מאז תחילת המלחמה בעזה צה"ל פועל כדי לחסל את מפקדי חמאס ובכירים בזרוע המדינית של הארגון, ומשמיד תשתיות של ארגון הטרור. הבוקר (שבת) דווח ברצועה כי צה"ל ניסה לחסל את ראאד סעד, אחד מבכירי חמאס ברצועת עזה. ההערכה היא כי סעד, ראש אגף המבצעים של חמאס, נהרג בהפצצות באזור העיר עזה, ועל פי משרד ההסברה הפלסטיני של חמאס, באירוע נהרגו לפחות 40 פלסטינים נוספים. N12 עם הבכירים שחוסלו עד כה והאסים שעדיין לא חוסלו:

בכירי חמאס שנמצאים על הכוונת של ישראל:

יחיא סינוואר

מנהיג חמאס ברצועת עזה, שהיה ממובילי הטבח הרצחני ביישובי העוטף ב-7 באוקטובר. הוא ישב 23 שנים בכלא הישראלי ושחרורו בשנת 2011 במסגרת עסקת שליט. כמנהיג חמאס בעזה סינוואר הציב מטרה לחסל כל משתף פעולה עם ישראל, ולשם כך רצח רבים מאנשיו. הוא הקפיד לדבר בשפה משיחית מאוד ולהשתמש במושגים כמו "ההתקפה הגדולה על הישראל" ו"השמדת הציונים". לפני שחררו, סירב סינוואר לחתום על התחייבות שיפסיק לעסוק בטרור. למרות זאת סינוואר שוחרר, מכיוון שאחיו היה המפקד שהחזיק בשבי את גלעד שליט.

יחיא סינוואר, מנהיג חמאס ברצועת עזה (צילום: Ali Jadallah/Anadolu Agency/Getty Images)
צילום: Ali Jadallah/Anadolu Agency/Getty Images

מוחמד סינוואר

אחיו של מנהיג חמאס בעזה יחיא סינוואר, שימש בעבר כמפקד חטיבת ח'אן יונס של הזרוע הצבאית של הארגון והיה אחד מחוטפיו של גלעד שליט. בתיעוד שפרסם דובר צה"ל בחודש דצמבר, נראה מוחמד סינוואר שהוביל את פרויקט בניית המנהרה בצפון הרצועה, נוסע ברכב בתוך מנהרת ענק שאותרה בצפון הרצועה ומגיעה עד למרחק של 400 מטרים בלבד ממעבר ארז.

מחמד סינוואר אחיו של יחיא סינוואר, נוסע ברכב בתוך  (צילום: דובר צה"ל)
מחמד סינוואר אחיו של יחיא סינוואר | צילום: דובר צה"ל

מוחמד דף

מפקד הזרוע הצבאית של חמאס, ויש מי שמכנים אותו "רמטכ"ל חמאס". דף נחשב מבוקש בישראל יותר משלושים שנה, ואף ניצל ארבע פעמים מניסיונות התנקשות בישראל – ונותר עם פציעות קשות. יחד עם סינוואר, ככל הנראה דף היה דמות מפתח בתכנון מתקפת הפתע הרצחנית ב-7 באוקטובר.

תיעוד חדש של מוחמד דף שהציג דובר צה"ל
מוחמד דף, ראש הזרוע הצבאית של חמאס

אסמאעיל הנייה

משמש ב-15 השנים האחרונות כראש הלשכה המדינית של חמאס. הנייה, ששוהה כעת בקטאר, נחשב לאדם שבמידה רבה מנווט את ארגון הטרור. מעמדו של הנייה בחמאס הלך והתחזק לאורך השנים, וקיבל תנופה של ממש בימי האינתיפאדה השנייה. הנייה נמנה בין מובילי עסקת שליט לשחרורם מהכלא הישראלי של 1,027 אסירים פלסטינים. ביולי 2014, במהלך מערכת צוק איתן, הפציץ חיל האוויר את ביתו, אך זה לא נפגע מכיוון שלא שהה בבית באותה עת.

אסמאעיל הנייה (צילום: reuters)
אסמאעיל הנייה, יו"ר הלשכה המדינית של חמאס | צילום: reuters

ח'אלד משעל

אחד מבכירי מנהיגי חמאס, מאז חיסולו של אחמד יאסין. היה גם הוא ממובילי עסקת שליט ושימש כיושב-ראש הלשכה המדינית של הארגון. בשנת 2017 הוחלף משעל בידי איסמעיל הנייה, אך המשיך בפעילות בארגון. ישראל ניסתה להתנקש בעבר במשעל – אך ללא הצלחה. בספטמבר 1997 ניסה "המוסד" לחסל אותו באמצעות הרעלה בירדן אך נכשל.

גורש, שוב. חאלד משעל, ארכיון (צילום: AP)
ח'אלד משעל, בכיר הארגון | צילום: AP

ראפע סלאמה

מפקד חטיבת ח'אן יונס בזרוע הצבאית של חמאס שמנהל את מוקד הלחימה במרחב. הוא היה מעורב בחטיפת גלעד שליט וניצל מחיסול.

