חמאס טרם השיב באופן רשמי על ההצעה הישראלית לעסקה שמונחת כעת על השולחן, אולם, לפי הדיווחים הוא מעביר איתותים לא חיוביים, ודבק בדרישה לערבויות ברורות להפסקת אש ברצועה. כעת, במגזין אל-מג'לה הסעודי חשפו אמש (שישי) את פרטי ההצעה המתוקנת שהעבירה ישראל. בין השינויים: שינוי מספר החטופות שישוחררו בשבוע הראשון והשמטת המשפט "סיום המצור על עזה".
השלב הראשון בעסקה
- השלב הראשון יימשך 42 יום עם אפשרות להארכה.
- הפסקה זמנית של הפעולות הצבאיות בין שני הצדדים ונסיגת הכוחות הישראליים מזרחה, הרחק מאזורים מאוכלסים. לאחר השינוי, הורדה המילה "הדדית".
- עד היום השביעי, ישוחררו 7 חטופות - במקום 3 בטיוטת ההצעה הראשונית. לאחר מכן, הכוחות הישראליים ייסוגו מרחוב א-רשיד מזרחה לאורך רחוב סלאח א-דין, באופן המאפשר הכנסת סיוע הומניטרי ואת תחילת חזרתם של אזרחים עקורים לא חמושים לאזורי מגוריהם.
- שיבת העקורים העזתים לאזורי מגוריהם.
- ביום ה-22 (לאחר שחרור שני שלישים מהחטופים) נסוגים הכוחות הישראליים ממרכז רצועת עזה (בעיקר מפרוזדור נצרים ומכיכר כווית) ממזרח לציר סלאח א-דין לאזור שסמוך לגבול, כאשר מתירים לעקורים לחזור למקומות מגוריהם בצפון רצועת עזה. לפי התיקון של ישראל להצעה, יהיה פירוק מוחלט של מתקנים ואתרים צבאיים.
- הקלה על הכנסת כמויות אינטנסיביות של סיוע הומניטרי ודלק (500 משאיות, מתוכן 50 משאיות דלק, ו-250 משאיות לצפון הרצועה), כולל הדלק הדרוש להפעלת תחנת הכוח והציוד הדרוש לפינוי הריסות, לשיקום ולהפעלת בתי חולים, מרכזי בריאות ומאפיות בכל אזורי רצועת עזה. זה יימשך לאורך כל שלבי ההסכם.
- חילופי חטופים ואסירים בין שני הצדדים: חמאס משחרר לפחות 33 חטופים וחטופות, כולל כל החטופים הישראלים שנותרו בחיים - נשים (אזרחיות וחיילות), ילדים (מתחת לגיל 19), מבוגרים (מעל גיל 50), חולים ופצועים.
- בהצעה המתוקנת צוין כי תוקנו התנאים לאי-מעצר מחדש של אסירים פלסטינים: "אסירים פלסטינים משוחררים לא ייעצרו על בסיס אותם אישומים שבהם נעצרו בעבר. הצד הישראלי לא יחזיר את האסירים הפלסטינים המשוחררים לריצוי יתרת תקופת העונשים שנגזרו עליהם, ולא יבקש מהם לחתום על כל מסמך כתנאי לשחרורם".
- נמחק הסעיף לגבי "הסרת האמצעים והעונשים שננקטו נגד אסירים ועצורים לאחר 7 באוקטובר".
- שמה של אונר"א נמחק מרשימת הארגונים הבין-לאומיים שיפעלו בעזה.
- נמחק מספרם של 50 המחבלים הפצועים שתותר יציאתם למצרים דרך מעבר רפיח.
כמה חטופים ישוחררו בשלב הראשון בתמורה לכל אסיר פלסטיני?
- חמאס משחרר את כל החטופים הישראלים החיים בקטגוריה של נשים (אזרחיות) וילדים (מתחת לגיל 19) בתמורה - ישראל משחררת 20 אסירים קטינים ואסירות עבור כל חטוף ישראלי, על סמך רשימות שמסר חמאס לפי הוותק.
- חמאס משחרר את כל החטופים הישראלים החיים בקטגוריה של מבוגרים (מעל גיל 50), חולים ופצועים. בתמורה - ישראל משחררת 20 אסירים מבוגרים (מעל גיל 50, חולים ופצועים) על כל חטוף (בתנאי שיתרת עונשם לא עולה על 10 שנים), על סמך רשימות שמסר חמאס לפי הוותק.
- חמאס משחרר את כל החיילות הישראליות שבחיים (ושהיו בשירות צבאי פעיל ב-7 באוקטובר). בתמורה - ישראל משחררת 40 אסירים מהכלא הישראלי על כל חיילת ישראלית שמשתחררת (20 נידונו למאסר עולם ו-20 נידונו ל-10 שנים לכל היותר, על סמך רשימות שמסר חמאס עם זכות הסירוב הישראלית ללא יותר מ-200 שמות). כל אחד מהאסירים הנידונים למאסר עולם שאמור להשתחרר - עשוי להשתחרר לחו"ל או לעזה.
איך יעבוד השלב הראשון? לוח זמנים
- חמאס משחרר 3 חטופים ישראלים ביום הראשון של ההסכם ולאחר מכן, חמאס משחרר 3 חטופים נוספים כל שלושה ימים, החל מכל הנשים (אזרחיות וחיילות) עד ליום ה-33. בתמורה - ישראל תשחרר את המספר המוסכם המקביל של אסירים פלסטינים מבתי הכלא הישראלים, לפי הרשימות שיוסכמו.
- עד ליום ה-7 (לכל היותר) יגיש חמאס רשימה של כל החטופים שנותרו (בנוסף ל-33 הנזכרים) מהקטגוריות הנ"ל ובלבד שישוחררו ביום ה-34. ההסכם להפסקת הפעולות הצבאיות יוארך בכמה ימים בהתאם למספר החטופים שנותרו (יום נוסף לכל חטוף נוסף שישתחרר). בתמורה - הצד הישראלי ישחרר את המספר הזהה המוסכם של אסירים פלסטינים מבתי הכלא הישראליים, לפי הרשימות שיסוכמו.
השלב השני
- השלמת ההסכם בדבר ההסדרים הנדרשים להחזרת שקט בר-קיימה.
- הכרזה על כניסתו לתוקף לפני תחילת חילופי החטופים והאסירים בין שני הצדדים.
- שחרור כל הגברים הישראלים שנותרו בחיים (אזרחים וחיילים) - בתמורה למספר מוסכם של אסירים בבתי כלא ישראלים ועצורים במתקני כליאה ישראלים.
- נסיגה של הכוחות הישראליים מרצועת עזה.
- תחילת ההסדרים הנדרשים לשיקום מקיף של בתים, מתקנים אזרחיים ותשתיות אזרחיות שנהרסו בעקבות המלחמה.
השלב השלישי
- החלפת כל הגופות ושרידי המתים משני הצדדים לאחר שזוהו.
- תחילת יישום תוכנית השיקום ל-5 שנים של רצועת עזה, הכוללת בתים, מתקנים אזרחיים ותשתיות. הצד הפלסטיני נמנע משיקום תשתיות ומתקנים צבאיים ולא מייבא כל ציוד, חומרי גלם או רכיבים אחרים המשמשים למטרות צבאיות.
- נמחק הסעיף: "סיום המצור על רצועת עזה", והוצע משפט חלופי: "פתיחת מעברי הגבול והקלה כל תנועת התושבים והעברת סחורות".
- האו"ם נמחק מהיותו "ערב" להסכם - וכערבות נותרו ארה"ב, קטאר ומצרים.