הטלטלה שפוקדת את צמרת חמאס, והתקדים שלא היה מפרוץ המלחמה: בישראל מזהים חולשה הולכת וגוברת בקרב ארגון הטרור, שלמעשה מתחיל להתפרק מיכולותיו הצבאיות ופועל באופן בלתי מאורגן, וגם ייאוש בקרב הפלסטינים שמפעילים בעצמם לחץ לסיים את המלחמה. אלה השינויים בשטח, שהביאו להערכה ב-CIA שבכירים בחמאס כבר דוחקים בסינוואר לסיים את המלחמה.

הלחץ הצבאי ש"ייבש" את חמאס

התמרון בעזה החל בנובמבר בצפון הרצועה, ולוחמי צה"ל פועלים כעת בדרומה - בלחימה עצימה שהביאה להשתלטות מלאה על פילדלפי, שמכונה בישראל "צינור החמצן של חמאס" בעקבות ההברחות הרבות של אמצעי הלחימה משם לארגון הטרור. כעת הלחימה מתמקדת בגזרת רפיח, בפעולה שהביאה גם להשתלטות על מעבר הגבול עם מצרים. האחיזה במעבר רפיח, שלא תסתיים עד להסדרה ופיקוח, מביאה בשטח לכך שבעצם חמאס "מתייבש", אין לארגון מהיכן להבריח אמצעי לחימה.

מספר המחבלים שחוסלו בזרוע הצבאית של חמאס (צילום: חדשות 12)
מספר המחבלים שחוסלו בזרוע הצבאית של חמאס | צילום: חדשות 12

כמחצית ממחבלי חמאס חוסלו - אלף מהם רק החודש

בשבועיים האחרונים ביצע חיל האוויר התקפות פתע על יותר מ-50 מטרות משמעותיות ברצועה. בישראל יודעים לומר שהתקיפות הללו הותירו את חמאס בהלם, לא פחות: בארגון הטרור לא היו ערוכים לכך שהיעדים יותקפו. נוסף על כך, רק בחודש האחרון חוסלו ברפיח אלף מחבלים, ובכך עלה מספר המחבלים שחוסלו כבר ל-14,000 - מחצית מהכוח של חמאס. זאת בנוסף למכה שספגה צמרת ארגון הטרור, שישראל הצליחה להגיע למחציתה.

חמאס, בייאושו, ניסה להשתלט על בתי ספר ועל מתחמים של אונר"א. ארגון הטרור קיווה שישראל לא תגיע למוסדות אזרחיים. הם החזיקו שם סיוע הומניטרי שהשתלטו עליו אחרי שנכנס לרצועה ויועד לאזרחים, פתחו במקומות האלה חמ"לים כדי לנהל משם את המלחמה וגם לשכות גיוס כדי לגייס צעירים בניסיון "להשלים" את מספר המחבלים שאיבד. בצה"ל עקבו אחר הדברים מקרוב. ברגע שהתקבל מודיעין שהצריך תקיפה, הבלתי מעורבים הורחקו - והיעדים הותקפו.

השתלטות הכוחות על המעבר (צילום: דובר צה"ל)
דגל ישראל מונף במעבר רפיח: השתלטות מעבר רפיח ניתקה את "צינור החמצן" של חמאס | צילום: דובר צה"ל

ה"צומוד": מאות עזתים מצפון הרצועה שנאחזו 9 חודשים בשטח יורדים לראשונה דרומה

הפעולה ברפיח גם הביאה לכך ש-1.9 מיליון עזתים התפנו אל המוואסי, המרחב ההומניטרי שנמצא בין רפיח לח'אן יונס. במהלך התמרון פונו תושבי צפון הרצועה לדרומה, למעט 250 אלף עזתים שבחרו שלא לעזוב למרות הלחימה. הפלסטינים כינו את זה בגאווה "צומוד", מושג בערבית שהופיע אחרי מלחמת ששת הימים ומשמעותו "החזקת מעמד". עכשיו, 9 חודשים לאחר שכוחות צה"ל נכנסו לעזה, בישראל מזהים סדקים: מאות מהתושבים ש"נאחזו בשטח" פשוט יורדים לדרומה.

כל התהליכים האלה מביאים את פיקוד הדרום לכדי זיהוי של סימני שבירה בחמאס, שלארגון הטרור לא שווה יותר להילחם. מדובר אומנם בדבר חיובי, אבל שמביא לדילמה בלתי נמנעת: האם לעצור עכשיו את המלחמה, לפני שארגון הטרור מפורק לגמרי בשביל להגיע לעסקה שתביא לשחרור החטופים. במערכת הביטחון יש תמימות דעים על כך שההישגים בשטח כבר מספיק גדולים כדי לעצור את המלחמה ולשחרר את החטופים, שהסכנה לחייהם גדלה מיום ליום.