צה"ל התקדם באופן ניכר ברפיח בשבוע האחרון, בצל האסון הכבד שאירע בלילה שבין שישי לשבת, שבו נפלו שמונה לוחמים בפיצוץ כלי הנדסי בתל א-סולטאן. אחת המטרות של התמרון בעיר היא פירוק ארבעת הגדודים של רפיח, בין הגדודים האחרונים שעוד נותרו לחמאס שפועלים בצורה מסודרת. איך צה"ל יודע להגיד ש"פורק" גדוד? בצבא עוקבים מקרוב אחרי אופן הלחימה של חמאס, ויודעים להעריך מה מצב הלחימה של המסגרת הגדודית. כך הוא עושה זאת.

כמו בכל פעולה צבאית, גם הלחימה בגדודי חמאס מתחילה בבניית תמונת המודיעין. לפני שצה"ל מתחיל לפרק גדוד הוא אוסף מידע על מיקומי מחבלים, זהות המפקדים מהדרג הזוטר ועד הבכיר ומקומם. מלבד זאת, הצבא אוסף מידע על מיקומי תשתיות טרור, מתחמים ומפקדות.

פעילות כוחות צה"ל ברצועה (צילום: דובר צה"ל)
פעילות כוחות צה"ל ברפיח | צילום: דובר צה"ל

בשלב הבא הצבא מתכנן כיצד הוא פועל נגד אותו גדוד, ויוצא לקרב. המטרה של צה"ל היא לפגוע בפיקוד והשליטה ובכמה שיותר מחבלים כדי להביא לפגיעה משמעותית ביכולות של אותו הגדוד. בצה"ל מכריעים שהמסגרת הגדודית פורקה ברגע שיודעים להגיד ש-70% ממנה (על לוחמיה, מפקדיה ותשתיותיה) כבר פורקה.

ברפיח בפרט צה"ל נמצא בערך במחצית הדרך, אבל גם חמאס לומד עם הזמן להתמודד טוב יותר מול הכוחות. חמאס למד ושינה את שיטות הפעולה שלו מול התמרון של צה"ל ברפיח. הוא מפעיל מראש לוחמת גרילה - מזנב בכוחות ומנסה להצמיד להם מטענים ולירות RPG מתוך הבנה שלצה"ל קשה יותר להתמודד מול טקטיקה כזו.

מפה רפיח (צילום: googel map)
מפה רפיח | צילום: googel map

כך או כך, אחרי שפורקו הגדודים, לרוב נשארים כמה מחבלים שפועלים באופן עצמאי, ללא קבלת פקודות בשרשרת פיקודית ואז הלחימה שלהם אומנם יעילה פחות, אבל עדיין יש לה היכולת לאיים על כוחות צה"ל. גם אז הלחימה של המחבלים היא במתכונת "גרילה", מסודרת פחות.

תקיפה ברפיח
תקיפה ברפיח

אחרי תום התמרון בח'אן יונס, לחמאס נותרו למעשה שישה גדודים פעילים - שניים במחנות המרכז ועוד ארבעה ברפיח. ההערכה היא שהפעולה ברפיח תושלם בתוך כשבועיים, ואז לחמאס יישארו למעשה שני גדודים פעילים בלבד. ברפיח צה"ל כבר שולט על ציר פילדלפי, פועל בלב העיר והגיע עד קו החוף.