לאחר שהחות'ים שיגרו אתמול (ראשון) טיל מתימן לעבר ישראל, ראש הממשלה נתניהו אמר כי "החות'ים כבר היו צריכים לדעת שאנחנו גובים מחיר כבד". בינתיים, גובר החשש בתימן מפני תגובה ישראלית שתוביל להשלכות קשות. N12 שרטט עם ענבל נסים-לובטון, חוקרת תימן המודרנית, את היעדים הפוטנציאליים של החות'ים.

  1.  צה"ל עשוי לתקוף שוב את נמל חודידה - שנחשב למקור כלכלי מרכזי בעבור תימן שנשענת על תשתיות הנפט. זה שנים שאיראן משתמשת בו כדי להבריח דרכו אמצעי לחימה לחות'ים והוא משמש להתעצמות הצבאית של הארגון.
    החות'ים שולטים בנמל, שמשמש צינור אספקה מהותי לשלטונם וקיבל עד כה חסינות מתקיפות. לפי צה"ל, 70% מהסחורות שמגיעות לנמל חודידה - מועברות לאזורים שבשליטת החות'ים. גם חודשיים לאחר התקיפה הישראלית, נמל חודידה עדיין מתמודד עם הנזקים שנגרמו לו.
  2. נמל א-סאליף - נמל אסטרטגי חשוב שנמצא בצפון-מערב חודידה ומשמש אף הוא לייבוא סחורות. למרות שהוא קטן יותר, לאחר הפגיעה בנמל חודידה, גבר בו השימוש.
  3. נמל ראס עיסא - גם הוא במחוז חודידה, בשליטת החות'ים. ראס עיסא נחשב לאחד מהעורקים המרכזיים והוא מזרים הכנסות גדולות מהגז.
  4. נמל התעופה הבין-לאומי בצנעא - גם נמל התעופה בבירה צענא נחשב ליעד אסטרטגי מבחינת החות'ים.
תקיפה ישראלית בחודידה, ארכיון (צילום: reuters)
גם הרבה אחרי התקיפה - האש המשיכה לבעור בנמל חודידה בתימן | צילום: reuters

ענבל נסים-לובטון, מרצה באוניברסיטה הפתוחה, עמיתת מחקר בפורום לחשיבה אזורית ובוגרת מרכז דיין באוניברסיטת תל אביב, אמרה כי "בתימן כבר קיים הרס של תשתיות ומתקנים אסטרטגיים, ישראל צפויה לבחור באחד היעדים שנחשב ל'בטן רכה' מבחינת החות'ים כדי לחנוק את צינורות החמצן הכלכלי שלהם עד כמה שניתן". לצד זאת, היא הדגישה: "נדרשת פעולה רגישה ויש לקחת מכלול של שיקולים, כדי למנוע קריסה של מגזר הסוחרים והאוכלוסיה".

החשש בתימן מתגובה ישראלית והקולות

לאחר התקיפה של חיל האוויר בנמל חודידה לפני כחודשיים, בתימן גובר החשש מפני תגובה ישראלית קשה יותר מקודמתה, בעקבות הטיל ששיגרו החות'ים אתמול.

"מאיומיו של ראש הממשלה הישראלי בנימין נתניהו, עולה כי התגובה הפעם, תהיה חריפה יותר מהתקיפה ביולי האחרון שהובילה לפגיעה במכליות נפט ובמתקנים בנמל חודידה", טוענים מקורות בתימן שצוטטו בעיתון א-שרק אל-אווסט הסעודי. עוד הם הזהירו כי "הנמל לא יעמוד בפני תקיפה נוספת".

מטוסי בז F15 אחרי התקיפה בתימן (צילום: דובר צה"ל)
בתימן חוששים מהתגובה הישראלית | צילום: דובר צה"ל

עבד א-רחמן, עובד בנמל חודידה, הדגיש כי "כל תקיפה נוספת בנמל תוציא אותו משימוש". כל פי ארגוני סיוע, כל תקיפה בנמל "תוביל לאסון" בעבור התושבים באזורים שבשליטת החות'ים, שכן 70% מצורכי המזון והדלק של האוכלוסיה נכנסים דרכו".

עובד הממשלה עאמר סעיד ציין כי הוא "מצפה שהתגובה הישראלית תהיה כואבת, ותוביל להשלכות גדולות בההיבטים הכלכליים והמדיניים, בניגוד לתגובה הקודמת, שהוגבלה לפגיעה במאגרי הנפט של נמל חודידה".

מנהיג החות'ים בתימן עבד אל-מלכ אל-חות'י אמר אתמול בנאומו כי "נמשכות התקיפות שלנו, כל עוד תימשך התוקפנות נגד עזה. אנחנו ממשיכים לפעול בתיאום עם לוחמי הג'יהאד ועם יתר חברי ציר הג'יהאד וההתנגדות. מה שיבוא יהיה גדול יותר".

מפקד חיל האוויר האלוף תומר בר אמר אתמול בטקס חילופי מפקד בסיס חצרים כי "הבוקר שוגר טיל מתימן לעבר מדינת ישראל. נדע להגיב נגד כל מבקשי רעתנו ביד ארוכה וחזקה".