מוחמד שבאנה

מפקד חטיבת רפיח בזרוע הצבאית של חמאס. באוקטובר חוסלו שניים מבניו שהיו מחבלים בנוח'בה. בחודש מאי בוצע ניסיון לחסלו, כאשר הותקפה מנהרה שבה מתחם תת-קרקעי, אך הוא ניצל.

עז א-דין חדאד

מפקד חטיבת עזה שנחשב לאחת מדמויות המפתח במערך הצבאי של חמאס. בחודש ינואר צה"ל פשט על ביתו שבדרג' תופאח - שם נמצאו תמונות שהעידו על קשרים עם מפקדים אחרים בארגון הטרור, בהם עם מפקד גדוד שאטי שחוסל.

בכירי חמאס שחוסלו:

אימן נופל

17.10.23: מטוסי קרב של צה"ל, בהכוונה מודיעינית משותפת עם שב"כ, חיסלו את אימן נופל, אחד מחמשת ה"אסים" בזרוע הצבאית של חמאס. הוא שימש כמפקד חטיבת מחנות המרכז של חמאס ברצועת עזה, וכראש המודיעין הצבאי של חמאס לשעבר.
"מתוקף תפקידיו, הכווין מתווי טרור התקפיים רבים נגד ישראל וכוחות הביטחון, והכווין את יעדי הירי הרקטי של חמאס, תוך הכוונה ייעודית אזורים מאוכלסים באזרחים בלתי מעורבים", מסר דובר צה"ל.

אימן נופל, חבר המועצה הצבאית ומח"ט מרכז הרצועה חוס
אימן נופל, מח"ט מרכז הרצועה

אחמד ע'נדור

26.11.23: גם אחמד ע'נדור הוא אחד מה"אסים" של חמאס. היה קרוב מאוד לאחמד ג'עברי, האיש שפיקד על הזרוע הצבאית של הארגון וחוסל בתחילת מבצע "עמוד ענן", ונחשב ליד ימינו במועצה הצבאית. ע'נדור היה ממובילי התכנון וההוצאה לפועל של הפשיטה והטבח הרצחני בעוטף עזה בשבת השחורה. הוא היה אחראי להכווין, לאשר ולנהל את כלל פעולות הטרור של חמאס בצפון הרצועה. בין הפעולות אותן יזם: פיגועי ירי, מטענים, ירי רקטי נגד תושבי ישראל וכן הכוונת פיגועים ברחבי יהודה ושומרון.

אחמד ע'נדור, מפקד בחטיבה הצפונית בחמאס
אחמד ע'נדור, מפקד בחטיבה הצפונית ברצועה

סאלח אל-עארורי

2.1.2024: סאלח אל-עארורי, בכיר חמאס וסגנו של ראש הלשכה המדינית איסמאעיל הנייה, חוסל בפיצוץ שאירע בדירה ברובע דאחיה בביירות.
אל-אערורי נחשב לאסטרטג של חמאס ולאחראי על פעילות הזרוע הצבאית של הארגון ביהודה ושומרון. הוא שימש כציר המרכזי בין חמאס למחנה ההתנגדות, בדגש על חיזבאללה הן בגלל פעילותו בלבנון והן לנוכח המיקוד הרב שלו בעשייה הצבאית.
לצדו, חוסלו בפיצוץ כמה אנשי חמאס בכירים נוספים: אבו עאמר, שאחראי למבצעים של חמאס בדרום לבנון, סמיר פנדי ועזאם עקרע - אנשי מבצעים של ארגון הטרור.

סאלח אל-עארורי (צילום: AP PhotoNariman El-Mofty)
סאלח אל-עארורי, סגן יו"ר הלשכה המדינית של חמאס | צילום: AP PhotoNariman El-Mofty

מרואן עיסא

11.3.24: מרואן עיסא, מספר 3 בצמרת הנהגת חמאס ברצועת עזה - שנחשב לסגנו של ראש הזרוע הצבאית של ארגון הטרור מוחמד דף - חוסל בתקיפה אווירית במחנה הפליטים נוסייראת. האישור מצה"ל היה החותמת הסופית על מותו של עיסא, אחרי שבארה"ב הודיעו על חיסולו.
מדובר בחיסול המשמעותי ביותר ברצועת עזה מאז פרוץ המלחמה. "בדקנו את כל המודיעין והגענו לוודאות", אמר הגרי בהצהרה בקריה בתל אביב. הוא ציין כי יחד עם עיסא חוסל גם ראזי אבו טמעאה, בכיר בחמאס ששהה במקום החיסול ושימש כראש מטה הסיוע הקרבי והמנהלתי בארגון הטרור.

מרוואן עיסא
מרואן עיסא, סגן ראש הזרוע הצבאית של חמאס