לפי גורם בכיר בבית הלבן, אחרי הכנות רבות ויומיים יעילים מאוד, אנו מפרסמים הערב (שישי) כי הושגה הסכמה בין מנהיגי ארצות הברית, מצרים וקטאר. אחרי תהליך שנמשך חודשים ארוכים ו-"48 השעות הכי יעילות שהיו בחודשים האחרונים" על פי הגורם, ארה"ב הניחה הצעה מגשרת על השולחן בתמיכתן של מצרים וקטאר.

עוד עלה מגורם בכיר בממשל ביידן כי ייתכן שעכשיו יש עסקה שאפשר להתקדם איתה אך יש עוד עבודה שצריך לעשות, כמו רשימת החטופים והשלבים שבהם ישוחררו, האסירים הפלסטינים שישוחררו שמכונים "המפתח". לפי אותו הגורם, הם מתקדמים בהוצאות החטופים משם - ובחיים.

ביידן מגיע לבית הלבן (צילום: AFP)
הנשיא ביידן | צילום: AFP

עוד עלה כי בשבוע הבא יתמקדו באופן ההוצאה לפועל וגם בסוגיה ההומניטרית. כמו כן, בקהיר הם יעברו על הפרטים של השלבים ויישום צעדי ההסכם.

כמו כן, המנהיגים רוצים להחזיר את התהליך למסלול וישנו קונצנזוס ואפיק להגיע להסכמות – למרות שמדובר בתהליך מורכב בשל האלמנטים הקשים בעסקה.

על המתיחות מול איראן עלה מהגורם בבית הלבן כי הם יעשו כל מה שצריך כדי להגן על ישראל מפני מתקפה והנשיא היה ברור בעמדתו התומכת בישראל. כמו כן, נטען כי נעשו דברים גם באופן דיפלומטי וכי האיראנים טענו בפני הקטארים שהם רוצים את הפסקת האש והפחתת העוינות באזור.

עלי ח'אמנאי (צילום: AP)
מנהיג איראן עלי ח'אמנאי | צילום: AP

יש מומנטום להגיע להסכם

עוד הודגש לפי אותו הגורם כי המנהיגים מאוד רוצים להגיע להסכם - ויש מומנטום. לפיו, הרצון הינו להציל את החיים של החטופים וניהול מו"מ במשך חודשים כדי להגיע עסקה מושלמת יכול להוביל למצב שכבר לא יהיו חטופים חיים לשחרר ולכן – המטרה היא להגיע להסכם בשבוע הבא.

בשל המצב ההומניטרי בעזה- חמאס תחת לחץ אדיר

על השוני מבחינת הרצון של חמאס וישראל להגיע הפעם לעסקה עלה כי בעסקה הנוכחית ישנה הצעת גישור על כל נושא שבמחלוקת. מבחינת חמאס והמוטיבציה שלהם  לעסקה, הארגון נמצא כרגע תחת לחץ אדיר על רקע מה שקורה לאזרחים בעזה - וההסכם מטפל בסוגיה ההומניטרית.

עזתים מתגודדים בתור לקבלת סיוע הומניטרי (צילום: רויטרס)
עזתים מתגודדים בתור לקבלת סיוע הומניטרי | צילום: רויטרס

בהתאם לכך, התנאים מתאימים בכדי להגיע לעסקה ולשחרר את החטופים, וגם להביא הקלה לאזרחים בעזה. כמו כן, בהצעה זו סכנה לביטחון ישראל. בקשר לעסקה עצמה נטען כי היא תכלול חלק ניכר של מעבר אזרחים מדרום לצפון הרצועה – אך מעבר של חמושים יוביל להפרת ההסכם.

לפיכך, על פי המתרחש בדוחא, עולה כי ישנו רצון עז של כל הצדדים, כולל חמאס - למרות ההצהרות פומביות שלהם.