שר הביטחון, יואב גלנט, הודיע היום (רביעי) על הפרויקטים שזכו בפרס ביטחון ישראל לשנת 2024, שיעמוד השנה בסימן מלחמת ״חרבות ברזל״. בין הזוכים: מערכת 'קלע דוד', נגמ"ש הנמר ופרויקט 'מפעל המטרות' של חיל האוויר. בנוסף, יוענק פרס מפעל חיים לאיש המוסד ׳, ש״חתום על פיתוח מערכות טכנולוגיות ייחודיות וחדשניות פורצת דרך״. 

הפרס השנה יוענק בטקס שיתקיים ב-18 ביוני בבית הנשיא לחמישה פרויקטים שתרמו באופן מהותי לעליונותה האיכותית והטכנולוגית של ישראל בזמן המלחמה. בראש ועדת הפרס עמד אלוף (מיל') עמיקם נורקין ולצידו אלוף (מיל') יעקב בנג'ו, פרופ' שחל אילני ממכון ויצמן ומזכיר הועדה, אשר וגנר.

זוכי פרס ביטחון ישראל

נגמ"ש הנמר

נגמ״ש הנמר, פרי פיתוח ישראלי של משרד הביטחון שהותאם לצרכים המבצעיים של צה״ל, שינה את האופן שבו הלוחמים תמרנו במלחמה בעזה. לפי נימוקי הוועדה, נגמ״ש הנמר שמר על חייהם של חיילי צה''ל ומפקדיו והשפיע באופן ישיר על הלחימה. ״הנמר משלב טכנולוגיה מתקדמת ופורצת דרך והוא תוצאה של עבודה ושיתוף פעולה ארוך שנים בפיתוח, ייצור והטמעה של משרד הביטחון, צה"ל והתעשיות הביטחוניות״, נכתב. 

נגמ"ש נמ"ר (צילום: דובר צה"ל)
נגמ״ש נמר, ארכיון | צילום: דובר צה"ל

> לקריאה נוספת: המרכבה של החי"ר: זהו נגמ"ש הנמ"ר של צה"ל

מערכת ההגנה האווירית 'קלע דוד'

מערכת 'קלע דוד' מספקת הגנה ארצית מפני טילים ורקטות לטווח בינוני וטילי שיוט. המערכת מאפשרת יירוט כשכבת הגנה מפני רקטות תלולות מסלול, טילי קרקע קרקע משפרי דיוק וטילים מדויקים. הפיתוח של המערכת המתקדמת מתבצע במנהלת חומה במפא״ת (המנהל למחקר ולפיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית), בשיתוף עם הסוכנות האמריקנית להגנה מטילים MDA. 

> לקריאה נוספת: האנשים שאחראים על מערכות ההגנה האווירית של ישראל רק חיכו לרגע הזה: "האויב לא פראייר – אבל אנחנו ערוכים"

במהלך המלחמה, המערכת הופעלה על ידי לוחמי ההגנה האווירית של חיל האוויר והצליחה ליירט בהצלחה עשרות רקטות שהגנו והצילו חיים של ישראלים רבים.

יירוטים מוצלחים. המערכת בפעולה (צילום: דוברות משרד הביטחון, דובר צה"ל)
מערכת קלע דוד, ארכיון | צילום: דוברות משרד הביטחון, דובר צה"ל

'מפעל המטרות' של חיל האוויר

חיל האוויר, אגף התקשוב ואגף המודיעין יקבלו במשותף את הפרס על הקמת ״מפעל המטרות״. במסגרת הפרויקט, מופו והוכנו מראש מטרות בשטח האויב, בין היתר באמצעות בינה מלאכותית, שיאפשרו לחיל האוויר לתקוף בזמן אמת. לפי נימוקי הוועדה, במהלך המלחמה הפרויקט אפשר שיפור משמעותי באפקטיביות התקיפה של חיל האוויר. 

בנוסף, יוענק פרס גם לשורת גופים ביטחוניים, ובהם: המוסד, השב״כ, חברת רפאל, חברת ״אלביט מערכות״ חיל האוויר, אגף המודיעין, יחידת המו״פ במפא"ת שבמשרד הביטחון.

תיעוד מרגעי היירוט הראשונים בתא השליטה (צילום: דובר צה"ל)
הפרס יוענק לחיל האוויר, לאגף המודיעין ולאגף התקשוב על פרויקט מיכון מפעל המטרות של צה''ל | צילום: דובר צה"ל

> לקריאה נוספת: כ-12 אלף מטרות הותקפו, אלפי יעדי תקיפה הופללו בזמן הלחימה: הצצה למפעל המטרות 

פרס מפעל חיים: איש המוסד י׳

ועדת פרס ביטחון ישראל תעניק השנה פרס מפעל חיים לי', איש המוסד למודיעין ותפקידים מיוחדים, על פעילותו במהלך שלושה עשורים בארגון. ״במסגרת עבודתו, י' חתום על פיתוח מערכות טכנולוגיות ייחודיות וחדשניות פורצת דרך, אשר תרמו באופן משמעותי ליכולת המבצעית של מדינת ישראל״, נכתב בהודעה לתקשורת. 

שר הביטחון, יואב גלנט: "המלחמה הנוכחית והאתגרים שלפנינו מדגישים את חשיבות שימור יתרונה האיכותי של מדינת ישראל באזור. עלינו להבטיח כי טובי המוחות הישראלים עסוקים מידי יום בפיתוח של טכנולוגיות עשור קדימה. כל אחד מהפרויקטים הזוכים מהווה פריצת דרך בתחומו והוכח הלכה למעשה במהלך המלחמה האחרונה"