נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי שוחח טלפונית אתמול (שישי) עם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן. השניים סיכמו שהממשל האמריקני ישלח סיוע הומניטרי ודלק באופן זמני לאו"ם, דרך מעבר כרם שלום, עד שיוקמו מנגנונים חוקיים לפתיחה מחדש של מעבר הגבול ברפיח, כך נמסר מהנשיאות המצרית.
הסיוע יועבר בידי מצריים דרך מעבר רפיח לעזה באמצעות מנגנון שיסוכם בתיאום עם הרשות הפלסטינית, כך מסרה אתמול (שישי) רשת החדשות אל קאהרה המזוהה עם מצרים, בציטוט מקור בכיר.
מוקדם יותר אתמול, בית הדין הבין-לאומי לצדק בהאג (ICJ) פסק כי ישראל חייבת להפסיק לאלתר את הפעולה הצבאית ברפיח. נשיא בית הדין, השופט הלבנוני נוואף סלאם, הודיע כי השופטים פסקו ברוב של 13 לעומת שניים, כי יש לעצור "כל פעולה שעלולה לפגוע באוכלוסייה הפלסטינית".
נשיא בית הדין סלאם איחל לחזרת החטופים וקרא "לעצור כל פעולה ברפיח שעלולה להביא להרס ולפגיעה באזרחים". עוד הוא הבהיר כי המצב כיום ברפיח הוא "אסון חמור".
לאחר פרסום החלטת בית הדין, ראש המל"ל צחי הנגבי ודובר משרד ליאור חייט הוציאו הודעה משותפת: "ישראל לא קיימה ולא תקיים במרחב רפיח פעילות צבאית שיוצרת תנאי מחיה שעלולים להביא להשמדתה של אוכלוסייה אזרחית פלסטינית, כולה או חלקה".
בהודעה זו ישראל למעשה טוענת שהיא מצייתת לנקודות שהועלו בבית הדין ומקבלת את החלטותיו. יש בהודעה זו חזרה התחייבויות קודמות של ישראל, לצד חידוד של אופן הלחימה ברפיח. עמדה זו תואמת את עמדת השופט ברק שהיה פעיל בקבלת ההחלטה בבית הדין וקובע בחוות הדעת שלו שאין בהחלטה דבר מלבד חזרה על ההתחייבויות הישראליות, לא לחולל פעולה של השמדת עם.
השופט אהרון ברק שהתנגד להחלטה בבית הדין נימק את חוות הדעת שלו: "הדרך לסיום המלחמה היא לא בכך שבית הדין יתערב בה בכך שהוא יטען טענות לא מוכחות על רצח עם. סיום המלחמה נמצא בידיים של חמאס. הוא פתח במלחמה הזו והוא יכול לסיים אותה בכך שיחזיר את החטופים ויכבד את ביטחונה של ישראל".
עיקרי ההחלטה:
- על ישראל לעצור כל פעולה ברפיח.
- על ישראל לאפשר גישה בלתי פוסקת של חוקרים לרצועת עזה, בין השאר כדי להבטיח את שמירת הראיות בשטח.
- על ישראל למסור דוח על פעולותיה בנושא בתוך חודש.
- על ישראל לפתוח את מעבר רפיח לכניסת סיוע הומניטרי.