העורף הישראלי לא מוכן מספיק טוב למתקפה נרחבת מצד חיזבאללה. מדובר בכשל מתמשך של למעלה מ-10 שנים של כל הממשלות שכיהנו במהלך התקופה הזו, והתוצאה ניצבת כיום לפנינו. יש לכך שני היבטים מרכזיים: המיגון מפני מתקפת טילים וכטב"מים, ורציפות תפקודית של המשק בזמן מתקפה שכזו. השניים כרוכים זה בזה.
5 מיליארד שקלים הוקצבו על פני עשור כדי למגן את כל היישובים מגבול בטווח של עד 9 ק"מ ממנו. בינתיים, התוכנית הייתה לבנות יותר מ-5,000 מבנים ממ"דים באזור זה. עד עכשיו נבנו פחות מ-400. יש לציין כי בתוך התחום הזה הוגדרו יותר מ-40 מתקנים אסטרטגיים בים וביבשה, והם כן טופלו. חלקם אף הוכנסו מתחת לאדמה.
חשוב להדגיש, תרחיש מחמיר של עלטה כפי ששמענו נמצא בסבירות נמוכה ביותר. מה שכן סביר שנראה הן הפסקות חשמל של שעות ממושכות עד שהדבר יטופל בידי חברת חשמל. לצורך מתן מענה לאפשרות כזו, הוצבו גנרטורים בערים לגיבוי ויש פריסה נרחבת של אמצעים נוספים לגיבוי. המבחן יהיה בהמשך.
אם תיפתח מלחמה כוללת, יוצב אתגר עצום לחברה הישראלית ולא רק לצה"ל. העורף הישראלי, שכבר עמד איתן בשעות משבר, יידרש לחוסן, לסבלנות ולאורך רוח, שכן במקרה כזה צפויים כמה שבועות מורכבים. בשל כך, לא ברור מדוע הוחלט שלא לחשוף לציבור בישראל קמפיין של פיקוד העורף שהוכן מבעוד מועד כדי להכין את הציבור הישראלי לאפשרות של מלחמה בצפון. במשרד הביטחון עדיין שומרים אותו במגירה.
החשש מתרחיש עלטה עלה שוב לכותרות לאחר שאתמול מנכ"ל החברה הממשלתית לניהול משק החשמל יצא באזהרה חריפה על המוכנות לתרחיש של מלחמה עצימה בצפון. "אנחנו במצב לא טוב ולא מוכנים למלחמה אמיתית", אמר מנכ"ל נגה שאול גולדשטיין בכנס המכון למחקרי ביטחון לאומי בשדרות. דבריו של גולדשטיין עוררו סערה ובעקבות כך מסרה חברת נגה כי דבריו "לא מייצגים את ההערכות המקצועיות בחברה על מצב מוכנות משק האנרגיה בישראל לחירום".
מלבד זאת, במהדורה המרכזית פרסמנו כי שר האנרגיה אלי כהן ומנכ"ל המשרד יוסי דיין זימנו את גולדשטיין לשיחת נזיפה והבהירו לו כי אמירותיו "חסרות אחריות וזורעות בהלה מיותרת בציבור". בשיחת הוועידה הקשה שקיימו כהן ודיין עם גולדשטיין, אמרו לו השניים כי הדברים שאמר חסרי אחריות, לא מבוססים, גורמים לנזק ובהלה בציבור.