מבקר המדינה מתניהו אנגלמן החל השבוע לבדוק את צה"ל בעקבות מחדלי מתקפת 7 באוקטובר, כך פרסמנו לראשונה הערב (שלישי) ב"המהדורה המרכזית". זאת, לאחר שצה"ל העביר למבקר המדינה חומרים על המוכנות של הכוחות למתקפה. בצה"ל נאלצו לעשות זאת לאחר שבג"ץ לא התערב בנושא, ולא הוציא צו נגד החלטת המבקר לבדוק את המחדלים.

במה מתמקדת הבדיקה כעת?

  • לדרישת מבקר המדינה, היחידות הראשונות שהעבירו חומרים הם פיקוד העורף ואגף כוח האדם.

  • פיקוד העורף - המוכנות למתקפה שכזו בהקשר של התגוננות אזרחית (האבטחה בשדרות ובאופקים, פינוי אוכלוסייה וקליטתה ושמירה ל ביטחון היישובים).

  • אגף כוח האדם - חלוקת הכוחות, הגיוסים והמילואים.

יש להדגיש כי נערכו כבר כמה פגישות בימים האחרונים ביחידות הללו, ובקרוב ייכנסו אנשי המבקר גם למחנה שורה - כדי לבדוק את האופרציה של פינוי החללים. מדובר בשלב הראשון של בדיקת הדרג הצבאי.

הבדיקה הזו מגיעה אחרי עימות בין צה"ל לבין המבקר. עד לא מזמן צה"ל סירב לפתיחת הבדיקה של המבקר, והרמטכ"ל אף ביקש ממנו להמתין בשל העצימות הגבוהה של המלחמה וכדי לאפשר את התחקירים הפנימיים.

צומת שער הנגב בבוקר 7 באוקטובר (צילום: זיו קורן)
מבקר המדינה החל לבדוק את אירועי 7 באוקטובר. ארכיון | צילום: זיו קורן

בתחילת החודש המבקר אנגלמן טען כי הגיעה העת לבדוק את המחדלים - לרבות בעיון במסמכים מסווגים. בעקבות כך צה"ל עתר לבג"ץ, העתירה עוד נמשכת, אבל השופטת כנפי-שטייניץ לא החליטה על הוצאת צו ביניים. לכן, המבקר יכול להשתמש במלוא סמכויותיו כדי לחקור את צה"ל, לבקש גישה מסמכים, גישה לבסיסי צה"ל ולקצינים בכירים.

כבר בחודש ינואר האחרון פנה אנגלמן לצה"ל בבקשה לקבל חומרים נרחבים לצורך בדיקה של אירועי 7 באוקטובר ומה שקדם להם. המסמכים שדרש אנגלמן כוללים בין היתר את תפיסת הביטחון הלאומי וההשפעה על הדרג המדיני וצה"ל, תחמושת וחלפים לפני המלחמה ובמהלכה, הגנת הגבול בעזה ומרכיבי ביטחון וכיתת כוננות.