בצה"ל כבר החלו להיערך לגיוס אלפי חרדים, לאחר פסקת בג"ץ שפורסמה אתמול (שלישי). היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה הנחתה את מערכת הביטחון לגייס 3,000 תלמידי ישיבות נוספים השנה, זאת בהתאם ליכולת שצה"ל הציג קודם לכן.

הליך המיון

בצה"ל כבר פועל לשכת מיון וגיוס שכוללת הפרדה מגדרית, שיכולה כבר מרגע זה להתחיל לעבוד. עם זאת יש אתגר: מאחר שחלק מהמתגייסים החרדים לא לומדים לימודי ליבה, חלקם מתקשים לעבור את המיונים ולקבל שיבוץ נאות. 

משבר חוק הגיוס (צילום: פלאש 90)
בצה"ל נערכים: גיוס 3,000 תלמידי ישיבות נוספים - השנה. ארכיון | צילום: פלאש 90

לכן בצה"ל מתכננים עבורם קורס של חודש-חודש וחצי שמטרתו לסייע להם. בעבר ראו בצה"ל שאחרי הקורס יש שיפור דרמטי בציונים בקב"א ובדפ"ר, ולאחר מכן יהיה אפשר לשבץ אותם לתפקידים משמעותיים.

לאילו יחידות משובצים המתמיינים החרדים?

  • כל התחומים של טכנולוגיה או של תכנות.
  • אגף המודיעין.
  • תפקידי נהגים.
  • תפקידי לחימה כמו הנח"ל החרדי או חיל הגנת גבולות.
  • בכל המקומות האלה יש כבר היום מסגרות שמאפשרות הפרדה מגדרית ושמאפשרות לקלוט חרדים ולתת להם את התנאים לשרת בצה"ל לפי אורח חייהם.

איך צה"ל נערך להגדיל את מספר הלוחמים?

כיום בצה"ל יש מספר מסגרות של חרדים לוחמים - יש שתי פלוגות חי"ר בגבעתי ובצנחנים ויש גדוד שלם חרדי תחת חטיבת כפיר - "נצח יהודה". בכל המקומות האלה למעשה כבר יש תשתית לקליטת חרדים. השיטה של צה"ל תהיה פשוט להרחיב את המסגרות הקיימות - למשל פלוגה בגבעתי להפוך לגדוד.

הלוחמים מטפלים בתשתית טרור שאותרה (צילום: דובר צה"ל)
בצה"ל נערכים לגייס גם לתפקידי לוחמה. ארכיון | צילום: דובר צה"ל

עוד אפשר להקים גדודים חדשים במקומות בצה"ל שבהם זה יכול להתאפשר כמו בחיל הגנת הגבולות (בסגנון הקמת "נצח יהודה"). בעתיד הרחוק היותר אולי אפילו להקים חטיבה חרדית, ככל שיוגדל מספר המתגייסים כל שנה.

איך זה יעזור לצה"ל?

הקמת גדוד חרדי, למשל בחיל הגנת הגבולות, יכול לסייע - בכך שברגע שהוא מוכשר לפעילות, והוא מוצב למשל בבקעה, נחסך גיוס של 12 גדודי מילואים בשנה. שכן, אם מילואימניקים היו צריכים לאייש זאת, היה נדרש לגייס כל חודש במשך השנה גדוד מילואים אחר.

התכנון והמסר מצה"ל

  • המטרה שהוצבה: אם במערכת הביטחון יצליחו לתכנן גיוס חרדים לטווח-הזמן הארוך, ניתן יהיה גם להגדיל את המכסה ל-6,000 בשנה.

  • זמן הכשרת החרדים: שנה.

  • המסר מצה"ל להמשך: אל מול האיומים ואל מול השנים הבאות שככל הנראה יהיו לא יציבות מבחינה ביטחונית, העלאת מכסת המתגייסים חשובה מאוד. המטרה היא שיהיה לשנתיים הבאות כוח לוחם מספק. אבל בצה"ל לא מעוניינים לעשות זאת בכפייה, אלא בצורה מדורגת.

  • צה"ל לא מעוניין לשלוח משטרה צבאית לבני ברק, ולכן האחריות היא על אנשי הציבור. השיטה הטובה ביותר היא שמי שלא מתגייס לצבא ישיתו עליו סנקציות כדי שלא יוכלו להתחמק מגיוס, וזה יסייע לגייס 6,000 עוד שנתיים מהיום.

הרמטכ"ל הרצי הלוי בהערכת מצב במרכז רצועת עזה (צילום: דובר צה"ל)
צה"ל לא מעוניין לגייס חרדים בכפייה, אלא בהליך מדורג. הרמטכ"ל הרצי הלוי, ארכיון | צילום: דובר צה"ל

אתמול בשעות הבוקר תשעה שופטי בג"ץ הכריעו פה אחד כי על המדינה לגייס את תלמידי הישיבות לצה"ל. עוד קבעו השופטים כי לא ניתן להמשיך ולהעביר כספי תמיכות לישיבות ולכוללים עבור תלמידים שלא קיבלו פטור או ששירותם הצבאי לא נדחה.

"בית המשפט העליון קבע כי הקושי שבעמדת הממשלה מתחדד נוכח המלחמה המתמשכת נגד ארגוני טרור ברצועת עזה ובחזית הצפונית, בתקופה של למעלה מ-8 חודשים", נכתב בפסק הדין. "הודגש כי העמדה העדכנית של מערכת הביטחון היא כי קיים צורך קונקרטי ודחוף בכוח אדם נוסף. בית המשפט העליון הבהיר כי בעיצומה של מלחמה קשה, מעמסת אי השוויון בנטל חריפה מתמיד – ומחייבת קידום פתרון בר קיימה לסוגיה זו".