מבצע הגבורה שבו שוחררו נועה ארגמני, שלומי זיו, אלמוג מאיר ז'אן ואנדרי קוזלוב – התקבל בתדהמה לא רק בישראל, אלא בקרב מחבלי חמאס. לצד ההפתעה הגמורה הוכיח המבצע שוב את השימוש הציני של ארגון הטרור בתושבי הרצועה כמגנים אנושיים. את בחירתו להחזיק את החטופים בלב עזה, באזור מיושב – מעל פני הקרקע. איך נתפס מבצע החילוץ ברצועה – מהבכירים ועד הפליטים.

מבצע ארנון: סיקור נרחב ב-N12

נועז יותר מסרט אקשן

בשנים האחרונות ראינו לא מעט מבצעי מסתערבים של יחידות מיוחדות במקומות שבשליטה ביטחונית ישראלית: משכם דרך ג'נין ועד חברון. אלה היו תמיד מבצעים סבוכים ומורכבים, אבל שום דבר לא היה דומה למבצע החילוץ הזה – שנראה כאילו נלקח ממותחן אקשן כתוב היטב. קרבות לאור יום, במקום הכי עוין שיכול להיות: במחנה הפליטים נוסיראת שבמרכז רצועת עזה.

פעילות כוחות צה״ל מהמבצע לחילוץ חטופים ברצועת עזה (צילום: דובר צה"ל)
פעילות כוחות צה״ל מהמבצע לחילוץ חטופים ברצועת עזה | צילום: דובר צה"ל

בימים כתיקונם מחנה הפליטים מונה כ-50 אלף נפש – אבל היום, בזמן המלחמה, נמצאים שם הרבה יותר. נוסף על הפליטים מרפיח, בנוסיראת מתבצרים אלפי מחבלי חמאס, שנמלטו בחודשים האחרונים מדרום הרצועה.

הפגזות בשכונת נוסיראת
הפגזות בשכונת נוסיראת

לצבא היה צורך בהפתעה. הכוחות לא הגיעו ברעמי טנקים, אלא בשקט ובסדר מופתי כחלק ממבצע מוקפד, רגיש ועדין במיוחד. המטרה הייתה להגיע, להפתיע ולעקוץ. לפי דיווחים פלסטיניים, הלוחמים נכנסו במשאיות סיוע הומניטרי, שכמותן יש הרבה ברצועה. משאיות הובלת רהיטים לעקורים, שהיו למעשה "סוס טרויאני" שאפשר להם להתקרב לבתים שבהם הוחזקו החטופים. זאת, כאמור, בהתבסס על דיווחים באתרים פלסטיניים בלבד.

חמאס מחפש הסברים

תהליך הפקת הלקחים של חמאס למעשה כבר התחיל. בחמאס מבינים כי המכה הקשה שספגו נובעת בין היתר מביטחונם העצמי המופרז. בארגון הטרור בחרו "לשמור" את החטופים מעל הקרקע ולא מתחתיה, במנהרות. חשבו ששם יהיו בטוחים ושהמקום הזה הוא מחוץ להישג ידו של צה"ל. חשבו וטעו.

בארגון הטרור בודקים כבר בשלב זה מהיכן לכאורה הגיעו אותה משאית. אם הצליחו לחדור פנימה מהמזח האמריקני הצף או שמא הגיעו דווקא מהכיוון המצרי. בחמאס יודעים לערוך תחקירים והפקות לקחים מהסוג הזה. ראינו זאת למשל ב-2018, כאשר כוח ישראלי נתפס בח'אן יונס – במבצע שבו נפל סא"ל מחמוד ח'יר א-דין ז"ל.

משאיות סיוע נכנסות למתחמי אונר"א בעזה (צילום: Majdi Fathi/NurPhoto via Getty Images)
דיווחים ברצועה: הכוחות נכנסו במשאיות להובלת רהיטים לעקורים | צילום: Majdi Fathi/NurPhoto via Getty Images
חיבור הרציף הצף לסיוע ההומניטרי ברצועת עזה (צילום: דובר צה"ל)
חיבור הרציף הצף לסיוע ההומניטרי ברצועת עזה | צילום: דובר צה"ל

למרות הדיווחים, דובר צה"ל בערבית אביחי אדרעי הדגיש אמש כי "הכוחות המיוחדים שלנו לא נכנסו לאזור נוסיראת דרך שום רכב או משאית סיוע. הם לא השתמשו ברציף הצף האמריקני בשום צורה במהלך המבצע".

תגובות בכירי חמאס

החשש העיקרי בישראל הוא שארגון הטרור העזתי יממש את איומיו שמבצע החילוץ הנועז יגרום להרעת תנאי החטופים שעדיין מוחזקים בשבי חמאס. דובר הזרוע הצבאית, אבו עוביידה, הזהיר כי המבצע "יהיה סכנה גדולה לחטופים". והוסיף כי "תהיה לו (למבצע) השפעה הרסנית של חייהם".

"ישראל ביצעה טבח בנוסיראת – בעזרת ארצות הברית. ההתנגדות תנקוט בצעדים שישפיעו על חיי החטופים"

בכיר חמאס, מחמוד מרדאווי

בכיר חמאס מחמוד מרדאווי הוסיף כי "ישראל ביצעה טבח בנוסיראת – בעזרת ארצות הברית. ההתנגדות תנקוט בצעדים שישפיעו על חיי החטופים לאחר המבצע". עזתים רבים אינם מפנים את האצבע המאשימה לישראל או לארה"ב, אלא דווקא לחמאס. הם מטיחים בו האשמות קשות וטוענים, ובצדק, שהם אלה שהופכים אותם למגנים אנושיים ושבגללם נהרגים כל כך הרבה פליטים בקרבות.

חילוץ החטוף אלמוג מאיר משבי חמאס (צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90)
חילוץ החטוף אלמוג מאיר משבי חמאס | צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90

גם חבר הלשכה המדינית של חמאס, עיזת א-רישק, תקף את ישראל בחריפות ואמר: "הם הצליחו לשחרר את חטופיהם במבצע קשה ומורכב, באש כבדה – שמונה חודשים אחרי תחילת המלחמה. ההתנגדות עדיין נמצאת בלב המערכה, ויש עוד הרבה דברים על הפרק. המילה האחרונה תאמר תמיד מפי ההתנגדות. המבצע הזה לא ישנה את המחיר הסופי שישראל תצטרך לשלם".