האמריקנים עושים מאמצים אחרונים במטרה למנוע מלחמה כוללת בין ישראל לחיזבאללה. השליח המיוחד של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, עמוס הוכשטיין, הגיע אמש (שני) לישראל כחלק מהמאמצים להביא לפתרון דיפלומטי בצפון, ונפגש עם הצמרת הישראלית. הוא יוצא היום ללבנון להמשך השיחות.
המפתח להגעה לפתרון הוא להפריד בין הלחימה בדרום ללחימה בצפון, והדרך עוברת דרך הסכם שנמצא כעת על השולחן שהשליח האמריקני הוכשטיין רקח. התוכנית הראשונה בהסכם הייתה להגיע לעסקת חטופים שתביא להפסקת אש בדרום, ולאחר מכן לפתרון בצפון. למעשה, האמריקנים עדיין לא הרימו ידיים והם חושבים שיש אפשרות להגיע לעסקת חטופים עם חמאס.
יחד עם זאת, האמריקנים מציעים תוכנית חלופית שתאפשר עסקה אך היא תלויה בסיום הלחימה ברפיח. הוכשטיין שמע מגורמים ישראלים שהמלחמה ברפיח תסתיים בעוד שבועות בודדים. למעשה, האמריקנים יבחנו אם העובדה שצה"ל יוצא ממרכז הערים ברפיח ויעבור לפעילות ממוקדת כמו בצפון הרצועה, תאפשר לחיזבאללה להגיע להסכם או לא.
גורמים בישראל מסרו להוכשטיין במהלך הפגישות כי הלחימה ברפיח מתקרבת לסיום: "מתקרבים לרגע ההכרעה. לסיום הלחימה ברפיח תהיה משמעות על כלל האזור. או שחיזבאללה ינצור את האש בהסדר, או שישראל תהיה מחויבת להשיג ביטחון לתושבי הצפון, גם במחיר של מלחמה".
הוכשטיין מצדו חושב שיש סיכוי להסכם, אולם הוא העביר לישראל את מסר הבא: "בחדרים מדברים על סיום הלחימה ומסכימים על מתווה הפסקה אש. אחר כך, בפומבי מדברים על הניצחון המוחלט והמשך הלחימה. לכן, גם אם יש סיכוי להביא את חיזבאללה להסכם, בסוף צריך שהיה מתאם בין מה שקורה בשטח לבין מה שמדברים".
בשורה התחתונה, אנו נמצאים באותה נקודה שבה יש לשים לב אם מתקבלות החלטות משיקולים עניינים או שגם כאן שיקולים פוליטיים ישחקו תפקיד מול עניין גורלי כמו מלחמה בצפון.
יומיים של רגיעה בגבול הצפון
הרגיעה בצפון הארץ, לפחות מצדו של חיזבאללה, מגיעה על רקע חג הקורבן ובימים הקרובים ניתן יהיה לראות כיצד הדברים יתפתחו. ישראל קיבלה החלטה לא להגיע למשוואה "שקט יענה בשקט", לכן המשיכה פעילות חיל האוויר ביממות האחרונות בלבנון.
במערכת הביטחון התקיימו דיונים על נושא הרגיעה, והיו כאלה שחשבו שיש להתיישר בהתאם לחיזבאללה. אולם, שר הביטחון גלנט החליט להמשיך בפעילות, ואתמול היה חיסול של מפקד שטח בכיר מהארגון ליד צור.
בתוך כך, במהלך הימים האחרונים ועל רקע הרגיעה היו תושבים שחזרו לכפרי הדרום והחלו לצלם את הנזק וההרס בכפרים בפעם הראשונה. רובם לא חוו ולא ראו מה קרה בכפרים עד כה. כעת, הצילומים מתחילים להדהד ברשתות החברתיות, וייתכן שתהיה לכך השפעה על התפתחות הדברים.
כאמור, ישנם מאמצים רבים להגיע להסכם, וזה תלוי במידה רבה בהמשך הלחימה ברצועת עזה. נשאלת השאלה – האם אפשר להגיע להסכם שייתן ביטחון לתושבי הצפון לחזור הביתה מבלי שתפתח מלחמה.