מאז 7 באוקטובר, אז החלה המלחמה בדרום ובצפון, ארגון הטרור חיזבאללה ירה כמעט ללא הפסקה על יישובי הגליל - אך גם הבוקר (שני), השקט החריג בחזית הצפונית נמשך. בישראל לא יודעים מה הסיבה להפסקת השיגורים, ייתכן שזה בגלל חג הקורבן, אך הפעם האחרונה שחיזבאללה ירה על ישראל הייתה בשבת בבוקר.
חזית הצפון - סיקור N12
- "סכנה אמיתית": גובר החשש בעולם ממלחמה עם חיזבאללה
- מחכים לאור ירוק מהדרג המדיני: בפיקוד הצפון נערכים לתקיפה נרחבת בלבנון
- חיזבאללה מאיים בהרחבת הלחימה: "אם ישראל תסלים - נשנה את התוכנית"
- בערב החג: צה"ל מאשר - זה בכיר חיזבאללה שחוסל בדרום לבנון
- כך חיזבאללה לא יורתע, זו לבנון שצריכה להבין את מחיר המלחמה | פרשנות
סיבה אפשרית נוספת לשקט היא לא רק החג המוסלמי אלא גם הגעתו לאזור של עמוס הוכשטיין, השליח של הנשיא ביידן למזרח התיכון, שעוסק נמרצות במאמצים להגיע להסדרה בין ישראל ללבנון. היום יגיע הוכשטיין לישראל, במסגרת המאמצים האמריקניים למנוע באופן דיפלומטי הסלמה רחבה מול חיזבאללה. בצבא, ובייחוד בפיקוד הצפון, מבינים את הצורך בהכרעה מול חיזבאללה מתוך הבנה שאחרי מראות 7 באוקטובר בדרום, התושבים המפונים מהגליל לא יסכימו לחזור לבתיהם מבלי שחיזבאללה יספוג מכה קשה ויורחק ככל האפשר מהגבול.
בארצות הברית ובמדינות נוספות בעולם חוששים כי ההסלמה בשבוע שעבר תביא למלחמה נרחבת, נוכח הירי חסר התקדים של חיזבאללה בחג השבועות על יישובי הגליל. הירי הגיע לאחר חיסולו בערב החג של סמי עבדאללה אבו טאליב, בכיר בארגון הטרור, שפיקד על היחידה שירתה לקריית שמונה, אצבע הגליל ויישובי רמת הגולן במהלך כל המלחמה.
בישראל מבינים שנקודת הסיום של המערכה בצפון תהיה בהסכם כזה או אחר מול חיזבאללה - אבל השאלה הגדולה היא כיצד ההסכם הזה יונח. לשאלה זו יש רק שתי תשובות אפשריות: או אחרי מלחמה כוללת או בהסדר מדיני שימנע הסלמה רחבה מאוד. בארה"ב חותרים לאפשרות השנייה, ולשם כך מוקדש ביקורו של הוכשטיין.
דובר צה"ל: "נדאג לחזרה בטוחה של הישראלים לבתיהם בצפון ישראל, זה לא נתון למשא ומתן"
ביקור זה מחדד את הדילמה הקשה שבה לכוד ראש הממשלה נתניהו - מבחינה פוליטית וציבורית כאחד. אם אכן ארה"ב תצליח במאמציה להביא להסכם מדיני שימנע מלחמה, תושבי הצפון יתקשו כאמור לחזור לבתיהם בלי הכרעה ברורה שתחזיר להם את תחושת הביטחון. לא ברור גם כיצד הסכם כזה יתקבל בקואליציה, עם שרים כמו בן גביר וסמוטריץ' שקוראים להביא להכרעה צבאית.
אבל הדילמה לא נעצרת רק בהגעה להסכם - אלא גם מה שיקרה אחרי שייכנס לתוקף. המטרה בישראל היא לקבל מעין "שדרוג" של החלטה 1701 של מועצת הביטחון שאושרה לאחר מלחמת לבנון השנייה ושקבעה בין היתר כי מחבלי חיזבאללה יורחקו מדרום לנהר הליטני. ברור לכל כי המציאות הביטחונית של 6 באוקטובר לא יכולה לחזור, אבל מה יקרה אם יזהו מחבל בדרום לבנון? החלטת האו"ם הופרה שוב ושוב, האכיפה הבין-לאומית ושל ממשלת לבנון התבררה כרפה מאוד, ולא ברור אילו "שיניים" יהיו להסכם חדש בסגנון זה.