הישראלים הזהירו כי בקרוב לא תישאר ברירה אלא לפעול בצפון בכוח: במהדורה המרכזית דיווחנו אתמול (ראשון) בערב על השיחות בוושינגטון שנועדו לפתור את משבר החימושים עם ארה"ב ולמנוע הסלמה בצפון. האמריקנים סבורים שהמפתח לפתרון בצפון הוא סיום הפעולה הישראלית ברפיח, בעוד ישראל הפצירה בבית הלבן: אנו זקוקים לחימושים כדי להיות מוכנים לפעולה בלבנון.

אם פניה למלחמה בצפון, ישראל תצטרך לקבוע מה ההישג הנדרש מבחינתה. זה יצטרך להיות הישג שהיא גם תוכל לעמוד בו, כי היא לא יכולה להיגרר למערכה ארוכה. זה מחייב את ירושלים לייצר לגיטימציה בין-לאומית לפעולה ומטרייה בין-לאומית. במקרה הזה, ישראל תידרש להפעיל אמצעי לחימה ומערכות נשק שהיא לא הפעילה מעולם. אם היא לא תפעיל את האמצעים הללו היא לא תוכל לעצור את הירי מלבנון לשטח ישראל.

ראש המל"ל, צחי הנגבי והשר לעניינים אסטרטגיים, רון דרמר, ביקשו לשמוע מעמיתיהם האמריקניים אם יש שינוי במדיניות החימושים של ארה"ב שישראל צריכה לדעת עליו. התשובה שהתקבלה משר החוץ, שר ההגנה והיועץ לביטחון לאומי הייתה שלילית; הם טענו כי אין מדיניות של אמברגו נשק, וכי כל עיכוב נוגע לעניינים טכניים בלבד.

הישראלים אומרים כי הם לא חשים עוינות מצד האמריקנים, אך עם זאת, יש תחושה כי המשלוחים מגיעים בקצב איטי בהשוואה לתחילת המלחמה. הישראלים הפצירו באמריקנים ואמרו: ישראל זקוקה למשלוחים הללו בקצב גבוה, גם בגלל המשימות בדרום – ובוודאי בצל הצורך למוכנות בצפון.

האמריקנים סבורים שלנסראללה יהיה קשה לנתק את הקשר בין הזירות. הם העלו בפני עמיתיהם הישראלים כמה רעיונות חדשים שנועדו לייצר שקט. נקודת הייחוס האמריקנית היא בעיקר רפיח: הם סבורים שברגע שישראל תסיים את פעולתה שם, תינתן בכך לנסראללה האפשרות לרדת מהעץ. ישראל הבהירה לארה"ב, לעומת זאת: אם זה לא יקרה בקרוב, לא תהיה לנו ברירה ונצטרך להחזיר את התושבים לצפון באמצעות כוח.

בימים אלו מתקיימים דיונים בתוך המערכת הביטחונית והמדינית על העיתוי שבו נכון מבחינת ישראל לצאת לפעולה שכזו. שר הביטחון גלנט ייסע לוושינגטון וידבר על הנושא הזה הרבה יותר מאשר על נושא החימושים.

כרזות של נסראללה שהוסרו מלבנון
כרזות של נסראללה שהוסרו מלבנון
ירי לגליל העליון ולרמת הגולן (צילום: לפי סעיף 27 א')
הלחימה בצפון | צילום: לפי סעיף 27 א'

בין היתר, דווח כי חיזבאללה מחזיק אמצעי לחימה רבים בנמל התעופה בביירות. עיתוי הפרסום לא מקרי; מי שהדליף זאת לתקשורת הזרה ביקש להשיג שני דברים לפחות: ראשית, להזכיר את האסון שהתרחש בלבנון לפני 4 שנים בדיוק, הפיצוץ בנמל ביירות. זהו ניסיון לקומם את הציבור הלבנוני על חיזבאללה, כפי שלאחר הפיצוץ בנמל נוצרה ביקורת חריפה מאוד נגד חיזבאללה.

בנוסף, לנמל התעופה מגיעים מטוסים של חברות תעופה זרות. פגיעה במטוסים של חברות זרות זו פגיעה בריבונות של מדינה זרה. ישראל רוצה באופן זה לקשור גם את הקהילה הבין-לאומית אל המצב בלבנון.