כדי לשמר את הישגיו במבצע ברפיח, צה"ל ממשיך לעבוד על יצירת אזור סטרילי שמאפשר להשמיד מנהרות טרור לאורך ציר פילדלפי בצד העזתי. ככל שמתקדמת הלחימה, ומתרחב המבצע גם בעומק העיר, צה"ל מרחיב עוד את האזור. צה"ל עושה זאת לאורך 14 הקילומטרים של הציר - הוא חושף מוקדים שעשויים לשמש את חמאס - ולמעשה מטהר לחלוטין את השטח מאיומים אפשריים, כמו נ"ט ופצצות מרגמה.
המטרה של יצירת המרחב הסטרילי - שימור חופש הפעולה של צה"ל לפעול ביסודיות מול המנהרות שחוצות למצרים, בכך גם לסכל הברחות בעתיד לרצועה. מטרה נוספת של המהלך הוא לאפשר בעתיד לצה"ל להצליח להיכנס לאזור בצורה יחסית חופשית, בכך שהוא שומר בו את האחיזה המודיעינית והמבצעית.
צה"ל רוצה להמשיך לבדוק אם יש עוד מנהרות שלא אותרו. חלק לא מבוטל מהמנהרות שהצבא חשף בצד הפלסטיני ויצאו לכיוון סיני, היו חסומות בצד המצרי ולא היו בשימוש זמן רב. מרבית העברת האמל"ח, כך מתברר, הייתה מעל פני הקרקע בשוחד ובשחיתות במעבר רפיח.
גורם ישראלי אמר לפני כשבועיים ל"וושינגטון פוסט" האמריקני כי עד כה ישראל איתרה 20 מנהרות שחוצות מעזה למצרים בפילדלפי, וכי צה"ל השמיד 14 מהן. ההערכה היא, כך על פי הוושינגטון פוסט, שישנן עוד כ-20 מנהרות שטרם התגלו בין מצרים לרצועה. הגורם הישראלי אמר כי מאז חודש מאי לא בוצעה הברחה ממצרים לעזה בזכות המבצע של צה"ל ברפיח.
שינוי המיקום המתוכנן למעבר רפיח
במקביל, בתיאום עם המצרים, בצה"ל מתחילים לתכנן את המכשול של ציר פילדלפי. המכשול יכלול חלק עילי, מעל הקרקע, וגם קיר תת קרקעי כדי למנוע חפירת מנהרות בעתיד.
נוסף על כך, מתוכננת בנייה של מעבר רפיח חדש. הוא יועתק אל נקודת מפגש "שלושת הגבולות", יותר קרוב לכרם שלום, ושם תהיה אחיזה משותפת לישראל, מצרים, לפלסטינים ולאמריקנים. המעבר יעבוד כך שניתן יהיה לבצע בידוק בצורה מודרנית שיאפשר שליטה על מה שיוצא ונכנס.
מה ההבדל בין השליטה על פילדלפי לשליטה בציר נצרים?
במקביל, צה"ל ממשיך לחזק את האחיזה בציר שמבתר את הרצועה לשניים - ציר נצרים שנמצא במרכזה. השליטה על נצרים שונה מהשליטה של צה"ל על פילדלפי. במקומות אחרים ברצועה צה"ל הקים מגננים, מעין בסיסים זמניים, שבהם כוחות שוהים ומהם יוצאים לפעילות באזור. בפילדלפי הלוחמים בפעילות, ואם הם מסיימים משימה - הם יוצאים למנוחה מחוץ לשטח הציר. הכוחות למעשה נמצאים בתנועה כל הזמן פנימה והחוצה.
השיטה הזו של צה"ל בפילדלפי מזכירה את הדיווח מיום חמישי האחרון בפייננשל טיימס. באתר הבריטי נכתב כי צה"ל יצר אזור חיץ בעומק 5 ק"מ לתוך שטח לבנון - סמוך לגבול עם ישראל. לפי הדיווח, שמתבסס על תמונות לווין, ישראל תקפה בחודשים האחרונים תשתיות ומבנים עד שהפכה אזור שלם בלבנון ל"לא ראוי למגורים".
בדיווח נכתב כי מבנים רבים ננטשו או הושמדו וכי "רק קומץ אזרחים" שוהה עדיין באזור. מוחמד סרור, ראש העיירה עייתא א-שעב, אמר לעיתון: "זה הרס שיטתי. הם הורסים את התשתיות כדי שלא יהיה אפשר לחזור ולגור כאן".
הקשר בין רפיח להסכם אפשרי מול חיזבאללה
לאחרונה עלתה האפשרות להציע לחיזבאללה בתמורה להסדר טוב יחסית בצפון, לסיים את הפעולה ברפיח. כלומר, לייצר מהלך אסטרטגי בצפון שיביא לרגיעה, בתמורה ליציאת הכוחות מרפיח עצמה. ההערכה היא שישראל הגיעה למצב במבצע ברפיח שמבחינה טקטית הדבר אפשרי, ולא יפגע בהישגים.
חשוב להדגיש, גם אם צה"ל יסיים את הפעולה ברפיח כדי להתמקד בצפון - הצבא ימשיך לשבת בציר נצרים ובציר פילדלפי. השאלה אם המשך הנוכחות של צה"ל בפילדלפי ובציר נצרים זה מספיק עבור נסראללה להסכם, גם אם צה"ל הלכה למעשה מפסיק את המלחמה ברצועה.