ראש המוסד דדי ברנע קיבל שלשום (שלישי) מראש ממשלת קטר את תשובת חמאס הרשמית, שהועברה למתווכות אחרי שבועיים של המתנה דרוכה. חמאס, כך אומרים בישראל, דחה בתשובתו את מתווה עסקת שחרור החטופים שהוצג על ידי נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, והוסיף למתווה חלקים שלא היו בו לפני, שמשנים אותו באופן בסיסי. משמעות התשובה של סינוואר - כמוה כסירוב.
גורם ישראלי בכיר אמר כי "למרות שחמאס נוקט בקו קיצוני ומנסה להכשיל כל מאמץ, עדיין נותר סיכוי להחזיר את החטופים בעסקה". לדבריו, "הרבה מכך תלוי באופן הפעולה האמריקני".
חמאס דורש זכות וטו מוחלטת על זהות האסירים ושהשחרור יתבצע על פי הוותק שלהם בכלא הישראלי. הוא דורש שכבר ביום השלישי לעסקה ישראל תתחיל לסגת מהכביש שמבתר את הרצועה, כך שתתאפשר חזרה של עקורים לצפון הרצועה.
אבל הקושי הגדול הוא בסוגיית המעבר בין שלב א' לשלב ב', קרי משלב הפסקת האש הזמנית לשלב הפסקת האש הקבועה. חמאס דורש ערבויות שאכן זה יקרה, קרי עצירת המלחמה. לפי שעה לא נקבע עדיין דיון קבינט בנושא הזה ובכלל לא ברור באיזה קבינט זה יידון.
אחרי תשובת חמאס השלילית, לשכת ראש הממשלה הודיעה אמש כי "ראש הממשלה נתניהו מקיים הערב הערכת מצב ביטחונית לאור ההתפתחויות בצפון, ותשובתו השלילית של חמאס בנושא שחרור החטופים".
מכל מקום, הממשל האמריקני מגלגל את האחריות באופן מלא לחמאס. היועץ לביטחון לאומי ג'ק סאליבן אמר כי "הצעות רבות של חמאס לשינויים בהסכם הפסקת האש הם מינוריים, אחרות סוטות מהסכמים קודמים".
חמאס פרסמה הצהרה רשמית: "התנועה הביעה את עמדתה החיובית לגבי מה שנכלל בנאומו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ב-31 במאי שבו קרא להפסקת אש קבועה, נסיגת הכוחות הישראלים מרצועת עזה, שיקום וחילופי שבויים. בעוד ששמענו מהממשלה הישראלית בראשות נתניהו על המשך המלחמה ותקיפת ההצעה שהגיעה מהנשיא ביידן, בניגוד לטענה שישראל הסכימה לה", כלשונם.
ארגון הטרור האשים בהצהרה שפרסם וכוללת 7 סעיפים "כי בעוד שבלינקן ממשיך לדבר על הסכמתה של ישראל להצעה האחרונה, לא שמענו אף בכיר ישראלי מדבר על האישור הזה".
במקביל, מגזין אל-מג'לה הסעודי פרסם אמש את עיקרי מסמך התשובה של חמאס והג'יהאד האיסלאמי למתווכות על ההצעה הישראלית לעסקה. המסמך, שמכיל חמישה עמודים בערבית, כולל תיקונים שבוצעו בידי חמאס וארגוני הטרור הפלסטיניים להצעה שהועברה ב-27 במאי ונשיא ארה"ב ג'ו ביידן הציג ב-31 במאי.
- בשלב הראשון שיימשך 42 יום וכולל הפסקה זמנית של הפעולות הצבאיות מצד שני הצדדים ונסיגת כוחות ישראליים מזרחה הרחק מאזורים עם צפיפות אוכלוסין לאורך הגבול בכל אזורי רצועת עזה, נוספו הביטוי "כולל ציר פילדלפי" ואדי עזה, פרוזדור נצרים וכיכר כווית.1. בשלב הראשון שיימשך 42 יום וכולל הפסקה זמנית של הפעולות הצבאיות מצד שני הצדדים ונסיגת כוחות ישראליים מזרחה הרחק מאזורים עם צפיפות אוכלוסין לאורך הגבול בכל אזורי רצועת עזה, נוספו הביטוי "כולל ציר פילדלפי" ואדי עזה, פרוזדור נצרים וכיכר כווית.
- בנוסף להקפדה על הפסקת הטיסות הצבאיות והסיור (מודיעין) מדי יום במשך 10 ו-12 שעות במהלך השחרור וחזרת העקורים לאזורי מגוריהם, נוסף הביטוי "נסיגה מציר פילדלפי".
- התיקונים כללו גם דרישה לסגת מציר פילדלפי וממעבר רפיח "לגמרי".
- גם בשלב הראשון, צומצם מ-33 ל-32 מספר החטופים שחמאס ישחרר, כולל אזרחים וחיילות.
- חמאס הפריד בין שני התיקים: "שחרור הישאם א-סיד ואברה מנגיסטו שהסכימו לשחרר בשלב הראשון ןשחרור 47 אסירים מעסקת גלעד שליט בידי ישראל". התיקונים קבעו: "ביום ה-22 הצד הישראלי ישחרר את כל אסירי עסקת שליט (ללא ציון מספר) שנעצרו מחדש". בפסקה אחרת היא דורשת "להחיל את הסטנדרטים והמפתחות של חילופי השבויים על שני האסירים: א-סייד ומנגיסטו אם הם בחיים". המטרה היא להגדיל את מספר הפלסטינים המשוחררים.
- חמאס דבק בפסקה קודמת במסמך שלו שקבעה: "תנאי האסירים והעצורים בבתי הכלא ובמחנות המעצר הישראליים יחזרו להיות כפי שהיו לפני 7 באוקטובר, כולל אלו שנעצרו לאחר מועד זה".
- חמאס גם דבק בתפקידו של סוכנות הסעד של האו"ם לפליטים (אונר"א).
- הוא גם קרא "לספק חשמל מסביב לשעון בכל אזורי רצועת עזה".
- הוא דרש שלפחות 50 מחבלים פצועים יפונו מדי יום דרך מעבר רפיח לקבלת טיפול רפואי, לאחר שישראל הסירה את המספר.
- בתיקונים נדחתה את הסרת הביטוי "הסרת המצור" בידי ישראל. חמאס דורש כי בשלב השני הנמשך אף הוא 42 יום, יקבע "סיום המצור המוחלט על רצועת עזה, פתיחת כל מעברי הגבול, במיוחד רפיח, והקלה על תנועת אנשים וסחורות מסביב לשעון בכל האזורים".
- הוא גם דורש שהאו"ם יהיה ערב להסכם והוסיף את סין, טורקיה ורוסיה כערבות להסכם - לצד ארה"ב, קטאר ומצרים. חמאס רוצה ערבויות אמריקניות כתובות להפסקת אש קבועה ולנסיגה מוחלטת של כוחות צה"ל מרצועת עזה על מנת לאשר את ההצעה הכוללת שלושה שלבים.
- דרישה לשיקום רצועת עזה בתוך 5-3 שנים.