כוחות צה"ל חזרו אמש (חמישי), אחרי כמה חודשים, לפעול בשכונת סג'עייה שבעיר עזה במטרה לפגוע בניסיונות של חמאס לשקם את הגדוד המקומי. למרות המאמצים מול מדינות ערב והמערב, המגעים בניסיון לעצב הסדר לממשל עתידי בעזה אינם עולים יפה. בינתיים, ארגון ה-IPC חוזר בו מהאזהרות שפרסם בדבר רעב המוני בעזה ובהודעה המתוקנת קובע כי "אין כעת רעב בעזה".

דוח המזון העולמי של האו"ם, שהשתמש במדד IPC המיועד לקבוע את מצב הביטחון התזונתי במדינות, הזהיר בחודש מרץ כי מאות אלפי עזתים נמצאים ב"סכנה מיידית של חרפת רעב". אזהרה זו זכתה להד בין-לאומי רחב מפקידים בכירים אמריקנים ומשר החוץ של האיחוד האירופי ג'וזפ בורל.

ארגון ה-IPC, שמאגד תחתיו את האו"ם, סוכנויות אירופיות ואמריקניות, וארגוני סיוע בין-לאומיים, עוקב באופן קבוע אחר המצב ברצועת עזה. בדוח האחרון, כמעט במובלע, הם ביצעו תיקון של האזהרה שלהם מחודש מרץ. לדבריהם, אין רעב כעת ברצועת עזה. חל שיפור גדול בכניסת מזון ומים לרצועה, ועומלים על הפעלת מתקן המתקת מים בסיוע ישראל בדיר אל-בלח. התיקון של הארגונים הבין-לאומיים לא זכה להד שקיבלה האזהרה שלהם ממרץ.

שאלת היום שאחרי ברצועה

בינתיים, לא נרשמת התקדמות בניסיונות לקדם ממשל עתידי ברצועת עזה, אפילו לא באשר לשליטה בצד הפלסטיני של מעבר רפיח. הניסיון שנמשך להקים איים הומניטריים, כלומר מרכזים של חלוקת סיוע או "אזורי מעבר" כפי שמכנים זאת בצה"ל, לא יכול להתפתח לכדי הקמה של מנהל חדש, כמו גם הניסיון לעבוד עם משפחות גדולות שיעברו אל חלקה הצפוני של הרצועה.

יחיא סינוואר (צילום: רויטרס)
מציע לארגונים פלסטיניים לכונן ממשל. סינוואר | צילום: רויטרס

חמאס אומנם כבר לא צבא, אך נשאר מחתרת עם אלפי לוחמים. ארה"ב ומדינות ערביות מתונות לא מוכנות לשלוח כוחות לרצועה. אפילו איחוד האמירויות, שמאבטחת באמצעות אנשי צבא את בית החולים שהקימה בעזה ומקימה בימים אלה בית חולים נוסף, לא מוכנה לעשות מעבר לכך.

חמאס פנה מצידו לארגונים פלסטיניים קטנים והציע להם להקים ממשלה שבמסגרתה יעסקו בגיוס כספים לשיקום הרצועה וארגון הטרור יהיה אמון על ענייני הביטחון. כמה פלגים פלסטינים קטנים מוכנים לקבל את ההצעה.

מוחמד דחלאן (צילום: רויטרס)
אנשיו מפעילים "ועדות חירום" בתיאום עם חמאס. דחלאן | צילום: רויטרס

במקביל, אנשיו של איש הפתח מוחמד דחלאן בשטח החלו להפעיל "ועדות חירום" בתיאום עם חמאס. אפילו סלאם פיאד, ראש ממשלת הרשות הפלסטינית לשעבר והאיש האידיאלי לביצוע רפורמה ברשות, פרסם מאמר שני ב- Foreign Affairs האמריקני שבו קבע שהקמת מנהל בעזה מחייבת את הסכמת חמאס, גם אם לא ישתתף בו.

החזרה לסג'עייה

אחרי כמה חודשים, צה"ל חוזר לפעול בשכונת סג'עייה בעיר עזה. בכל מקום שמזהים שחמאס מנסה לשקם את המסגרות הצבאיות שלו וגם את השלטון המקומי, הצבא נכנס לפשיטות, הפעם בהפתעה גמורה, כדי לתפוס את המחבלים, ללכוד אותם ואז לפגוע בהם. המטרה היא גם להרוג את המחבלים וגם לנסות לפגוע בתשתיות, אם הצליחו להקים כאלה מעל או מתחת לקרקע.

פעילות כוחות צה"ל ברצועת עזה (צילום: דובר צה"ל)
פעילות כוחות צה"ל ברצועה | צילום: דובר צה"ל

כמעט בכל הרצועה, למעט ברפיח, עבר צה"ל לשלב ג' במערכה. רוב הכוחות נמצאים מחוץ לרצועה ונכנסים לפשיטות – בסג'עייה, בזיתון, בג'באליה ובמקומות אחרים. המבצעים החוזרים באזורים שונים מדגישים את החשיבות של קידום הסוגייה שהכי מטרידה את חמאס – יצירת חלופה שלטונית לארגון הטרור ברצועה.