חצי שנה עברה מאז מתקפת חמאס ב-7 באוקטובר - והתפשטות המלחמה גם לצפון. חיזבאללה פתח אז בירי לעבר מוצבי צה"ל והיישובים הסמוכים לגבול - והמציאות הביטחונית בצפון, שהייתה יציבה במשך שנים ארוכות מאז מלחמת לבנון השנייה, השתנתה לבלי היכר.
צה"ל תוקף באופן יום-יומי תשתיות טרור שהקים חיזבאללה, פוגע במפקדות של ארגון הטרור וחיסל כבר יותר מ-300 מחבלים בלבנון. ועדיין, הרוב המכריע של תושבי הגליל חיים ללא תחושת ביטחון; הם לא מרגישים הבוקר, חצי שנה אחרי תחילת המלחמה, את השינוי שלו ייחלו כשהמדינה הורתה להם לפנות את ביתם - בוקר אחד באוקטובר.
מציאות זמנית - כבר חצי שנה
זמן רב חלף, ובינתיים עשרות אלפי אזרחים מנותקים מחייהם הקודמים ומרגישים פליטים בארצם. רחוקים ממסגרות החינוך, מהעבודה ומהעסקים שלהם. רחוקים מבני משפחותיהם ונמצאים בחוסר ודאות מוחלט. הם מתעדכנים בנפילות הרקטות ובפגיעות בבתיהם באמצעות כיתות הכוננות היישוביות.
המדינה פינתה באופן רשמי 65 אלף תושבים ועוד כ-15 אלף התפנו עצמאית על חשבונם. החשש הכי גדול של תושבי הצפון הוא שהמדינה "תתרגל" לירי הקבוע מלבנון לעבר היישובים ותכיל אותו כפי שהיה במשך עשרים שנה ביישובי עוטף עזה.
התסכול מהממשלה - והלחץ
כבר עכשיו התושבים מרגישים שהבעיה הביטחונית לא מטופלת כראוי ושהמדינה נמנעת מלטפל באיום הביטחוני באופן נרחב והכרחי. בשבועות האחרונים כמה אלפים כבר שבו לביתם לאחר שהתייאשו מהנדודים. אחרים, ביוזמת המועצה האזורית הגליל העליון, חזרו מתוך כוונה לנסות ולחייב את צה"ל להתאים את המצב בשטח לחיים ביישובים.
בנוסף, בצד האזרחי, הממשלה שהתחייבה להקים מנהלת לשיקום יישובי הצפון - נמנעה עד כה מלהעביר את התקציב המובטח בסך 3.5 מיליארד שקל. פורום יישובי קו העימות פרסם אתמול מודעת דרושים צינית שבה קרא "לאיתור ממשלה בישראל" שתדאג למפונים שנמצאים במלונות, לעסקי התיירות הגוססים, ולהבטחות שונות שניתנו בחודשים האחרונים ולא מולאו.
אין ספק שהמלחמה תעצב מחדש את קו הגבול בצפון ושתוביל לשינוי קיצוני בהתנהלות המכילה מידי של העשור האחרון. עם זאת, התקיפות הרבות בעת האחרונה חשפו עד כמה התבסס ארגון הטרור ששולט במדינת לבנון, ועד כמה ביצר בה את יכולותיו. מנגד, התקופה הנוכחית מוכיחה גם את הקושי של ישראל להוביל לשינוי, שיאפשר לדרג המדיני ולצה"ל לקבוע מציאות חדשה וחיים בביטחון לאורך גבול הצפון, בצל המלחמה.