בעקבות התקרית החמורה באזור כרם שלום, שבה נהרג הבוקר (חמישי) גשש צה"ל זייב מזאריב, תושבים ורכזי ביטחון ביישובים הסמוכים זועמים על כך שלא קיבלו עדכון שיאפשר להם להיערך לתרחיש של חדירת מחבלים ליישובים. "חוסר אמון מוחלט בצבא", אמר אחד מרכזי הביטחון בשיחה עם N12 וקרא לתיחקור מיידי של האירוע.

זייד מזאריב ז"ל (צילום: לפי סעיף 27 א')
רס"ב זייד מזאריב נהרג בסיכול החדירה ליד רפיח | צילום: לפי סעיף 27 א'

"המחבלים היו יכולים לחצות את הגדר ולהגיע לאחד הקיבוצים באין-מפריע ולבצע טבח", אמר תושב המועצה האזורית אשכול. הוא תיאר את התקלה החמורה במהלך אותה תקרית סמוך לגבול: "הרבש"צים של היישובים סמוכי הגדר לא עודכנו בשום פרט ולא הועלתה כוננות ביישובים". הוא הוסיף בשיחה כי הדבר משקף בעיניו את הגישה שהייתה נהוגה לפני שבעה באוקטובר: "כמו בשבת השחורה, הקשר המבצעי עם הרבש"צים לא קיים. בעצמי שמעתי מגורם בכיר שהוא רואה אותם ככאלו שלא מבינים שום דבר".

 

פנוי פצועים בכרם שלום (צילום: דוברות מד״א)
כרם שלום, גבול עזה | צילום: דוברות מד״א

תושב המועצה מדגיש כי זהות המח"ט היא לב הסוגיה: "מהיכרות אישית ושיחות עם גורמים בתוך המערכת של החטיבה הדרומית, אני אומר זאת חד-משמעית - היישובים לא מעניינים אותה. בחודש אוגוסט הולך להתחלף מח"ט וזו הזדמנות לשינוי. החטיבה לא מתפקדת במשימה העיקרית שרשומה בענק בכניסה - הגנה על יישובי העוטף". 

פשיטות ממוקדות על תשתיות טרור במזרח רפיח (צילום: דובר צה"ל)
"לא ברור איך דבר כזה קורה כשצה"ל פעול ברפיח", פעילות הכוחות ברפיח | צילום: דובר צה"ל

דודי רבי, חבר כיתת הכוננות בקיבוץ כרם שלום, שיתף בתחושות לא פשוטות נוכח התקרית הקשה: "מה שקרה הבוקר תרם לתחושה שאנחנו ממש עוד בתחילת המערכה. אנחנו בחוסר ביטחון מוחלט - הדברים לא מתנהלים כמו שצריך, יש עוד המון עבודה ברפיח. עבודה משמעותית עוד לפנינו, יש תחושה ממש קשה שמפקירים אותנו". 

כרם שלום, רפיח
מיקום התקרית החמורה בגבול עזה, אזור כרם שלום

"חזרנו ל-06.10", אמר אלי בן דור, סגן רבש"ץ כרם שלום. "בצבא לא מדווחים לרבש"צים. זה חוסר אמון מוחלט בצבא ומקווה שיתחקרו את זה בהקדם. ממש לא מובן איך המחבלים הצליחו להגיע ולעבור - כשהצבא נמצא ברפיח". באשר לחזרת התושבים לעוטף, אלי הביע תסכול עמוק: "התושבים? איך נגיד להם לחזור? - אין אמון בצבא. אני לא יודע איך נגיד להם לחזור". 

"זה לא מקובל, הזוי וכבר עובר כל גבול", אמר אחד מרכזי הביטחון בגזרה. "ב-05:30 בבוקר קורה אירוע חירום ברמה גבוהה, ואף אחד מהצבא לא מדווח. אף גורם מהגזרה לא עדכן, לא מ"פ, מג"ד או חמ"ל העורף החדש שהוקם". לדבריו, אפילו במוקד המועצה לא הכירו את האירוע. "שאף אחד לא יספר סיפורים על הכלה של האירוע - האוגדה לא פטורה מלתת דיווח מינימלי לרבש"צים ולכל הפחות אלו המאוימים באירוע", תקף.

הלחימה בג'באליא, מזרח רפיח ומרכז הרצועה נמשכת (צילום: דובר צה"ל)
"איך התוושבים יחזרו עם חוסר אמון כזה". פעילות צה"ל ברפיח. | צילום: דובר צה"ל

רכז הביטחון תיאר את תחושת חוסר האמון הקשה בעקבות האירוע: "אני לא לוחם רציני ולא ביקשתי שתקפיצו אותי לאירוע לחסל מחבלים, אבל אני זכאי לדיווח. מבחינתי, וגם מבחינת הרבש"צים האחרים, זה אירוע חמור מאוד בתקשורת ובאמון בין הצבא ליישובים. אני דורש שיביאו לנו תחקיר של העניין עם תשובות למה לא היה דיווח, ונבין איך אמורה להתנהל באמת מערכת העבודה בינינו לבין הצבא".

הרמטכ"ל הלוי בחטיבה הצפונית: תפקידנו לתת לתושבים כאן ביטחון 

הרמטכ"ל הרצי הלוי ביקר בחטיבה הצפונית באוגדת עזה, ושוחח עם לוחמים: "המשימה הראשונה היא הגנה על היישובים כאן, ויש לכם כאן יישובים קרובים, יש לכם כאן עיר קרובה, עם אחריות גדולה מאוד להגן במרחב הגבול, לשמור מרחב אבטחה מאוד יציב, שלא נכנס אליו אויב, שלא עוברים אותו, שלא מתקרבים לגדר ולדעת, כשיש ניסיון חדירה, להגיב מהר, להגיב בנחישות, להגיב במקצועיות, גם לא לתת לאויב לחדור, וגם לתת לתושבים כאן הרבה מאוד ביטחון".

"צה"ל צריך היום יותר לוחמים, אנחנו רוצים שאתם תראו שאפשר להיות לוחם חרדי. גם ללמוד, גם להגן על ביטחון המדינה", אמר הלוי ללוחמי נצח יהודה שתופסים קו בגזרה ושיבח אותם על עשייתם. "תמשיכו לעשות טוב, גם להגן על התושבים כאן, גם להיות חלוצים, חרדים לוחמים, כל אחד איפה שהוא מגדיר את עצמו. אנחנו נחזק את הגדוד ונראה שאתם כל תקופה עושים יותר, מתחזקים יותר ומוכיחים שזו הדרך הנכונה".

תגובת דובר צה"ל:
"עיתוי עדכון רכזי הביטחון ביישובים יתוחקר למען הסדרת הנוהל. האירוע התרחש במרחב המבצעי של מכשול הגבול. כוחות צה"ל היו במעקב על המחבלים, וחיסלו אותם בשטח רצועת עזה. נדגיש כי המחבלים לא חצו את גדר 'שעון חול' הבנויה לאורך רצועת עזה, והיו במרחק מהמרחב האזרחי. החטיבה הדרומית באוגדת עזה פועלת על הגנת עוטף עזה לילות כימים ומבצעת משימות הגנה שונות במרחב, פעולות התקפה בדרום הרצועה וכן מנהלת קשר הדוק עם ההתיישבות בגזרה על מנת להשיב את הביטחון".