אחרי כשבוע של דריכות איראן פתחה במתקפה היסטורית נגד ישראל, עם מאות טילים וכטב"מים ששיגרה משטחה. ישראל הפגינה יכולות הגנה אווירית חסרות תקדים, יירטה 99% מהמטרות האוויריות ונותרה מול דילמה קשה: האם להגיב בעוצמה ובכך, אולי, להיגרר להסלמה או להיכנע לדרישת ארה"ב ומדינות ומערב ולהסתפק בתגובה מינורית - אם בכלל.
אמש (שני) פרסמנו ב"מהדורה המרכזית" כי גובר הלחץ על ישראל לצנן את תגובתה הן מצד ארה"ב והן מצד מדינות המערב שהיו שותפות במאמץ ההגנה באותו ליל שבת היסטורי. ביממה האחרונה הופעלו מנופי לחץ מסיביים על ישראל במישור הדיפלומטי והמדיני מצד בכירים במדינות אירופה - בנות בריתנו.
בתוך כך ישראל התבקשה על-ידי אותן מדינות שלא להגיב למתקפה האיראנית או לחלופין להגיב באופן מדוד ופרופורציונלי. הבכירים הדגישו נוכח תמונת המצב, הממשלה יכולה להסתפק במערכה הדיפלומטית והמדינית המתואמת שמתנהלת נגד איראן - בשיתוף ארה"ב.
בשיחות האלה המסר הישראלי נחרץ וברור: ישראל לא תוותר על תגובה למתקפה האיראנית. הלילה שר הביטחון גלנט שוחח עם מקבילו האמריקני שר ההגנה לויד אוסטין והדגיש בפניו כי "האיראנים לא הותירו לנו ברירה. לא נקבל מציאות שבה איראן יורה משטחה טילים בליסטיים לשטח ישראל - ואנחנו נבליג".
אוסטין בתגובה השיב לשר גלנט דברים דומים לאלה שאמר נשיא ארה"ב ביידן לרה"מ נתניהו. אוסטין הדגיש כי ישראל צריכה לראות את ההגנה ההרמטית שסיפקה לה הקואליציה כניצחון על איראן. גם שר החוץ בלינקן שלח מסרים דומים לישראל וטען כי הכוח והתבונה צריכים להיות שני הצדדים של אותו המטבע.
"אני מבין לחלוטין את אלו בישראל שרוצים לראות יותר", אמר בריאיון שר החוץ של בריטניה דיוויד קמרון. "אני חושב שזה הזמן לחשוב עם הראש ולא רק עם הלב. להיות חכמים וקשוחים גם יחד". עוד טען כי "ההתקפה האיראנית נכשלה, ואנחנו רוצים להשאיר את המיקוד על זה ועל ההשפעה הזדונית של איראן. אנחנו רוצים להעביר את המיקוד למה שקורה בעזה ולדאוג לשחרור החטופים".