגשות וקריאה מצד גורמי צה"ל שלא לפנות את בתי החולים. הדבר נעשה לשם יצירת מצג שווא של פגיעה במתחמים אזרחיים הומניטריים, על אף שצה"ל חוזר ומדגיש שבתי החולים הללו אינם חלק מיעדי פינוי האוכלוסייה".

בצל השימוש של חמאס בבתי הספר של אונר"א, צה"ל תקף אתמול מחבלים שפעלו בבית הספר אבו-עריבאן בנוסיראת. המקום שימש עבורם כמקום מסתור, שממנו תכננו והוציאו לפועל פעולות נגד כוחות צה"ל.

בשבועיים האחרונים כוחותינו ביצעו תקיפות בבתי ספר נוספים של אונר"א ששימשו את חמאס. בהם בית ספר אל-ג'עוני של אונר"א שבמרכז רצועת עזה ששימש כמפקדה של מחבלי חמאס שממנה הכווינו פעולות טרור נגד כוחותינו, וכן גם בבתי ספר של אונר"א בעזה - בהם בבית הספר אל-קאהרה באל-פורקאן ובבית הספר מוסא בדראג' תופאח.

פשיטת הכוחות על מטה הארגון (צילום: דובר צה"ל)
פשיטת צה"ל על מטה אונר"א בעזה | צילום: דובר צה"ל
התיעוד מהמטה (צילום: דובר צה"ל)
האמל"ח שתפסו כוחות צה"ל במטה אונר"א בעזה | צילום: דובר צה"ל

בעקבות הפעולה הצבאית בעיר עזה בשבוע האחרון, לצד פינוי האוכלוסייה כדי למנוע פגיעה באזרחים, הועלו טענות ברצועה על פינוי בית החולים אל-אהלי לבית החולים האינדונזי. כך, בית החולים התרוקן מעשרות מטופלים, כאשר למעשה הוחלט על פינוי עצמאי שלו.

עם זאת, גורמים במערכת הביטחון הכחישו את הצורך בפינוי בית החולים והבהירו כי גורמי צה"ל העבירו מסרים למקבילים במערכת הבריאות ולמנהלי בתי החולים בעזה כי אין לפנות את המתחם.

למעשה, לא מדובר בפעולה בודדת, אלא בתופעה הולכת וגוברת שמתבטאת בשורה של אירועים. בתחילת החודש, במהלך פינוי אוכלוסייה ברצועה - התבצע פינוי עצמאי של מאות מטופלים בבית החולים האירופאי מצד מערכת הבריאות העזתית, שבסופו פונו כלל המטופלים והצוותים הרפואיים שעברו לכמה בתי חולים ברצועה.

חשיפת תשתיות טרור בבית החולים האינדונזי בצפון הרצו (צילום: דובר צה"ל)
צה"ל חשף תשתיות טרור בבית החולים האינדונזי | צילום: דובר צה"ל
מתאם פעולות הממשלה בשטחים רסאן עליאן (צילום: דובר צה"ל)
מתאם פעולות הממשלה בשטחים רסאן עליאן בשיחות עם הקהילה הבין-לאומית | צילום: דובר צה"ל

במקביל להליך הפינוי, הגיעו בוזזים שגנבו ציוד מבית החולים והסבו נזק. זאת למרות שטרם הפינוי הועברו מסרים מצד גורמים בצה"ל ובמתפ"ש כי אין לפנות את בית החולים.

במערכת הביטחון מצביעים על כך שמצב בתי החולים ברצועה יציב ושנכון להיום, יש 16 בתי חולים פעילים ברצועה. המענה הרופאי ברצועה ניתן כחלק מהמענה ההומניטרי שמובילה היחידה לתיאום פעולות הממשלה בשטחים, בראשות האלוף רסאן עליאן - לשימור מרחב הלגיטימציה לפעילות צה"ל מול הקהילה הבין-לאומית.