במקביל למאמץ המדיני והמגעים לעסקה, צה"ל ממשיך להעמיק את פעילותו ברפיח ורושם היום (חמישי) התקדמות נוספת במרחב. הכוחות נכנסו אל השכונות שבמרכז העיר, ופתחו בלחימה עצימה בתוך השכונות הצפופות, כמו למשל בתוך שכונת שאבורה. בצבא מאשרים כי במרחב התפתחה לחימה ממש, בעיקר לאור העובדה שבשבוע שעבר נרשמה השתלטות מלאה על ציר פילדלפי. כעת הכוחות מתמקדים באיתור המנהרות שחוצות למצרים ובהשמדתן.

ממרכז הרצועה ועד רפיח

מי שמובילים את הלחימה במרחב ובמרכז הרצועה הם אוגדה 162 וכוחות אוגדה 99. במקביל, מטוסי קרב של חיל האוויר ממשיכים בהשמדת אתרי שיגור מהאוויר, בהם משגרים שהיו מוכנים לירי רקטות לעבר העוטף.

פעילות כוחות צה"ל ברצועה (צילום: דובר צה"ל, רויטרס)
פעילות כוחות צה"ל ברצועה | צילום: דובר צה"ל, רויטרס

ביממה האחרונה הכוחות המשיכו בפשיטות במרחב, איתרו אמצעי לחימה וחיסלו יותר מ-10 מחבלים בהיתקלויות פנים אל פנים, בהם מחבל שחדר לתחומי ישראל ב-7 באוקטובר. לצד לוחמי גבעתי, גם כוחות מיחידת אגוז זיהו מחבל חמוש במרחב וחיסלו אותו מרחוק, באמצעות רחפן. בין המטרות המרכזיות שהותקפו ביממה האחרונה: מבנים צבאיים, חוליות מחבלים חמושות, משגרי רקטות, מנהרות ותשתיות טרור נוספות.

המטרה: רגל מסיימת בעזה

במקביל הכוחות ממשיכים להתקדם גם לתוך רפיח עצמה. המשימה של צה"ל: לפרק 4 גדודים של חמאס, ולפי שעה אנחנו בחצי הדרך. ההערכה היא שבתוך שבועות בודדים יהיה אפשר לחתום את המבצע בעיר ולהשיג את מטרותיו המרכזיות.

מחבלי חמאס (צילום: 27א')
המטרה של צה"ל: פירוק 4 גדודי חמאס - ואנחנו בחצי הדרך | צילום: 27א'

מכאן עולה גם השאלה מה ישראל תחליט לעשות לאחר מכן. במערכת הביטחון החלו כבר דיונים בנושא בנייה מחודשת של המכשול בגבול עזה-מצרים, לצד בנייה מחדש של מעבר רפיח, כך שיהיה גדול יותר. הרציונל הוא שהרחבת המעבר תאפשר מצד אחד ספיקה גדולה יותר של משאיות ומהצד השני תאפשר להפוך אותו ל"מודרני" יותר, עם פיקוח בין-לאומי שיסייע באיתור ובמניעת הברחות – עם כל המכשירים המתאימים.

מעבר רפיח (צילום: דובר צה"ל)
המגעים לבנייה מחדש של מעבר רפיח | צילום: דובר צה"ל

המגעים להרחבת המעבר נמצאים בשלב זה בהליך תיאום עם הצד המצרי, אבל כמובן שהדרך עוד ארוכה ולישראל יש צרכים דחופים יותר. ישראל חייב רגל מסיימת בעזה. אחרת, אחרי שצה"ל יעזוב, חמאס יוכל לבנות מחדש את המנהרות, לשקם את תעשיית ההברחות ולהתעצם מחדש – ללא כל קשר לכמות מנהרות הטרור שישראל הצליחה להשמיד במלחמה.

אתגרים מורכבים בשטח

חמאס, כפי שניתן לראות, מסרב לאבד את אחיזתו ברפיח ומנסה בכל דרך לשמור על שרידותו. רק לפני יומיים הותר לפרסום כי ארבעה מחיילינו, לוחמי סיירת גבעתי, נהרגו מפיצוץ מטען שהביא לקריסת חלק ממבנה ברפיח. הלוחמים היו רס"ן טל פשבילסקי (שאולוב), בן 24 מגדרה, סמ"ר איתן קרלסברון, בן 20 ממודיעין-מכבים-רעות, סמל אלמוג שלום, בן 19 מקיבוץ חמדיה וסמל יאיר לוין, בן 19 מגבעת הראל.

אלמוג שלום, יאיר לוין, טל פשבילסקי, איתן קרלסברון  (צילום: דובר צה"ל)
אלמוג שלום, יאיר לוין, טל פשבילסקי ואיתן קרלסברון ז"ל | צילום: דובר צה"ל

בצה"ל לא נדרשים רק להשמיד את האויב, אלא גם להיזהר מפגיעה באזרחים שבהם משתמש ארגון הטרור כמגן אנושי. בתחילת השבוע מנגנון התחקור המטכ"לי הודיע כי יתחקר את התקיפה ברפיח, בהנחיית הפרקליטה הצבאית הראשית, האלופה יפעת תומר ירושלמי. זאת, על רקע הדיווחים על עשרות בלתי מעורבים שנפגעו והכותרות הראשיות ברחבי העולם אשר עסקו בכך.

רפיח, רצועת עזה, מאי 2024 (צילום: רויטרס)
תקיפות צה"ל ברפיח בחודש שעבר | צילום: רויטרס

לפי ממצאים ראשוניים, "טרם התקיפה ננקטו צעדים רבים על מנת לצמצם את הסיכוי לפגיעה בבלתי מעורבים, הכוללים בדיקת חוזי מהאוויר, שימוש בחימוש מדויק ומידע מודיעיני נוסף, שעל בסיסם הוערך כי לא צפוי היה להיגרם נזק לאזרחים בלתי מעורבים".