מועצת השורא של ארגון חמאס הודיע הערב (שלישי) באופן רשמי על בחירתה ביחיא סינוואר, האיש ששימש כראש חמאס ברצועת עזה, למנהיג חמאס ולתפקיד יושב ראש הלשכה המדינית של חמאס. אתמול פורסם ב-N12 על בחירת חמאס במוחמד איסמאעיל למחליפו של איסמאעיל הנייה שחוסל בטהראן, אך הוא ויתר על מועמדותו לתפקיד.

עם החלטה זו, סינוואר, אחד מאדרכילי טבח 7 באוקטובר, הפך באופן רשמי לאיש החזק ביותר בארגון לאחר חיסולו של איסמאעיל הנייה. ההחלטה של מועצת השורא, המונה כ-50 איש, מראה הבעת אמון בסינוואר ומספקת את החזרת הכוח לארגון ברצועה. בכיר חמאס, אוסאמה חמדאן התראיין לרשת לאל-ג'זירה לאחר ההודעה: "סינוואר נבחר פה אחד להנהיג את התנועה והוא קונצנזוס. הצוות שהוביל את המשא ומתן בתקופת הנייה - ימשיך תחת סינוואר".

במהלך השנים האחרונות, הכוח של חמאס נדד אל מחוץ לרצועת עזה, ודווקא עכשיו, כאשר חמאס נמצא במצב הגרוע ביותר אי פעם ברצועה הוא קיבל בחזרה את הכוח ממקבלי ההחלטות של הארגון. בשבוע שעבר מאז חיסולו של הנייה חלק מהשמות שהוזכרו היו ח'אלד משעל, מוסא אבו מרזוק וח'ליל אל-ח'יה, אך מי שנבחר בסופו של דבר הוא סינוואר.

ראשי חמאס הנייה וסנוואר (צילום: פלאש 90 / עבד ראחים חאטיב)
יחיא סינוואר ואיסמאעיל הנייה, אותו יחליף בראשות חמאס | צילום: פלאש 90 / עבד ראחים חאטיב

שוחרר בעסקת שליט, אחד ממייסדי הזרוע הצבאית

סינוואר, שמכונה אבו אבראהים, היה ממובילי הטבח הרצחני ביישובי העוטף ב-7 באוקטובר, ונמנה בין מייסדי הזרוע הצבאית של חמאס, יחד עם מוחמד דף, שחוסל לאחרונה על ידי צה"ל. 

סינוואר ישב 23 שנים בכלא הישראלי ושוחרר בשנת 2011, במסגרת עסקת שליט - לאחר שהיה שפוט לארבעה מאסרי עולם בגין מעורבותו בפעילות טרור, ובכלל זה, בחטיפת נחשון וקסמן. הוא שימש כמנהיג האסירים מטעם חמאס בבתי הכלא בישראל והיה מעורב בהוצאה להורג של חשודים בשת"פ. 

הוא שימש בשנים הראשונות שלאחר שחרורו בעסקת שליט כאיש הקשר בין הדרג המדיני והצבאי של ארגון הטרור, ונמנה עם תומכי הציר האיראני. זמן קצר לאחר מכן, הוא כבר נחשב היה לכוח עולה בשורות חמאס ברצועה - בעל השפעה רבה הן בזרוע הצבאית והן בלשכה המדינית, ומיצב את עצמו כמנהיג כריזמטי.

מוחמד דף, יחיא סינוואר (צילום: AP)
מוחמד דף ויחיא סינוואר, ממייסדי הזרוע הצבאית של חמאס | צילום: AP
בכירי חמאס שישראל חיסלה
בכירי חמאס שחוסלו

 כמנהיג חמאס בעזה, סינוואר הציב מטרה לחסל כל משתף פעולה עם ישראל, ולשם כך רצח רבים מאנשיו. הוא הקפיד לדבר בשפה משיחית מאוד, ולהשתמש במושגים כמו "ההתקפה הגדולה על ישראל" ו"השמדת הציונים". לפני שחררו מהכלא, סירב סינוואר לחתום על התחייבות שיפסיק לעסוק בטרור – כפי שהוסכם בפרטי העסקה. למרות זאת סינוואר שוחרר, מכיוון שאחיו היה המפקד שהחזיק בשבי את גלעד שליט.

סינוואר נבחר לראש הלשכה המדינית בחמאס ברצועת עזה בבחירות הפנימיות בתחילת שנת 2017. בעקבות בחירתו לתפקיד, החל להיראות יותר בציבור ולקחת חלק באירועים ציבוריים. במסגרת תפקידו, הוא נאלץ לגלות גמישות והבנה לסוגיות אזרחיות, לעיתים על חשבון סוגיות הקשורות לזרוע הצבאית. וכך, הוא נתפס כאדם רציני אשר לו המילה האחרונה ברצועה.

בשנת 2016, הואשם בידי משפחת אשתיוי בהוצאתו להורג של בנה – בכיר בזרוע הצבאית. ביתו בח'אן יונס הופצץ בידי חיל האוויר במהלך מבצע "צוק איתן" בשנת 2014. כמו כן, הוא שימש בשורה של תפקידים באגודת הסטודנטים מטעם חמאס, בעל תואר ראשון בשפה הערבית מהאוניברסיטה האסלאמית ושולט היטב בשפה העברית.

ההרס ברצועת עזה (צילום: ap)
הרס רב ברצועת עזה, ארכיון | צילום: ap

האיש החשוב בחמאס בעזה, התראיין ב-2006 כאסיר לחדשות 2 והודה בעברית: "אנחנו יודעים שאין ביכולתנו לפרק את ישראל". עוד אמר בריאיון ליורם בינור: "אנחנו עקשנים וכפי שמיררנו את החיים לישראלים בתקופת ההתנגדות לכיבוש, נמרר להם את החיים בדיאלוג על הפסקת האש".

"אנחנו נעמוד על התנאים שלנו ולא נעביר את הדברים ככה בקלות כפי שהיה. אנחנו לא ננהל משא ומתן קל ופשוט. נהיה עקשנים, נמרר להם את החיים, אבל בסופו של דבר אם נגיע להפסקת אש, תהיה ארוכת טווח או קצרה, נכבד את הפסקת האש ונוכיח לכל העולם, כפי שהוכחנו תמיד, שאנחנו עומדים מאחורי המילה שלנו", הוסיף סינוואר.