המחירים של מוצרי המזון והמוצרים הבסיסיים בשווקים ברצועת עזה ידעו עליות וירידות במהלך המלחמה. אולם, בתקופה האחרונה ניכר כי הם צנחו בעשרות אחוזים, כך נראה המחירון החדש, לפחות במרכז הרצועה.

מחירי הסחורות במרכז רצועת עזה
מחירי הסחורות במרכז רצועת עזה
מחירי הסחורות במרכז רצועת עזה
מחירון הסחורות בשווקי מרכז הרצועה

על פי הדיווחים בעזה, חלה ירידה במחירים של מגוון סחורות במרכז הרצועה - תפוחי אדמה, תפוחים, אבוקדו, כנפיים, עדשים, שמן ועוד - זאת על פי המחירון שפרסם משרד הכלכלה של חמאס שפועל כדי לאכוף את הפקעת המחירים, ומנסה לגזור קרדיט על כך. 

מחירי הסחורות במרכז רצועת עזה
ירידה דרמטית במחיר פירות וירקות במרכז הרצועה
מחירי הסחורות במרכז רצועת עזה
כך נראה המחירון החדש במרכז הרצועה

אך ל-N12 נודע מפי תושבים ברצועת עזה כי קיימים הבדלים ממשיים בין מחירי המוצרים בצפון הרצועה, לעומת מרכז הרצועה ודרומה. כך למשל, מחיר ק"ג סוכר בדרום הרצועה עולה כ-4.5-4 שקלים, בניגוד למחירו בצפון הרצועה - המוערך בכ-79 שקלים.

בדרום הרצועה מחיר ק"ג עגבניות או תפוחי אדמה עומד כיום על 20-15 שקלים וקיים מגוון, בניגוד לצפון הרצועה - שם קשה להשיג פירות וירקות. תושב צפון הרצועה טען כי "המחירים בצפון גבוהים יותר באופן ניכר, יש שם יוקר מחיה גבוה מאוד. אם יוכנסו אספקות גדולות יותר לצפון הרצועה, המצב הכלכלי בה ישתפר".

מנהיג חמאס ברצועת עזה יחיא סינוואר (צילום: רויטרס)
חמאס מנסה לגזור קרדיט על ירידת המחירים, מנהיג חמאס סינוואר | צילום: רויטרס

לצד זאת, המחירים אינדיבידואליים ותלויים בשלל נתונים כגון זהות הסוחר, מקום הקנייה ואף באכיפה שמבצע חמאס ברמת השטח. בהודעה שפורסמה בכמה קבוצת תושבים של דיר אל-בלח שבמרכז הרצועה, נקראו התושבים להחרים את כלל הסחורות שמוכנסות לרצועה בתיאום עם ישראל. המטרה - לאלץ את הסוחרים להוריד את מחיריהם. ואכן, בעקבות הקריאות התקבלו דיווחים על ירידה דרמטית במחירים של כמה מוצרים כתוצאה מהלחץ שהופעל.

במקביל לכך, חמאס מחייה לאחרונה את קמפיין ההרעבה בצפון הרצועה, מנסה לשדר סימני מצוקה ומנצל את הייאוש של האוכלוסייה בעזה - לטובת קידום האינטרסים שלו. זאת בין היתר, להפעלת לחץ על הקהילה הבין-לאומית שקוראת להגביר את הכנסת הסיוע ההומניטרי ולהביא לסיום המלחמה.

מנגד, במערכת הביטחון ממשיכים לדבוק בתפיסה שלפיה "אין משבר הומניטרי ברצועת עזה". שם מפנים לנתונים שלפיהם יותר מ-519 אלף טונות מזון ויותר מ-24 אלף משאיות נכנסו לרצועה מתחילת המלחמה. כך או כך, יש לקחת בחשבון שחלק לא מבוטל מהכמויות האלו נבזזו בידי מחבלי חמאס ולא הגיעו לתושבים. 

"ההרס והחורבן שאנחנו רואים לא מוצא חן בעינינו", סיכמה תושבת עזה בריאיון לערוץ אל-ערבייה הסעודי, "כבר 17 שנה שאנחנו סובלים את השלטון, וכך הם גומלים לנו? סינוואר והנייה קוראים לנו להתאזר בסבלנות, אין לנו כזו. העוול והחורבן הספיקו לנו. אתם נהנים מהמזגנים, אוכלים ושותים - אבל אנחנו העם, אוכלים אותה".