בצה"ל הודיעו אתמול (ראשון) על הפוגה טקטית ל-11 שעות במסדרון הומניטרי שנפתח בדרום רצועת עזה, מכרם שלום ועד לבית חולים מרכזי שדרכו מועברות סחורות - אלא שההצהרה שיצאה לתקשורת הבין-לאומית והערבית עוררה סערה. בפועל, לקראת הדיון בהאג ובצל הביקורת בעולם, ישראל גיבשה שורה של צעדים מול האו"ם. N12 עם מה שהוחלט מאחורי הקלעים.

בשבועות האחרונים, הולכות ומצטברות האשמות מצד ארגוני הסיוע של הקהילה הבין-לאומית שמפנות אצבע מאשימה לגבי היעדר הכנסת סיוע הומניטרי לרצועת עזה מצד ישראל. ביחידה לתיאום פעולות הממשלה בשטחים הודפים את הטענות ומבהירים כי בצד העזתי של מעבר כרם שלום ממתינות כיום יותר מ-1,200 משאיות לאיסוף של האו"ם שאינו עומד בקצב.

מאות משאיות הצטברו במעבר כרם שלום
מאות משאיות במעבר כרם שלום

במקביל, ניכר כי חמאס מחייה את קמפיין ההרעבה בצפון הרצועה, מנסה לשדר סימני מצוקה ומנצל את הייאוש של האוכלוסייה בעזה - לטובת קידום האינטרסים שלו. בין היתר, להפעלת לחץ על הקהילה הבין-לאומית שקוראת להגביר את הכנסת הסיוע ההומניטרי ולהביא לסיום המלחמה.

מנגד, במערכת הביטחון ממשיכים לדבוק בתפיסה שלפיה "אין משבר הומניטרי ברצועת עזה". הם מפנים לנתונים שלפיהם יותר מ-508 אלף טונות מזון ויותר מ-23 אלף משאיות נכנסו לרצועה מתחילת המלחמה. אולם, יש לקחת בחשבון שחלק לא מבוטל מהכמויות האלו נבזזו בידי מחבלי חמאס ולא הגיעו לתושבים.

הצעדים של ישראל מול האו"ם

  • ⁠הכשרת ציר פולאט: הוכשר מסלול הומניטרי ייעודי סמוך לכרם שלום, שבשבועות האחרונים הורחב לטובת שני נתיבים שמאפשרים תנועה דו-כיוונית ומעבר חלק של רכבי הסיוע.
  • ⁠תעדוף משאיות של הקהילה הבין-לאומית: בישראל החליטו לתעדף את הכנסת הסיוע ההומניטרי של הקהילה הבין-לאומית, כך שניתנת קדימות לאיסוף משאיות הסיוע שלהם על פני המגזר הפרטי.
הצעדים של ישראל להגברת הכנסת הסיוע לרצועת עזה
הצעדים של ישראל להגברת הכנסת הסיוע לרצועת עזה
  • מעבר משאיות מרפיח לכרם שלום: לאחר תחילת המבצע הצבאי ברפיח, ישראל החליטה בתיאום עם ארה"ב ומצרים לאפשר מעבר של משאיות מצריות דרך מעבר כרם שלום, כפוף לבידוק ביטחוני.
  • ⁠שיפור יכולות אספקת הסיוע של האו"ם: הקלה ותיאום של רכישת משאיות סיוע ריקות, לטובת תגבור היכולות של הקהילה הבין-לאומית. עד כה הועברו 23 משאיות לרצועת עזה שמשמשות את הארגונים הבין-לאומיים.
  • ⁠הצבת נציגי האו"ם במעברים: ישראל מאפשרת נוכחות של נציגי האו"ם במעברים, לטובת מעקב ובקרה אחר משאיות הסיוע וניתוב של המעבר שלהם לרצועה, אלו נמצאים בקשר רציף עם נציגי מתאם פעולות הממשלה בשטחים.
  • ⁠הכנסת דלקים: מדי יום מועברים עשרות אלפי ליטרים של דלק דרך מעבר כרם שלום ומעבר ארז, לצורך תדלוק המשאיות של האו"ם.

הצעדים של ישראל להגברת הכנסת הסיוע לרצועת עזה
הצעדים של ישראל להגברת הכנסת הסיוע לרצועת עזה

בסקר של ד"ר ח'ליל שקאקי שתוצאותיו פורסמו בימים האחרונים, נשאלו תושבי רצועת עזה גם על המצב ההומניטרי. בתשובה לשאלה "האם יש לך מספיק מזון ברצועת עזה ליום-יומיים?" - 64% מהנשאלים השיבו "כן", לעומת 44% בלבד בחודש מרץ.

בתשובה לשאלה: "אם אתה זקוק למזון או למים, האם יש לך גישה לכך?" - השיבו 26% מהנשאלים "כן", 72% ענו: "כן אבל עם קושי גדול או סיכון" ורק 2% השיבו "לא".